Overbieden 2024: nodig of overbodig?

Het aantal gevallen waarbij huizenkopers hebben overboden is in de eerste helft van 2023 flink afgenomen. De laatste paar maanden zijn de huizenprijzen echter weer aan het stijgen. Hierdoor wordt helaas ook steeds vaker overboden en de verwachting is dat overbieden in 2024 ook vaak nodig zal zijn. Wil je meer te weten komen over overbieden in 2024? Lees dan snel verder.

Wordt er nog overboden in 2024?

In 2023 was overbieden lange tijd niet meer nodig, maar sinds een paar maanden wordt er weer steeds meer overboden. Deze wending zal zich waarschijnlijk voortzetten in 2024.

Dit verschilt echter wel per gemeente. Zo is het in gemeentes waar de huizenmarkt krap is in veel gevallen wel aan te raden om te overbieden. Denk aan gemeentes als Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag. Vooral in veel gemeentes in het Noorden en Oosten van Nederland is overbieden in 2023 niet meer nodig.

De huizenprijzen blijven stijgen

Op de huidige woningmarkt stijgen de huizenprijzen al sinds juni onafgebroken. Eerder dit jaar vertoonden de prijzen een neerwaartse trend, wat leidde tot een gemiddelde daling van bijna 6% ten opzichte van het voorgaande jaar. Op dit moment is de jaarlijkse daling echter teruggelopen tot slechts 0,9%.

Deze ontwikkeling wordt hoofdzakelijk veroorzaakt door een uiterst beperkt aanbod aan beschikbare woningen. De laatste kwartalen zijn er weinig nieuwe woningen op de markt gekomen. Ool daalt het aantal nieuw gebouwde woningen. Mede hierdoor, voorspellen wij een verdere toename van de huizenprijzen in 2024.

Zolang de krapte op de woningmarkt aanhoudt, zal dit hoogstwaarschijnlijk een opwaarts effect hebben op de huizenprijzen. Vooral starters zullen hier last van hebben, omdat zij over het algemeen over minder geld beschikken. Hierdoor valt een groot deel van het woningaanbod af.

Meer weten over de huizenprijzen in 2024? Lees dan ook: De huizenmarkt in 2024. Wat kunnen we verwachten?

Hoeveel moet je overbieden op een huis in 2024?

Hoeveel je zou moeten overbieden op een huis hangt sterk af van verschillende factoren. Zo zou je nooit meer moeten bieden dan het maximale hypotheekbedrag dat je kunt krijgen met jouw inkomen, tenzij je veel spaargeld of eigen vermogen hebt. Ook zou je na de aankoop nog geld over moeten hebben voor eventuele verbouwingen. Als laatste is het belangrijk om aan de lange termijn te denken. Zo zullen je maandlasten ook stijgen, wanneer je meer geld leent om te overbieden. Is dat op de lange termijn financieel haalbaar?

Welk bedrag je zou moeten overbieden hangt ook sterk af van de regio waarin je beoogde woning zich bevindt. Zo zou je in de Randstad over het algemeen meer moeten overbieden, dan wanneer je een huis in een klein dorpje op het oog hebt. Er is geen percentage dat geldt voor alle gemeentes. Het is daarom altijd aan te raden om contact op te nemen met een hypotheekadviseur. Op die manier weet je altijd hoeveel mensen gemiddeld overbieden in jouw regio en kun je op die manier een weloverwogen beslissing maken.

Overbieden Amsterdam 2024

De woningmarkt in Amsterdam heeft het afgelopen kwartaal een “zorgwekkend niveau” van krapte bereikt, volgens de Makelaarsvereniging Amsterdam (MVA). Het groeiende aanbod dat gedurende de afgelopen maanden was opgebouwd, verdween in de laatste maanden van 2023 alweer. In die periode werden huizen verkocht met een prijsstijging van 2 procent ten opzichte van het voorgaande jaar.

De huizenmarkt in Amsterdam blijft heel concurrerend vergeleken met de rest van Nederland, waardoor overbieden in veel gevallen nodig blijft. Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van de Amsterdamse huizenmarkt.

Meer weten? Lees dan ook: Actuele verwachtingen voor de Amsterdamse huizenmarkt

Overbieden meefinancieren

Het komt niet vaak voor dat je overbieden kunt meefinancieren in de hypotheek. Zo kun je in 2024 maximaal 100% van de woningwaarde lenen. Deze waarde wordt vastgesteld door een taxateur en je kunt overbieden dus alleen meefinancieren in de hypotheek als de woningwaarde door de taxateur lager wordt geschat dan de koopprijs van de woning.

Bijvoorbeeld: Je hebt een woning op het oog met een koopprijs van €300.000, maar de taxateur schat de waarde van de woning op €310.000. In dit geval kun je maximaal €310.000 lenen en op die manier kun je tot €10.000 euro meefinancieren in de hypotheek voor overbieden of kosten koper. Wordt de waarde van de woning echter lager geschat, bijvoorbeeld €290.000. Dan zul je de overige €10.000 en de eventuele kosten voor overbieden uit eigen middelen moeten betalen.

In de praktijk worden huizen in 2024 zelden voor een lagere prijs aangeboden dan de woningwaarde, waardoor overbieden meefinancieren in de hypotheek vaak niet mogelijk is.

Overwaarde gebruiken voor overbieden

Indien je al een huis hebt en op zoek bent naar een nieuw huis, dan kun je jouw oude huis verkopen en de overwaarde gebruiken voor overbieden. In 2024 mag je maximaal 100% van de woningwaarde van een huis lenen. De overwaarde die je meeneemt vanuit je oude huis kun je dan gebruiken om te overbieden.

Verder is het wel van belang om te weten wat je woning waard is. Een hogere hypotheek kan natuurlijk van pas komen bij het overbieden. De hoogte van je nieuwe hypotheek zal namelijk afhangen van je inkomen, maar ook van de waarde van je huidige woning. Bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek zul je een taxatierapport moeten laten opstellen. Wanneer je een hypotheek aanvraagt mag het taxatierapport niet ouder zijn dan een half jaar en bij sommige geldverstrekkers zelfs niet ouder dan 3 maanden.

Lees ook: Taxatierapport, achterhaal de waarde van je huis!

Advies nodig bij overbieden in 2024? doorKoen helpt je graag!

Voor het beste advies is het slim om contact op te nemen met een van de hypotheekadviseurs van doorKoen. Zij weten precies hoeveel er gemiddeld wordt overboden in bepaalde regio’s en kunnen de waarde van jouw beoogde huis bepalen. Op deze manier weet je zeker dat je niet teveel geld biedt.

Vorige

Volgende

Reactie verzenden