Familiehypotheek, hoe werkt dat?

Extreem hoge huizenprijzen, verregaande woningschaarste en op radicale wijze overboden worden. Dát is tegenwoordig de realiteit in de woningmarkt. Een huis kopen als starter is door al deze misère bijna niet te doen. Ouders besluiten daarom vaak om financieel bij te springen. Hebben jij of je ouders al wel eens nagedacht over een familiehypotheek? …Een wat? We’ve got you! In dit blog zullen we je daarom alles vertellen over deze bijzondere hypotheekvorm! 

Wat is een familiehypotheek?

Een familiehypotheek is een lening tussen familieleden. In de meeste gevallen gaat dit om een lening tussen ouder(s) en kind. Op die manier kunnen ouders hun kind financieel helpen bij het kopen van een huis. Een familiehypotheek kan op 2 manieren afgesloten worden, hoe je deze verdeling inricht mag je zelf bepalen:

  • Het volledige kapitaal dat je nodig hebt wordt uitgeleend door een familielid
  • Een deel van het kapitaal dat je nodig hebt leen je van een familielid en het andere deel bij een bank

Wil jij deskundig en betrouwbaar advies over alles wat bij een familiehypotheek komt kijken? Dan ben je bij doorKoen aan het juiste adres. Wij zullen samen met jou en je familielid kijken of een familiehypotheek in jullie geval mogelijk is. Neem vrijblijvend contact met ons op!

Hoe werkt een familiehypotheek? 

En dan heb je eindelijk een mooi huis op het oog… Maar dan kom je geld te kort. De oplossing? Ga voor een familiehypotheek! Sluit je een familiehypotheek af? Dan helpt een familielid jou bij het financieren van een woning zonder tussenkomst van een bank of andere hypotheekverstrekker. 

Omdat de spaarrente tegenwoordig ook heel erg laag is kan het voor een familielid erg aantrekkelijk zijn om geld uit te lenen tegen een hoger rendement. De lener heeft op zijn/haar beurt ook financieel voordeel omdat hij/zij een hogere hypotheek kan afsluiten. En op die manier kan hét ultieme droomhuis werkelijkheid worden! 

Psst… Wist je dan een familiehypotheek net zo goed een vrienden-hypotheek had kunnen heten? Een familieband is eigenlijk helemaal niet nodig wanneer iemand een grote som geld wil uitlenen aan een ander. 

Wil je geld lenen van je (schoon)ouders of grootouders? Lees dan ook: De generatiehypotheek: zo kunnen je (schoon/groot)ouders helpen bij het kopen van je eerste huis!

Wat vindt De Belastingdienst?

Gaat jouw familielid je helpen bij het financieren van je huis? Dat is slim! Een geldverstrekker zou dit immers never-nooit financieren omdat het risico dat je niet terugbetaald voor hen te hoog is. Je familielid kan het geld wel aan jou uitlenen en daarvoor een hogere rente in rekening brengen. De Belastingdienst is het hier echter niet altijd mee eens. Volgens hen mag de hypotheekrente niet meer dan 25% afwijken van een ‘gangbaar commercieel tarief’. Houd daar dus rekening mee!

Vanwege het risico en de ingewikkelde financiële regelingen is het raadzaam om voor het opstellen van een familiehypotheek een professionele hypotheekadviseur van doorKoen in te schakelen. Wij adviseren je graag!

En hoe zit het met geld schenken?

Heeft jouw familie geen geld om uit te lenen, maar wel om te schenken? Ook dat behoort tot de mogelijkheden. Voor 2023 geldt dat je ouders je bij een familiehypotheek een bedrag tot €6.035 mogen schenken. Andere mensen mogen je jaarlijks tot €2.418 schenken. Dit bedrag kan worden gebruikt voor de aankoop of verbouwing van een woning. 

Wil jij meer weten over het schenken van geld als ouders zijnde? Lees dan ook eens dit blog: Garant staan ouders hypotheek: hoe werkt het? Wist je trouwens al dat ook je grootouders je een financieel handje zouden kunnen helpen met een generatiehypotheek? Ontdek het hier!

Welke rente reken je voor een familiehypotheek?

In de meeste gevallen geldt voor deze vraag: hoe hoger de rente, hoe groter het voordeel van de familielening. Degene die het kapitaal leent krijgt dan namelijk meer renteaftrek. 

Is de de rente té hoog? Dan kan het het minder voordelig uitpakken; er zouden dan problemen kunnen ontstaan bij de Belastingdienst. De Belastingdienst stelt namelijk als voorwaarde dat de rente zakelijk moet zijn. Zij mogen de renteaftrek bij té hoge rente beperken. In de meeste gevallen hanteert de Belastingdienst een marge van 25%. 

De familiehypotheek, iets voor jou?

Wellicht biedt de familiehypotheek dus een mooie oplossing voor jou als starter. Dus heeft een van jouw familieleden een mooi bedrag dat hij/zij aan jou wil uitlenen? Dát is goed om te horen. Bovendien helpt doorKoen je graag bij het in kaart brengen van al je mogelijkheden. Neem gerust contact met ons op, wij adviseren je graag!

Vorige

Volgende

Reactie verzenden