Duurzame verbouwing financieren: goed voor mens én milieu

Heb je weleens nagedacht om je huis energiezuiniger te maken door middel van een hypotheek voor duurzaam verbouwen? Denk hierbij aan zonnepanelen, extra isolatie of een energiezuinige ketel. Stuk voor stuk mogelijkheden om je energierekening omlaag te helpen én milieubewuster te wonen. Hieronder vind je meer informatie over de opties rondom een hypotheek duurzaam verbouwen.

Hypotheek duurzaam verbouwen

Je kunt allerlei energiezuinige voorzieningen meefinancieren in je hypotheek. Sinds 2018 kun je maximaal 100% van de waarde van de woning aan hypotheek krijgen. Als je je huis energiezuiniger wilt maken dan gelden er andere regels. Zo kun je tot 106% van de waarde van je koopwoning lenen. Het bedrag boven de 100% moet je uiteraard wel besteden aan duurzame maatregelen.

Hypotheek met NHG

Een hypotheek afsluiten met NHG? Dan kun je in dit geval ook meer lenen wanneer je een hypotheek voor duurzaam verbouwen wilt afsluiten. De NHG-kostengrens in 2019 is € 290.000 en als je wil investeren in energiebesparende maatregelen dan stijgt de kostengrens naar € 307.400.

Meer lenen bij energiebesparende maatregelen

Wil je je huis verduurzamen en is je (gecombineerd) jaarinkomen minimaal 33.000 euro bruto per jaar? Dan kun je maximaal 9.000 euro extra lenen om dit aan energiebesparende maatregelen te besteden.

Rentekorting met een hypotheek duurzaam verbouwen

Er zijn steeds meer banken die korting geven op de hypotheekrente als je een huis koopt dat in het bezit is van energiebesparende voorzieningen. Maar ook wanneer je energiezuinige voorwaarden wil doorvoeren. De mogelijkheden zijn per bank verschillend. Wij bij doorKoen kunnen je meer vertellen over een hypotheek duurzaam verbouwen.

Duurzame verbouwing met duurzaamheidsleningen

Om huizenbezitters te stimuleren hun woning middels een hypotheek  duurzaam te laten verbouwen, zijn er diverse duurzaamheidsleningen vanuit de overheid. Zo is er de Energiebespaarlening, een initiatief van de overheid waarbij je tegen rente zo’n €2500 tot €25.000 kunt lenen voor energiebesparende maatregelen. Deze lening moet je wel binnen 7, 10 of 15 jaar terugbetalen. Ook gelden de eisen dat je eigenaar én bewoner bent van het huis waarvoor je de lening aanvraagt.

Deze lening wordt niet door elke gemeente in Nederland aangeboden. Op de site van Stimuleringsfonds Volkshuisvesting kun je nagaan welke gemeentes de lening aanbieden. Daarnaast gelden deze voorwaarden:

  • De maximale eindleeftijd bij het aanvragen is 75 jaar.
  • De lening mag altijd boetevrij worden afgelost.
  • Geen eenmalige afsluitkosten.
  • De lening wordt als aflopend krediet gemeld bij Bureau Krediet Registratie (BKR).

Energiebespaarlening voor Vereniging van eigenaars (VvE’s)

Een vereniging van eigenaars is een rechtspersoon die de gemeenschappelijke belangen van appartementseigenaars behartigt. Een VvE voert het beheer over de gemeenschap en zorgt voor de naleving van de regels. VvE’s met minimaal 8 appartementen komen in aanmerking voor de Energiebespaarlening. De lening heeft een looptijd van 10, 15 of 20 jaar. Het rentepercentage is afhankelijk van de looptijd.

VvE’s kunnen het geld bijvoorbeeld gebruiken voor de financiering van isolatiemateriaal of ledverlichting in de gezamenlijke ruimtes. De looptijd is maximaal 30 jaar. Het Nationaal Warmtefonds financiert sinds juli 2020 ook VvE’s waarin woningcorporaties meer dan 50% van de woningen bezitten.

Investeringssubsidie Duurzame Energie

De overheid stimuleert om minder gas te gebruiken en meer duurzame warmte. Daarom kun je subsidie krijgen als je bijvoorbeeld een warmtepomp plaatst. De hoogte van deze hypotheek duurzaam verbouwen is afhankelijk van wat je precies aanschaft.

Hypotheek duurzaam verbouwen met eigen geld

Nu de spaarrente zeer laag is loont het om spaargeld te gebruiken voor energiebesparende maatregelen. Twijfel je nog wat je wilt doen met je spaargeld: sparen, aflossen, beleggen of investeren in energiezuinige maatregelen? Maak dan een afspraak met doorKoen.

Vraag advies aan bij doorKoen

Er zijn diverse mogelijkheden om energiebesparende maatregelen te bewerkstellingen en om deze te financieren middels een hypotheek voor duurzaam verbouwen. Welke optie het beste bij jouw financiële situatie past, kan doorKoen voor je uitzoeken. Neem daarom contact op.

Vorige

Volgende

Reactie verzenden