Nieuwbouw Hypotheek

Net even anders

Heb je je pijlen gericht op een mooi nieuwbouwproject? Geweldig! Nu rest de vraag: kan je het betalen? Het antwoord op die vraag hangt vooral af van de maximale hypotheek die je kunt krijgen. En bij nieuwbouw werkt dat net even anders dan bij bestaande bouw. Je maximale hypotheek hangt namelijk af van drie factoren: je inkomen, je financiële verplichtingen en de marktwaarde van het huis. Benieuwd wat het voor jou betekent? Lees het hieronder.

Wat is mijn maximale hypotheek?

Inkomen

Hoeveel hypotheek je kunt krijgen, hangt allereerst natuurlijk af van je inkomen. Hoe hoger je inkomen, hoe meer lasten je kunt dragen. Logisch verhaal. Je inkomen is dus leidend bij je maximale hypotheek. Je kunt dan ook nooit méér lenen dan dat bedrag.

Financiële verplichtingen

Toch hangt je maximale hypotheek af van meerdere factoren, zo ook je maandelijkse financiële verplichtingen. Ben je bijvoorbeeld nog een flinke studieschuld aan het afbetalen? Kun je rood staan op de bank? Dan kan je maximale hypotheek zomaar eens lager uitvallen. Benieuwd welke financiële verplichtingen nog meer invloed hebben op je hypotheek nieuwbouw? Neem contact met ons op, dan kijken we samen naar jouw situatie.

Marktwaarde

Ook de marktwaarde van je woning heeft invloed op je hypotheek. Zo kun je maximaal 100% van de marktwaarde lenen (uitgezonderd bij energiebesparende maatregelen). Maar wat is de marktwaarde van een nieuwbouwhuis dat nog niet bestaat? Hoewel die definitie wisselt per geldverstrekker, wordt de marktwaarde doorgaans bepaald door: koop-/aanneemsom (inclusief grond) + meerwerk + renteverlies tijdens de bouw.

  • Koop-/aanneemsom

Bij de aankoop van een nieuwbouw huis onderteken je een koop-/aanneemsomovereenkomst. Daarmee koop je de grond en sluit je een deal met een aannemer dat de woning volgens het plan gebouwd gaat worden. De koop-/aanneemsom betaal je aan de aannemer. Dit bedrag wordt vervolgens meegenomen in de marktwaarde.

  • Meerwerk

In tegenstelling tot bestaande bouw, krijg je bij nieuwbouw te maken met meerwerk. Dit zijn de extra werkzaamheden (naast het standaardbouwplan) om het huis naar jouw wens in te richten. Denk aan een extra muurtje, stopcontacten verplaatsen of leidingen verleggen. Dat kost natuurlijk geld. Een voordeel: alles wat je besteedt aan meerwerk, wordt opgeteld bij de marktwaarde van je huis en kan meegefinancierd worden in de hypotheek. Let wel op, als meerwerk meer dan 20% van de koop-/aanneemsom is, eist een geldverstrekker soms een taxatie van het huis om de marktwaarde te bepalen. 

  • Renteverlies tijdens de bouw

Tot slot heb je bij het bepalen van de marktwaarde ook te maken met renteverlies tijdens de bouw. Dat is een vrij ingewikkeld verhaal, maar het komt neer op het verschil tussen de rente die je aan je hypotheekaanbieder betaalt en de rente die je ontvangt op je bouwdepot.

De reden dat je dit bedrag meefinanciert in je hypotheek, is om je dubbele woonlasten te dekken. Je begint namelijk al met betalen, zodra je langs de notaris bent geweest. Het totale renteverlies dat mee berekend mag worden is trouwens 4% van de koop-aanneemsom + meerwerk.

Eigen geld

Als je een huis koopt krijg je ook te maken met bijkomende kosten, zoals voor de hypotheekadviseur en notaris. Sinds 2018 kun je die kosten niet meer meefinancieren in je hypotheek. Dit zul je dus uit je eigen potje moeten betalen.

 

Laat je adviseren doorKoen

Dit is hoe de hypotheek van een nieuwbouwwoning in elkaar steekt. Duizelt alle informatie je een beetje? Dat is ook niet zo vreemd. Gelukkig is zo’n hypotheek ons dagelijks werk. Laat je adviseren doorKoen, dan duiken we er samen in. Van begin tot eind. Zo weet je zeker dat alles goed geregeld is en kom je niet voor verrassingen te staan. Een huis kopen moet wel leuk blijven, toch? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend eerste gesprek.

 

Google Beoordelingen
5.0
Gebaseerd op 28 beoordelingen
js_loader

Hoe het werkt

Wil je met doorKoen in zee? We spreken je graag 1 keer in het echt. Zodat we precies weten wat er nodig is, en wat de verwachtingen zijn. Daarna onderhoud je contact zoals jij wilt: via Whatsapp, telefoon, mail of persoonlijk.

Download: Dienstverleningsdocument

advies@doorkoen.nl
06 31 91 84 42

Meer weten over een Nieuwbouw Hypotheek?

Neem gerust contact met ons op via het onderstaande formulier.

3 + 7 =