Private lease en hypotheek: dit moet je weten!

Wil je een hypotheek afsluiten omdat je van plan bent een huis te kopen? Private lease zorgt er mogelijkerwijs voor dat je minder kunt lenen. Net als bij een studieschuld, smartphone abonnement en creditcardschuld heeft ook private lease invloed op het bedrag dat je maximaal kunt lenen. Vanaf april 2022 zal private lease zelfs nóg zwaarder mee gaan tellen, waardoor jij nog minder hypotheek zult verkrijgen. Klinkt op het eerste niet echt aantrekkelijk, tóch? Wij vertellen je graag alles over wat private lease met je hypotheek doet!

Wat is private lease? 

Een auto private leasen heeft de afgelopen jaren bij veel mensen aan populariteit gewonnen. Als je voorheen niet genoeg spaargeld had verzameld om een nieuwe auto te kunnen kopen, kon je een lening afsluiten. Maar tegenwoordig is private lease heel normaal. Zo hoeven mensen niet meer met een heleboel omwegen een lening af te sluiten. Bij private lease betaal je een vast bedrag per maand, zo rij je zorgeloos in een nieuwe auto zonder dat je daar een grote aanbetaling voor doet. Ook alle belastingen en verzekeringen zijn vaak al inbegrepen. Het is dus eigenlijk vergelijkbaar met het huren van een auto. 

Wat doet private lease met je hypotheek? 

Zoals hierboven ook al besproken, je betaalt bij private lease een vast bedrag per maand. En om deze reden wordt het geclassificeerd als een lening met betalingsverplichting. Hierdoor zal je maximale hypotheek lager uitvallen. Hoe hoog dit niet-te-lenen-bedrag uiteindelijk zal uitvallen is afhankelijk van de hoogte en duur van je afgesproken leasecontract. Wil jij een hypotheek afsluiten en heb je een private lease auto? Neem gerust contact met ons op, dan zullen we samen kijken naar wat mogelijk is! 

Heb jij al een huis, en dus ook een hypotheek? En wil je graag starten met private lease? Dan is het een ander verhaal. In deze situatie heeft het private leasen geen enkele invloed op je hypotheek. Een gratis tip van ons is dus: regel eerst je hypotheek en daarna pas je private lease contract. Natuurlijk is het wel van belang om in de gaten te blijven houden of je de maandelijkse lasten kunt blijven betalen. De leasemaatschappij zal in dit geval vaak een financiële controle uitvoeren. 

Bureau Krediet Registratie en private leasen

Als je een hypotheek wil afsluiten en daarbij overweegt een auto te leasen zal er een leasecontract bij BKR (Bureau Krediet Registratie) worden geregistreerd. Deze registratie zal er voor zorgen dat je geen financiële verplichtingen afsluit die je niet kunt betalen. Als jij iedere maand keurig de afgesproken betalingsverplichting betaalt, zien toekomstige kredietverstrekkers dat jij een trouwe betaler bent. 

Per 1 april zullen de regels voor hypotheekverstrekking en private lease nog meer aangescherpt worden. Vanaf dit moment zal bij nieuwe overeenkomsten het volledige bedrag van de leasemaatschappij vermeld staan in het BKR overzicht. Voorheen was dit slechts 65%. Zolang je geen betalingsachterstand hebt is dit natuurlijk helemaal niet erg en hoef je jezelf geen zorgen te maken over je hypotheek. 

Wil jij advies over private lease en je hypotheek?

Wil jij meer informatie over de combinatie private lease en hypotheek? Of wil je weten welke invloed private lease en je hypotheek op elkaar uitoefenen en hoeveel je kunt lenen? Neem gerust contact met ons op. Laat je adviseren doorKoen en wij zullen jouw situatie onder de loep nemen, zo kom je er binnen no-time achter welke private lease mogelijkheden je allemaal hebt. 

Vorige

Volgende

Reactie verzenden