Hypotheek oversluiten, interessant voor jou?

Je wilt maandelijks natuurlijk niet te veel geld kwijt zijn aan je hypotheeklasten. Het geld dat je zo bespaard kun je spenderen aan iets anders leuks. Een auto of droomvakantie bijvoorbeeld. Je hypotheek oversluiten kan dan ook heel interessant zijn. Het kan elke maand een mooie financiële besparing opleveren. Klinkt dit te mooi om waar te zijn of heeft het ook een keerzijde? Wij hebben de voor- en nadelen van je hypotheek oversluiten voor jou op een rijtje gezet.

Waarom mijn hypotheek oversluiten?

Bij het oversluiten van je hypotheek los je je huidige hypotheek vervroegd af met een nieuw af te sluiten hypotheek. Kort door de bocht betekent het dus eigenlijk dat je overstapt naar een andere hypotheek, terwijl je in dezelfde woning blijft. Bij het oversluiten van een hypotheek horen ook nieuwe voorwaarden en een nieuwe rente. Er zijn genoeg redenen om voor hypotheek oversluiten te kiezen. Zo kun je voor lagere maandlasten gaan, of misschien heb je wel een verbouwing gepland. Je hypotheek oversluiten kan dan ook verschillende voordelen opleveren:

  • Lagere rente dus lagere hypotheeklasten;
  • Het vastzetten van je (lagere) hypotheekrente voor langere tijd geeft meer zekerheid.
  • Oversluitkosten zijn fiscaal aftrekbaar.

Daarentegen krijg je, wanneer je kiest voor hypotheek oversluiten ook te maken met duidelijke nadelen:

  • Je betaalt een boeterente en oversluitkosten
  • Het opnieuw betalen van alle bijkomende kosten. Denk aan hypotheekadvies en taxatie van je woning.
  • Het betalen van minder rente zorgt voor minder belastingvoordeel.
  • Je moet opnieuw naar de notaris.

Wil je weten wat er nog meer komt kijken bij het oversluiten van je hypotheek. Lees dan eens onze blog Oversluiten hypotheek: wat komt er allemaal bij kijken?

Heb ik baat bij hypotheek oversluiten? 

Zoals je hierboven kunt zien heeft een hypotheek oversluiten dus niet alleen voordelen. Maar wanneer is een hypotheek oversluiten dan wél een goed idee? In de meeste gevallen geldt: als je hypotheek oversluiten in totaal meer oplevert dan het je kost.

Of je ook daadwerkelijk baat hebt bij het oversluiten van je hypotheek heeft ook te maken met hoelang je rentevaste periode nog duurt. Oversluiten past niet altijd beter bij een lange of juist korte rentevaste periode. Hoe langer de rentevaste periode, des te hoger de boeterente. Een lange rentevaste periode houdt ook in dat je langer van de nieuwe rente gebruik kunt maken.

Alternatief hypotheek oversluiten

Mocht je geen baat hebben bij je hypotheek oversluiten is er ook nog een andere mogelijkheid. Je kunt namelijk ook met rende middeling je hypotheekrente verlagen. Hierbij spreek je met je huidige geldverstrekker een nieuwe hypotheekrente af op basis van je huidige rente, de marktrente en een boeterente.

Waarom is hypotheek oversluiten populair?

De rente is historisch laag. Momenteel kun je tegen een hele lage rente een hypotheek krijgen. Deze lage hypotheekrente stimuleert huiseigenaren om hun hypotheek te oversluiten. Het idee van maandelijkse lasten lijkt aantrekkelijk. Toch blijft het wel noodzakelijk om jezelf een aantal vragen te stellen als je van plan bent je hypotheek te oversluiten:

  • Hoeveel bedraagt mijn boeterente?
  • Wat zijn de huidige hypotheekrentes?
  • Hoeveel oversluitkosten moet ik betalen?
  • Welke voorwaardes biedt de nieuwe hypotheekverstrekker?

Hypotheek oversluiten stap-voor-stap

1.    De voorbereiding

De eerste stap van het oversluiten van je hypotheek is het checken van de huidige hypotheekrentes. Ligt deze wel veel lager dan je huidige rente? Ook kun je jezelf alvast verdiepen in hoe lang je rentevaste periode nog doorloopt.

2.    Hypotheek oversluiten bespreken met de hypotheekadviseur

Ben je tot de conclusie gekomen dat een hypotheek oversluiten interessant is voor jou? Dan ga je in gesprek met een hypotheekadviseur, doorKoen.nl bijvoorbeeld. Wij zullen uitzoeken hoeveel je hypotheek oversluiten oplevert en wat het kost.

3.    De boeterente

Bij het oversluiten van je hypotheek verbreek je voortijdig het contract met je geldverstrekker, die daardoor rente-inkomsten misloopt. Hierom zal de geldverstrekker een boete opleggen ter compensatie voor de gemiste inkomsten. Hoe hoog dit bedrag zal zijn is van meerdere aspecten afhankelijk: Hoe lang loopt je rentevaste periode nog door? Wat is de huidige marktrente? Wat is je huidige hypotheekschuld? Met deze rekenhulp kun je gemakkelijk berekenen welke bedrag je kwijt gaat zijn aan je boeterente.

4.    De oversluitkosten

Naast de boeterente moet u ook de oversluitkosten betalen bij het oversluiten van je hypotheek. Hiermee bedoelen we de taxatiekosten, notariskosten en bemiddelingskosten voor je hypotheek. De hoogte van de oversluitkosten is afhankelijk van de wensen en eisen van de nieuwe geldverstrekker.

5.    Opvragen van het renteaanbod

Nu moet het renteaanbod worden opgevraagd. Dit deel van het oversluiten van je hypotheek doen wij voor je. We zullen je vertellen welke documenten je daarvoor nodig hebt en we zetten het proces voor je in gang. In het renteaanbod lees je uiteindelijk hoeveel rente jij bij je nieuwe hypotheek zult gaan betalen en welke voorwaarden hierop gelden.

6.    Hypotheekofferte en hypotheekakte

Nadat je de hypotheekofferte hebt ontvangen en je hypotheek rond is moet je nieuwe geldverstrekker je hypotheek goedkeuren. Daarna mag je de nieuwe hypotheekakte ondertekenen bij de notaris. Gefeliciteerd! Het hypotheek oversluiten is klaar. Oftewel: lagere hypotheeklasten en meer zekerheid!

Hypotheek oversluiten DoorKoen.nl

Veel mensen hebben twijfels bij hun hypotheek oversluiten. Ze vragen zich af of het allemaal wel de moeite waard is. Het is zeker de moeite waard als je financieel voordeel kunt behalen. Dus, is de hypotheekrente lager dan de rente die je nu voor je hypotheek betaald? Dan is het voordelig. Het blijft wel belangrijk dat je je goed laat adviseren over het oversluiten van je hypotheek. Laat je daarom adviseren doorKoen, wij denken graag met je mee. 

Vorige

Volgende

Reactie verzenden