Oversluiten hypotheek: wat komt er allemaal bij kijken?

Als je een hypotheek afsluit, doe je dit altijd voor een bepaalde periode. Deze periode bepaalt voor hoeveel jaar je de huidige rente vastzet. Dit kan een periode zijn van 10, 15, 20 of zelfs 30 jaar. Dat betekent dat je voor de vastgestelde periode zekerheid hebt over wat je aan rente over je hypotheek betaalt. Het kan echter zo zijn dat de rente binnen je rentevaste periode daalt of dat een andere hypotheek inmiddels beter past bij je persoonlijke situatie. Je hypotheek oversluiten kan dan gunstiger zijn. Hieronder vind je meer informatie over het oversluiten van je huidige hypotheek. 

Wat is oversluiten? 

Het oversluiten van je hypotheek betekent dat je overstapt naar een andere hypotheek, zonder te verhuizen. Het oversluiten van je hypotheek wordt ook wel ‘hypotheek herfinancieren’ genoemd. Je sluit een volledig nieuwe hypotheek af. Dat betekent dat je nieuwe hypotheek ook andere voorwaarden en een nieuw rente heeft.  

Het oversluiten van een hypotheek brengt wel kosten met zich mee. Zo kun je te maken krijgen met boeterente als je je lopende hypotheek laat aanpassen of vanwege vertrek bij je huidige geldverstrekker. Maak je een overstap wanneer je rentevaste periode al is afgelopen, dan betaal je geen boeterente. Verder krijg je te maken met taxatie-, notaris-, en advieskosten. 

Waarom hypotheek oversluiten?

Je hypotheek oversluiten kan interessant zijn als de rente bij de nieuwe hypotheek lager is of als deze hypotheek betere voorwaarden heeft. Met de nieuwe hypotheek los je de schuld van je oude hypotheek af. Naast het omlaag brengen van je maandlasten kun je ook oversluiten omdat je graag langere zekerheid wilt hebben over je rentevaste periode, wilt gaan verbouwen of je woning wilt verduurzamen

Hoe sluit je een hypotheek over?

Ben je geïnteresseerd in het oversluiten van je hypotheek, dan is het verstandig om te laten berekenen of oversluiten voor jou zinvol is. Het is belangrijk om te weten of je een eventuele boeterente terugverdiend door lagere netto maandlasten, of rentemiddeling een alternatief is, of je overstapt naar een andere geldverstrekker etc. 

Bij doorKoen helpen we je graag om uit te zoeken welke mogelijkheden er zijn voor het oversluiten van jouw hypotheek. 

Kosten oversluiten hypotheek

Het oversluiten van je hypotheek brengt kosten met zich mee. Oversluitkosten kunnen bestaan uit:

– Advies- en bemiddelingskosten
– Taxatiekosten
– Kosten voor de notaris
– Boeterente

Advies- en bemiddelingskosten

Het oversluiten van je hypotheek kost veel tijd. Daarom is het verstandig om een hypotheekadviseur in te schakelen. Bij doorKoen helpen we je graag met het oversluiten van jouw hypotheek. We bespreken samen jouw wensen. Als alles geregeld is, kiezen we samen een bank die aansluit bij deze wensen. 

Taxatiekosten 

Als je je hypotheek wilt oversluiten moet je huis vaak opnieuw getaxeerd worden. De bank wil namelijk altijd weten hoeveel je huis waard is voordat je kunt oversluiten. Daar betaal je dan taxatiekosten voor. De waarde van je huis heeft invloed op je maximale lening, je risicoklasse en het bedrag dat je aflossingsvrij mag lenen. Is je hypotheek lager dan 60% van de WOZ-waarde? Dan is een taxatie niet altijd nodig. Een taxatierapport kost ongeveer €500,-.

Kosten voor de notaris

Je nieuwe hypotheek moet, net als de eerste keer dat je een hypotheek afsloot, geregeld worden bij de notaris. De notariskosten voor het oversluiten van een hypotheek liggen rond de €600,-. 

Boeterente

Als je een hypotheek oversluit naar een andere kredietverstrekker betaal je meestal een boete. Deze boete betaal je als je binnen de looptijd van je huidige hypotheek wilt oversluiten naar een andere geldverstrekker. Je huidige geldverstrekker rekent deze boete omdat zij inkomsten mislopen op het moment dat jij je hypotheek voortijdig opzegt. De hoogte van de boete hangt o.a. af van de resterende looptijd van je huidige hypotheek. 

Hulp nodig bij het oversluiten van je hypotheek?

Hulp nodig bij het oversluiten van je hypotheek? Bij doorKoen helpen we je graag. Neem contact met ons op, dan kijken we samen naar de mogelijkheden voor jouw hypotheek.

Vorige

Volgende

Reactie verzenden