De huizenmarkt in 2024. Wat kunnen we verwachten?

Zoek je een huis? Dan heb je de afgelopen jaren vast wel gemerkt dat het allemaal niet zo makkelijk ging. In 2022 tikten de huizenprijzen recordhoogtes aan, maar er kwam een klein beetje lucht toen ze in 2023 weer met 3% zakten. Maar wat brengt 2024 voor ons? Lees verder en ontdek wat er allemaal gaat veranderen en hoe dat jou als huizenzoeker kan helpen.

Wat verandert er in 2024?

In 2024 worden er verschillende wetswijzigingen en beleidsveranderingen verwacht die invloed kunnen hebben op de huizenmarkt. Enkele van deze veranderingen zijn:

 1. Toename van de Maximale Hypotheek: De leencapaciteit voor veel huishoudens neemt naar verwachting toe in 2024. Dit wordt beïnvloed door factoren zoals loonsverhogingen als gevolg van hoge inflatie, een daling van de hypotheekrente, en gunstigere hypotheeknormen voor bepaalde huishoudens.
 2. Meer Invloed van Energielabel op Hypotheken: Duurzaamheid wordt steeds belangrijker. Zo ook in 2024. Vanaf dit jaar zal het energielabel van een woning een grotere invloed hebben op de maximale hypotheek die men kan krijgen. Dit geldt zowel voor de aankoop van een woning als voor het verduurzamen van een bestaande woning. Voor die supergroene, energiezuinige woning kun je tot wel €50.000 extra lenen. Das toch mooi meegenomen!
 3. Overdrachtsbelastingvrijstelling tot € 510.000: Voor jonge huizenkopers (tussen 18 en 35 jaar) die een huis kopen, is er een vrijstelling van overdrachtsbelasting tot deze grens. Voor deze regeling moet wel aan bepaalde voorwaarden worden voldaan.
 4. NHG-grens stijgt naar € 435.000: De Nationale Hypotheek Garantie wordt toegankelijker voor meer woningkopers​​. Ideaal als je wat extra zekerheid zoekt bij het kopen van je huis.
 5. Afschaffing ‘jubelton’: De schenkingsvrijstelling voor een eigen woning is volledig afgeschaft vanaf 1 januari 2024​​.
 6. Verlaging eigen bijdrage in de huurtoeslag: Dit kan een jaarlijkse verlaging betekenen voor huurders​​.
 7. Trend van Overbieden Voortgezet: Overbieden op de huizenmarkt blijft een trend in 2024. Dit betekent dat kopers vaak boven de vraagprijs moeten bieden om een woning te kunnen kopen.

Meer weten over de Nationale Hypotheek Garantie in 2024? Lees dan ook: Wat wordt de NHG kostengrens voor 2024?

Verwachting huizenprijzen in 2024

Volgens ABN Amro zullen de woningaankopen op de huizenmarkt in 2024 naar verwachting nog verder afnemen met 2,5%. De vraag stijgt ondertussen naar een historisch hoogtepunt. Zie hieronder de verwachte huizenprijzen, vergeleken met het voorgaande jaar, van verschillende banken op een rijtje: 

 • ABN Amro verwacht een prijsstijging van 6% in 2024 en een stijging van nog eens 5% in 2025.
 • Rabobank voorspelt een prijsstijging van 6,2% in 2024 en een stijging van nog eens 6,3% in 2025.
 • ING schat een prijsstijging van tussen de 5% en 8% in 2024.
 • DNB verwacht ook een prijsstijging van 0,4% in 2024 en een stijging van 2% in 2025.

Dit verschil in voorspellingen toont de onzekerheid die inherent is aan de woningmarkt, maar de algemene opvatting is dat de prijzen zullen stijgen

Koop je je eerste huis? Lees dan ook: Je eerste huis kopen met de Starterslening

Meer informatie over verwachting huizenprijzen 2024.
De gemiddelde verkoopprijzen in Nederland vanaf 2020. Bron: CBS

In de vorige kwartaalberichten gingen de benoemde banken nog uit van minder hoge prijsstijgingen voor zowel 2024 als 2025. De oorzaken zijn vrij duidelijk: mensen kunnen meer lenen. Meer lenen betekent hogere biedingen uitbrengen. Aan de andere kant blijft het aanbod van huizen beperkt. En dus de huizenprijzen hoog. Het is dus eigenlijk gewoon een mismatch tussen vraag en aanbod. Het tekort aan woningen is momenteel zo’n 400.000.

Waarom zijn huizen eigenlijk zo duur?

Er zijn meerdere hoofdredenen: minder bouwen na de crisis van 2008, meer mensen (inclusief expats) die een huis zoeken, en de hoge hypotheekrente waardoor huizenkopers veel meer kunnen lenen. Ook lukt het veel ouderen niet om door te stromen naar een kleinere (huur)woning. Ouderen bewonen nu in hun eentje of met zijn tweeën een grote gezinswoning; waar gezinnen juist zo op zoek naar zijn. Dit zorgt voor meer vraag en minder aanbod, en daardoor stijgen de prijzen.

Gaan de huizenprijzen dalen in 2024?

Je zou misschien denken: met al die economische gekkigheid, waarom storten de prijzen niet in? Nou, de werkloosheid in Nederland blijft laag. Veel bedrijven zoeken zelfs naarstig naar personeel en betalen hogere salarissen om mensen aan te trekken. Dit betekent dat veel mensen nog steeds genoeg verdienen om een huis te kunnen kopen.

Dus, dalen de prijzen in 2024? Nee, die kans is klein. Door dalende hypotheekrentes en betere leenvoorwaarden kunnen veel mensen meer geld lenen. Dit betekent dat de huizenprijzen waarschijnlijk zullen blijven stijgen, vooral bij huizen met een goed energielabel.

Volgens zowel ABN Amro, Rabobank, ING en DNB zullen de huizenprijzen in 2024 naar verwachting stijgen. Zoals gezegd: dit komt voornamelijk doordat hypotheekrentes gaan dalen. Dit is goed nieuws, vooral voor bepaalde groepen die ook nog eens profiteren van betere leenvoorwaarden en een stijgend inkomen.

Ben je benieuwd hoe het zit met de Amsterdamse huizenmarkt? Lees dan ook: Actuele verwachtingen voor de Amsterdamse huizenmarkt

En hoe zit het specifiek met de huizenprijzen in Amsterdam?

In Amsterdam is de gemiddelde prijs voor een huis €545.000. Vooral in Amsterdam Noord zijn de prijzen flink gestegen, met een gemiddelde van €462.000. Daar wordt zelfs gemiddeld €51.000 boven de vraagprijs geboden.

Waar vind je nog betaalbare huizen in 2024?

Als je op zoek bent naar een koopje, moet je in Groningen zijn. Volgens het CBS is de gemiddelde prijs in de gemeente Pekela maar €166.000. Groningen was vorig jaar de enige provincie waar je nog voor minder dan €250.000 een huis kon kopen.

Kunnen de huizenprijzen ook snel dalen?

Jazeker, dat hebben we gezien tijdens de crisis van 2008. Toen begonnen de prijzen binnen een half jaar te zakken. Maar let op, het duurde wel vijf jaar om weer op het niveau van voor de crisis te komen.

Huis kopen of wachten 2024?

Zoals hierboven vermeldt verwachten Rabobank en DNB een verdere stijging van de huizenprijzen in 2025. Dit zou betekenen dat het gunstig zou zijn om vóór 2025 een huis aan te schaffen. Tenzij je natuurlijk écht geen haast hebt, dan zou het gunstig kunnen zijn om tot na 2025 te wachten. Dit is echter nu nog speculeren.

Verwachtingen kloppen echter niet altijd en huizenprijzen verschillen ook sterk per regio. Neem daarom altijd contact op met een onafhankelijke hypotheekadviseur!

Meer weten over de hypotheekrente? Lees dan ook: Hypotheekrente verwachting 2024.

Hoeveel eigen geld nodig voor een huis?

Is het jouw tijd om een huis te kopen? In 2024 kun je 100% van de woningwaarde als hypotheek lenen. Overige kosten worden kosten koper (k.k.) genoemd. Deze kosten moet je dus zelf betalen en bestaan onder andere uit notariskosten en overdrachtsbelasting. Ook taxatiekosten, makelaarskosten, eventuele provisie van 0,6% voor de nationale hypotheek garantie, kosten voor overbieden en advies- en bemiddelingskosten betaal je uit eigen portemonnee. 

Indien je nog geen 35 jaar oud bent en een huis koopt die niet duurder is dan €510.000 komt de overdrachtsbelasting te vervallen. Welk eigen budget je nodig hebt, hangt dus van veel verschillende dingen af. Wel kunnen we stellen dat de gemiddelde kosten koper meestal tussen de 5% en de 6% van de aankoopprijs bedragen. Wanneer je wilt weten hoeveel eigen budget je precies nodig hebt voor het financieren van een woning, is het altijd verstandig om contact op te nemen met een hypotheekadviseur. Zo weet je precies of je genoeg geld hebt opgespaard om jouw droomhuis te kunnen kopen. 

Meer weten over de kosten koper? Lees dan ook: Hoeveel eigen geld heb je nodig om een huis te kopen?

Verwachting huizenprijzen – hoe de hypotheekrentes jouw portemonnee raken

Zoals aangegeven: in 2024 wordt er een lichte daling in de hypotheekrentes verwacht. Wat betekent dat voor jou? Dat lenen voor je huis goedkoper wordt.

Even een voorbeeld: je leent een bedrag tegen 2% rente in plaats van 3%. Dat scheelt je honderden euro’s per jaar – geld dat je lekker aan iets anders kunt besteden, zoals een nieuwe keuken of misschien zelfs een vakantie. Deze daling maakt huizen kopen aantrekkelijker. Maar ja, dat zorgt er ook weer voor dat de huizenprijzen omhoog zullen gaan. Meer mensen zijn zo in staat om te bieden.

Woning kopen: waarom het zo lang duurt

Huizen zijn schaars. En nee, dat wordt niet snel beter. Nieuwbouw? Zit vast in de modder – letterlijk én figuurlijk. Er zijn plannen zat, maar voordat die schop de grond in gaat… En dan hebben we het nog niet eens over de stijging van eenpersoonshuishoudens. Steeds meer mensen wonen alleen, waardoor de vraag naar kleinere woningen stijgt. Resultaat? De strijd om dat ene leuke appartementje wordt alleen maar heftiger.

Wat dit voor jou betekent

 • Meer mensen kunnen bieden: Door de lagere hypotheekrentes hebben kopers meer financiële speelruimte. Goed voor jou als je wilt kopen, maar wees voorbereid op meer concurrentie.
 • Schaarste blijft een ding: Minder huizen beschikbaar betekent dat je mogelijk langer moet zoeken en flexibel moet zijn in je wensenlijstje. Misschien is dat huis met tuin in de binnenstad te ambitieus, maar is er net buiten de stad meer mogelijk.
 • 2025 en verder: De trends laten zien dat de huizenmarkt blijft bewegen. Prijsstijgingen zijn waarschijnlijk, maar met slim plannen en een goede voorbereiding kun je jouw plekje vinden.

Verwachting vastgoedprijzen in 2024

De vraag naar koophuizen blijft groot, maar er zijn gewoon niet genoeg huizen. Dit zorgt voor een lastige situatie, vooral omdat mensen die een ander huis willen, hun verkoopplannen uitstellen. Dit maakt het nog moeilijker om een leuk huis te vinden.

Door alle onzekerheden, zoals de oorlog in Oekraïne en inflatie, twijfelen veel mensen: moet je nu verkopen of wachten tot 2025? De meeste experts denken dat de prijzen dit jaar weer zullen stijgen, vooral omdat mensen meer kunnen lenen door de gestegen salarissen.

Laat je adviseren door een hypotheekadviseur van doorKoen!

De huizenmarkt in 2024 zit vol met kansen, zéker als je weet waar je op moet letten. Hogere lonen en gunstigere leenvoorwaarden betekenen dat veel mensen meer kunnen lenen. Met wat goed advies en een beetje geluk, kun je misschien wel dat droomhuis kopenn waar je al zo lang van droomt.

Ben je van plan om een huis te kopen in 2024? Ga in gesprek met één van de hypotheekadviseurs van doorKoen, zodat je precies weet wat de voorspelling voor de huizenmarkt is, hoeveel eigen geld je nodig hebt, hoeveel je wel of niet moet overbieden en nog veel meer. 

Vorige

Volgende

Reactie verzenden