Welke soorten verzekeringen zijn er en waar dienen ze voor?

In Nederland kun je bijna alles verzekeren. Een aantal soorten verzekeringen zijn verplicht, zoals een basis zorgverzekering. Een aantal andere soorten verzekeringen kun je vrijwillig afsluiten. Met een verzekering sluit je een overeenkomst met een verzekeraar. Zodra er iets gebeurd waar jij de verzekering voor hebt afgesloten vergoed de verzekeraar deze kosten. Bijvoorbeeld bij schade aan je auto. In ruil voor deze vergoeding betaal je premie aan de verzekeraar. Welke soorten verzekeringen zijn er allemaal? En waar dienen ze voor? Lees er hier alles over.

Welke soorten verzekeringen zijn er?

Er zijn in het algemeen drie soorten verzekeringen te noemen voor particulieren:

 1. Schadeverzekeringen
 2. Levensverzekeringen
 3. Zorgverzekeringen

Schadeverzekeringen 

Een schadeverzekering dekt de kosten van een schade na een voorval. Deze verzekering zorgt ervoor dat er een vergoeding wordt uitgekeerd of dat de schade in natura voldaan wordt. In dat geval ontvangt de verzekerde geen geld om schade mee te repareren, maar de schade wordt door de verzekeraar zelf verholpen. Voorbeelden van verschillende soorten schadeverzekeringen zijn:

 • Aansprakelijkheidsverzekering
 • Autoverzekering
 • Bestelautoverzekering
 • Inboedelverzekering
 • Opstalverzekering
 • Rechtsbijstandverzekering
 • Reisverzekering

Levensverzekeringen

Levensverzekeringen zijn verzekeringen die te maken hebben met jouw leven. Je verzekert het financiële risico als je komt te overlijden of bouwt een geldbedrag op die aan het eind van de looptijd wordt uitgekeerd. Voorbeelden van levensverzekeringen zijn: 

 • Overlijdensrisicoverzekering
 • Uitvaartverzekering 

Zorgverzekeringen

Een zorgverzekering is verplicht voor alle inwoners van Nederland. Deze verzekering vergoedt alle zorgkosten die onderdeel zijn van het door de overheid vastgestelde basispakket. Dit basispakket bestaat uit de meest voorkomende zorgkosten, zoals kosten voor de huisarts, verblijf in het ziekenhuis en GGZ. Extra zorg, zoals fysiotherapie en tandarts kun je via aanvullende verzekeringen verzekeren. 

Soorten verzekeringen bij doorKoen 

Bij doorKoen bieden we een drietal soorten verzekeringen aan: overlijdensrisicoverzekering, arbeidsongeschiktheidsverzekering en WW-verzekering. 

Overlijdensrisicoverzekering 

Met een overlijdensrisicoverzekering dek je het financiële risico van overlijden af gedurende de looptijd van de polis. Als je voor de einddatum van deze verzekering overlijd, dan keert de verzekeraar het verzekerde bedrag uit aan je nabestaande. Bij bijna alle verzekeraars kun je een overlijdensrisicoverzekering afsluiten op twee levens, bijvoorbeeld op je eigen leven en dat van je partner. Je sluit deze polis vaak af in combinatie met een hypotheek. 

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is een verzekering die je afsluit om inkomsten te hebben tijdens ziekte, als je invalide wordt of als je een ongeval krijgt. Vaak wordt deze verzekering afgesloten door zelfstandig ondernemers of bij het afsluiten van een hypothecaire lening voor een woning. 

WW-verzekering 

De werkloosheidsverzekering biedt een inkomen als je inkomen verliest als je onverhoopt werkloos of arbeidsongeschikt raakt. Je kunt deze verzekering alleen afsluiten als je in het bezit bent van een koopwoning. Je verzekert er namelijk je woonlasten mee. 

Overige soorten verzekeringen

Aansprakelijkheidsverzekering particulier 

Met een aansprakelijkheidsverzekering particulier verzeker je je voor schade die je aan andere of aan andermans spullen veroorzaakt en waar jij aansprakelijk voor bent. Met deze verzekering verzeker je jezelf en eventueel je partner en kinderen, ook als deze door studie uitwonend zijn. 

Opstalverzekering

Een opstalverzekering dekt schade aan je woning. Deze verzekering wordt ook wel eens een woonhuisverzekering genoemd. Een opstalverzekering verzekerd schade aan je huis waar je zelf niets aan kunt doen. Zoals schade door brand, water of storm. Je bent ook verzekerd als iemand met zijn auto tegen je gevel aanrijdt. 

Inboedelverzekering 

Met een inboedelverzekering verzeker je schades aan je inboedel door bijvoorbeeld diefstal, brand, water of storm. Onder inboedel vallen alle meubels, elektrische apparaten en de rest van de spullen die in je woning staan. Een inboedelverzekering is in Nederland niet verplicht, maar eigenlijk onmisbaar. Heb je deze verzekering niet en raakt je inboedel beschadigd door brand, water of storm of worden je spullen gestolen bij diefstal dan moet je een nieuwe inboedel geheel uit eigen zak betalen. 

Laat je adviseren doorKoen

Bij doorKoen adviseren we je graag als het aankomt op verschillende soorten verzekeringen. Door onze jarenlange ervaring kennen we onze weg binnen complexe instanties en verzekeringsmaatschappijen. Zo kunnen we je adviseren in de keuze voor de verzekering die het beste bij jou past. Neem contact met ons op. We helpen je graag!

Vorige

Volgende

Reactie verzenden