De huizenmarkt in 2024. Wat kunnen we verwachten?

De laatste jaren waren bepaald geen pretje voor mensen die op zoek waren naar een huis. De huizenprijzen stegen naar recordhoogtes in 2022. Gelukkig daalden de huizenprijzen in 2023 toch weer iets met 3%. In dit artikel nemen we een kijkje naar de verwachting voor de huizenprijzen in 2024. Dus lees snel verder en ontdek welke kansen er liggen voor huizenkopers in de huidige woningmarkt!

Wat verandert er in 2024?

In 2024 worden er verschillende wetswijzigingen en beleidsveranderingen verwacht die invloed kunnen hebben op de huizenmarkt. Enkele van deze veranderingen zijn:

 1. Toename van de Maximale Hypotheek: De leencapaciteit voor veel huishoudens neemt naar verwachting toe in 2024. Dit wordt beïnvloed door factoren zoals loonsverhogingen als gevolg van hoge inflatie, een daling van de hypotheekrente, en gunstigere hypotheeknormen voor bepaalde huishoudens.
 2. Meer Invloed van Energielabel op Hypotheken: In 2024 zal het energielabel van een woning een grotere invloed hebben op de maximale hypotheek die men kan krijgen. Dit geldt zowel voor de aankoop van een woning als voor het verduurzamen van een bestaande woning.
 3. Woningwaardegrens naar € 510.000: Voor jonge huizenkopers (tussen 18 en 35 jaar) die een huis kopen, is er een vrijstelling van overdrachtsbelasting tot deze grens. Voor deze regeling moet wel aan bepaalde voorwaarden worden voldaan.
 4. NHG-grens stijgt naar € 435.000: De Nationale Hypotheek Garantie wordt toegankelijker voor meer woningkopers​​.
 5. Afschaffing ‘jubelton’: De schenkingsvrijstelling voor een eigen woning is volledig afgeschaft vanaf 1 januari 2024​​.
 6. Verlaging eigen bijdrage in de huurtoeslag: Dit kan een jaarlijkse verlaging betekenen voor huurders​​.
 7. Trend van Overbieden Voortgezet: Overbieden op de huizenmarkt blijft een trend in 2024. Dit betekent dat kopers vaak boven de vraagprijs moeten bieden om een woning te kunnen kopen.

Meer weten over de Nationale Hypotheek Garantie in 2024? Lees dan ook: Wat wordt de NHG kostengrens voor 2024?

Verwachting huizenprijzen in 2024

Volgens ABN Amro zullen de woningaankopen op de huizenmarkt in 2024 naar verwachting nog verder afnemen met 2,5%. De vraag stijgt ondertussen naar een historisch hoogtepunt. Zie hieronder de verwachte huizenprijzen, vergeleken met het voorgaande jaar, van verschillende banken op een rijtje: 

 • ABN Amro verwacht een prijsstijging van 4% in 2024 en een stijging van nog eens 3,5% in 2025.
 • Rabobank voorspelt een prijsstijging van 4,5% in 2024 en een stijging van nog eens 4,5% in 2025.
 • ING schat een prijsstijging van tussen de 5 en 8% in 2024.
 • DNB verwacht ook een prijsstijging van 0,4% in 2024 en een stijging van 2% in 2025.

Koop je je eerste huis? Lees dan ook: Je eerste huis kopen met de Starterslening

Meer informatie over verwachting huizenprijzen 2024.
De gemiddelde verkoopprijzen in Nederland vanaf 2020. Bron: CBS

Gaan de huizenprijzen dalen in 2024?

Volgens zowel ABN Amro, Rabobank, ING en DNB zullen de huizenprijzen in 2024 naar verwachting stijgen. Dit komt voornamelijk doordat hypotheekrentes gaan dalen. Dit is goed nieuws, vooral voor bepaalde groepen die ook nog eens profiteren van betere leenvoorwaarden en een stijgend inkomen. Dit betekent dat veel mensen waarschijnlijk meer geld kunnen lenen. Met meer geld in hun zak zullen ze meer kunnen uitgeven aan een huis. Hierdoor is de kans groot dat de huizenprijzen zullen blijven stijgen. Deze prijsstijging zal bij huizen met een gunstig energielabel het grootst zijn.

Ben je benieuwd hoe het zit met de Amsterdamse huizenmarkt? Lees dan ook: Actuele verwachtingen voor de Amsterdamse huizenmarkt

Huis kopen of wachten 2024?

Zoals hierboven vermeldt verwachten Rabobank en DNB een verdere stijging van de huizenprijzen in 2025. Dit zou betekenen dat het gunstig zou zijn om vóór 2025 een huis aan te schaffen. Tenzij je natuurlijk écht geen haast hebt, dan zou het gunstig kunnen zijn om tot na 2025 te wachten. Dit is echter nu nog speculeren.

Verwachtingen kloppen echter niet altijd en huizenprijzen verschillen ook sterk per regio. Neem daarom altijd contact op met een onafhankelijke hypotheekadviseur!

Meer weten over de hypotheekrente? Lees dan ook: Hypotheekrente verwachting 2024.

Hoeveel eigen geld nodig voor een huis?

Is het jouw tijd om een huis te kopen? In 2024 kun je 100% van de woningwaarde als hypotheek lenen. Overige kosten worden kosten koper (k.k.) genoemd. Deze kosten moet je dus zelf betalen en bestaan onder andere uit notariskosten en overdrachtsbelasting. Ook taxatiekosten, makelaarskosten, eventuele provisie van 0,6% voor de nationale hypotheek garantie, kosten voor overbieden en advies- en bemiddelingskosten betaal je uit eigen portemonnee. 

Indien je nog geen 35 jaar oud bent en een huis koopt die niet duurder is dan €510.000 komt de overdrachtsbelasting te vervallen. Welk eigen budget je nodig hebt, hangt dus van veel verschillende dingen af. Wel kunnen we stellen dat de gemiddelde kosten koper meestal tussen de 5% en de 6% van de aankoopprijs bedragen. Wanneer je wilt weten hoeveel eigen budget je precies nodig hebt voor het financieren van een woning, is het altijd verstandig om contact op te nemen met een hypotheekadviseur. Zo weet je precies of je genoeg geld hebt opgespaard om jouw droomhuis te kunnen kopen. 

Meer weten over de kosten koper? Lees dan ook: Hoeveel eigen geld heb je nodig om een huis te kopen?

Laat je adviseren door een hypotheekadviseur van doorKoen!

Ben je van plan om een huis te kopen in 2024? Ga in gesprek met één van de hypotheekadviseurs van doorKoen, zodat je precies weet wat de voorspelling voor de huizenmarkt is, hoeveel eigen geld je nodig hebt, hoeveel je wel of niet moet overbieden en nog veel meer. 

Vorige

Volgende

Reactie verzenden