Waarom een hypotheek met de Nationale Hypotheek Garantie?

Als je van plan bent een hypotheek af te sluiten, kun je dit in sommige gevallen doen met de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Hypotheken met NHG worden steeds populairder. In veel gevallen krijg je met NHG extra zekerheid. Maar wat zijn de voor- en nadelen precies? We leggen het hieronder aan je uit.

Wat is NHG?

Met de Nationale Hypotheek Garantie beperk je de eventuele financiële risico’s van een koopwoning. De NHG staat als het ware ‘borg’ voor de terugbetaling van je hypotheek als je de lasten niet meer kunt betalen. Vaak word je woning dan verkocht. Wanneer de opbrengst van de verkoop te laag is om de schuld volledig af te lossen, dan vergoedt NHG 90% van de restschuld.

De resterende 10% is het eigen risico van de hypotheekverstrekker. Heb je dus te maken met werkloosheid, arbeidsongeschiktheid of scheiding of overlijden van je partner? Dan kan NHG je restschuld kwijtschelden.

Als je voldoet aan de voorwaarden, is het zeker aan te raden om een hypotheek af te sluiten met de Nationale Hypotheek Garantie, want dan geniet je van meer zekerheid. Bovendien bieden banken vaak kortingen op de hypotheekrente bij hypotheken met NHG. Een lagere hypotheekrente betekent meestal lagere maandlasten voor jouw hypotheek.

De voordelen van de Nationale Hypotheek Garantie

– Met NHG betaal je meestal een lagere hypotheekrente.

– Met NHG heb je minder risico. Als je de hypotheek niet meer kunt aflossen door werkloosheid, arbeidsongeschiktheid, scheiding of overlijden van je partner, kan NHG je helpen.

– Bij gedwongen verkoop van je huis door werkloosheid, arbeidsongeschiktheid, scheiding of overlijden van je partner bestaat de kans dat een eventuele restschuld wordt kwijtgescholden.

De nadelen van de Nationale Hypotheek Garantie

– Een hypotheek met NHG is niet mogelijk bij hypotheekbedragen boven €290.000 (2019).

– Strengere regels waardoor een hypotheek met de Nationale Hypotheek Garantie soms niet mogelijk is.

– Je moet bij het afsluiten van de hypotheek 0,90% borgtochtprovisie betalen over de hypotheeksom.

Wanneer kom je in aanmerking voor NHG?

Je kunt in 2021 de Nationale Hypotheek Garantie krijgen voor woningen met een maximale aankoopprijs van €325.000. Ga je voor een woning met energiebesparende voorzieningen, dan krijg je extra voordeel:

  • €325.000 zonder energiebesparende voorzieningen
  • €344.500 mét energiebesparende voorzieningen

Andere voorwaarden:

  • De woning moet je hoofdverblijf zijn en geen tweede woning of een woning die je doorverhuurt.
  • Een eventuele directe verbouwing kun je via de hypotheek meefinancieren in de kosten. Dat verlaagt de maximale aankoopprijs van je woning.

Rentevoordeel met NHG

Met de Nationale Hypotheek Garantie betaal je een lagere rente. Het rentevoordeel kan oplopen tot 1,12%, afhankelijk van de rente die je bank rekent. Bij een hypotheek van 60% van de waarde van de woning levert NHG bij de meeste geldverstrekkers geen financieel voordeel meer op.

Wanneer niet kiezen voor NHG?

Een hypotheek kun je beter niet met de Nationale Hypotheek Garantie afsluiten als de hypotheek gelijk of lager is dan 50% van de vrije verkoopwaarde. Veel banken rekenen dan al dezelfde rente als bij een hypotheek met NHG. Bij de bepaling van de hoogte van de hypotheekrente kijkt de bank namelijk naar de verhouding tussen de waarde van je woning en de hoogte van de hypotheek.

Hulp of advies bij een hypotheek met de NHG afsluiten?

Wil je eerst advies ontvangen voordat je een hypotheek afsluit met de Nationale Hypotheek Garantie? Dan ben je bij doorKoen aan het juiste adres! doorKoen heeft veel ervaring met het afsluiten van hypotheken en het bieden van financieel advies. Een afspraak maken? Neem dan contact op.

Vorige

Volgende