De huizenmarkt in 2023. Wat kunnen we verwachten?

2021 was bepaald geen pretje voor mensen die op zoek waren naar een huis. De huizenprijzen stegen met zo’n 20%. Gelukkig daalden de huizenprijzen in 2022 toch weer iets met 6,4% en deze dalende trend lijkt zich de komende tijd door te zetten. In dit artikel nemen we een kijkje naar de verwachting voor de huizenprijzen in 2023 en 2024. Dus lees snel verder en ontdek welke kansen er liggen voor huizenkopers in de huidige woningmarkt!

Verwachting huizenmarkt 2023 en 2024

Volgens zowel ABN Amro, Rabobank, ING en DNB zullen de huizenprijzen in 2023 naar verwachting dalen. Dit komt voornamelijk door de stijging van de hypotheekrente. Dit zorgt er namelijk voor dat mensen over het algemeen een minder hoge hypotheek kunnen krijgen.

Ook stijgen de maandelijkse woonlasten. Dit, gecombineerd met de inflatie, zorgt ervoor dat huizen steeds minder betaalbaar worden. Hierdoor zal de vraag afnemen en zullen de huizenprijzen in 2023 dalen. 

Volgens ABN Amro zal de vraag op de huizenmarkt afnemen met 5%. Deze zal in 2024 naar verwachting weer stijgen met 2,5%, Zie hieronder de verwachte huizenprijzen van verschillende banken op een rijtje: 

  • ABN Amro verwacht een prijsdaling van 6% in 2023 en van nog eens 4% in 2024
  • Rabobank verwacht een prijsdaling van 3% in 2023 en van nog eens 1,5% in 2024
  • ING verwacht een prijsdaling van 4,5% in 2023 en van nog eens 3,5% in 2024
  • DNB verwacht een prijsdaling van 3,1% in 2023 en van nog eens 3,3% in 2024

Koop je je eerste huis? Lees dan ook: Je eerste huis kopen met de Starterslening

Hoeveel eigen geld nodig voor een huis?

Is het jouw tijd om een huis te kopen? In 2023 kun je 100% van de woningwaarde als hypotheek lenen. Overige kosten worden kosten koper (k.k.) genoemd. Deze kosten moet je dus zelf betalen en bestaan onder andere uit notariskosten en overdrachtsbelasting. Ook taxatiekosten, makelaarskosten, eventuele provisie van 0,6% voor de nationale hypotheek garantie, kosten voor overbieden en advies- en bemiddelingskosten betaal je uit eigen portemonnee. 

Indien je nog geen 35 jaar oud bent en een huis koopt die niet duurder is dan €440.000 komt de overdrachtsbelasting te vervallen. Welk eigen budget je nodig hebt, hangt dus van veel verschillende dingen af. Wel kunnen we stellen dat de gemiddelde kosten kopen meestal tussen de 2,5% en de 5% van de woningwaarde bedragen. Wanneer je wilt weten hoeveel eigen budget je precies nodig hebt voor het financieren van een woning, is het altijd verstandig om contact op te nemen met een hypotheekadviseur. Zo weet je precies of je genoeg geld hebt opgespaard om jouw droomhuis te kunnen kopen. 

Ben je benieuwd of en hoeveel je zou moeten overbieden op een huis? Lees dan ook: overbieden in de huizenmarkt: een must?

Laat je adviseren door een hypotheekadviseur van doorKoen!

Ben je van plan om een huis te kopen in 2023? Ga in gesprek met één van de hypotheekadviseurs van doorKoen, zodat je precies weet wat de voorspelling voor de huizenmarkt is, hoeveel eigen geld je nodig hebt, hoeveel je wel of niet moet overbieden en nog veel meer. 

Vorige

Volgende