Dankzij de krappe huizenmarkt is overbieden op een huis tegenwoordig de standaard. Vooral in de grotere steden, maar ook op andere plekken in Nederland is er een ernstig tekort aan woningen. Zodoende wordt er vaak veel meer geld geboden dan de vraagprijs. Wil je meer te weten komen over overbieden? Lees dan snel verder.
Gemiddelde overbieding huis
De gemiddelde overbieding op een huis bedroeg in Q4 2021 maar liefst 9,39% van de vraagprijs. In Q1 2022 was dit percentage gedaald naar gemiddeld 9,23%. Dit laat voor het eerst in lange tijd een voorzichtige daling zien en zou blijk kunnen zijn van een kantelpunt. Het dalende percentage overbieden komt ook doordat het aantal potentiële kopers is gedaald.
Dalend aantal potentiële kopers
Afgelopen mei waren er 32% minder aanvragen voor een bezichtiging in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Potentiële kopers zijn minder snel bereid om te overbieden op een huis. Vorig jaar juni wilde bijna 88,3% van de potentiële huizenkopers overbieden, terwijl dat nu 70,9% is. Dat is natuurlijk nog steeds een hoog percentage, maar de daling lijkt te zijn ingezet. Het dalen van het aantal potentiële kopers komt voornamelijk door de inflatie, de stijgende hypotheekrente en de opgelopen gas- en energiekosten.
Hoeveel moet je overbieden op een huis?
Hoeveel je zou moeten overbieden op een huis hangt sterk af van verschillende factoren. Zo zou je nooit meer moeten bieden dan het maximale hypotheekbedrag dat je kunt krijgen met jouw inkomen, tenzij je veel spaargeld of eigen vermogen hebt. Ook zou je na de aankoop nog geld over moeten hebben voor eventuele verbouwingen. Als laatste is het belangrijk om aan de lange termijn te denken. Zo zullen je maandlasten ook stijgen, wanneer je meer geld leent om te overbieden. Is dat op de lange termijn financieel haalbaar? Welk bedrag je zou moeten overbieden hangt ook sterk af van de regio waarin je beoogde woning zich bevindt. Zo zou je in de Randstad over het algemeen meer moeten overbieden, dan wanneer je een huis in een klein dorpje op het oog hebt.
Heb je al een huis?
Indien je al een huis hebt en op zoek bent naar een nieuw huis is het van belang om te weten wat je woning waard is. Een hogere hypotheek kan natuurlijk van pas komen bij het overbieden. De hoogte van je nieuwe hypotheek zal namelijk afhangen van je inkomen, maar ook van de waarde van je huidige woning. Bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek zul je een taxatierapport moeten laten opstellen. Wanneer je een hypotheek aanvraagt mag het taxatierapport niet ouder zijn dan een half jaar en bij sommige geldverstrekkers zelfs niet ouder dan 3 maanden.
Lees ook: Taxatierapport, achterhaal de waarde van je huis!
Advies nodig bij overbieden? doorKoen helpt je graag!
Voor het beste advies is het slim om contact op te nemen met een van de hypotheekadviseurs van doorKoen. Zij weten precies hoeveel er gemiddeld wordt overboden in bepaalde regio’s en kunnen de waarde van jouw beoogde huis bepalen. Op deze manier weet je zeker dat je niet teveel geld biedt.