Hoeveel eigen geld heb je nodig om een huis te kopen?

In 2024 staan we voor nieuwe uitdagingen op de huizenmarkt. Met stijgende huizenprijzen en veranderende hypotheekregels is het natuurlijk handig om te weten hoeveel eigen geld je nodig hebt om een huis te kunnen kopen. Deze blog helpt je om hier een goed beeld van te krijgen. lees snel verder.

Wat betekent ‘eigen geld’ bij het kopen van een huis?

Eigen geld is het bedrag dat je zonder hypotheek moet inbrengen bij de aankoop van een huis. Dit omvat je spaargeld, eventuele schenkingen, en subsidies die je kunt gebruiken voor de aankoop.

Hoeveel eigen geld heb je nodig om een huis te kopen in 2024?

Als je in 2024 een huis wilt kopen, kun je een hypotheek krijgen voor de volle 100% van de waarde van het huis. Maar let op, je hebt nog wat extra kosten, de zogenaamde ‘kosten koper’. Die komen voor je eigen rekening en zijn gemiddeld zo’n 6% van de woningwaarde. Hieronder vallen de volgende kosten:

 • Notariskosten;
 • Overdrachtsbelasting (Dit hoef je niet hoeft te betalen als je jonger dan 35 bent en een huis koopt onder de €510.000);
 • Makelaarskosten;
 • Taxatiekosten;
 • Een klein percentage voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG);
 • Kosten voor advies en bemiddeling;
 • Kosten voor overbieden;
 • Kosten voor een bouwtechnische keuring.

Veel van deze kosten zijn fiscaal aftrekbaar. Dus dat is een meevaller!

Het is slim om contact op te nemen met een hypotheekadviseur, zodat je precies weet wat je aan eigen geld nodig hebt. Houd er rekening mee dat je zonder eigen geld bijna geen huis kunt kopen.

Daarnaast, moet je voorzichtig zijn met overbieden wanneer je weinig spaargeld hebt.

Lees ook: Kun je een huis kopen zonder eigen geld?

Rekenvoorbeeld Kosten Koper

Laten we een scenario schetsen waarin je, op 32-jarige leeftijd, samen met je 30-jarige partner een huis wilt kopen voor €420.000. Gelukkig vallen jullie binnen de leeftijdsgrens voor vrijstelling van de overdrachtsbelasting, wat al een mooie besparing is. Jullie hechten veel waarde aan een grondige inspectie van de woning, dus een bouwkundige keuring staat op de agenda. Ook willen jullie een bankgarantie regelen voor de gebruikelijke 10% waarborgsom.

De koopsom is in dit voorbeeld gelijk aan de vraagprijs om het simpel te houden

De geschatte kostenposten zouden er als volgt uit kunnen zien:

 • Overdrachtsbelasting: In jullie geval €0, dankzij de vrijstelling.
 • Notariskosten: Deze kunnen rond de €1.300 liggen, afhankelijk van de notariële diensten die jullie nodig hebben.
 • Taxatiekosten: Vaak ongeveer €875, een noodzakelijke stap voor het verkrijgen van een hypotheek.
 • Kosten voor hypotheekadvies: Meestal rond de €3.000, maar de werkelijke kosten zijn afhankelijk van jullie specifieke situatie en de complexiteit van het hypotheekadvies.
 • Aankoopmakelaarskosten: c.a. 1,25% van de koopsom (€5.250). Dit varieert sterk per makelaar, dus het loont om hier vooraf onderzoek naar te doen.
 • Bouwkundige keuring: Gemiddeld kost dit zo’n €525, essentieel om de technische staat van de woning te beoordelen.
 • Kosten NHG (0,6% van de koopsom): In dit geval rond de €2.520.
 • Kosten voor de bankgarantie: Meestal rond de €350, als zekerheid voor de verkoper.

Dan komen de totale kosten uit op €13.820. Het is belangrijk om te benadrukken dat dit een indicatie is en dat de werkelijke kosten afhankelijk zijn van diverse factoren en keuzes die jullie maken tijdens het aankoopproces.

Waarom eigen geld belangrijk is

Meer eigen geld betekent vaak een lagere hypotheek, wat kan resulteren in gunstigere hypotheekvoorwaarden en lagere maandlasten. Het is dus verstandig om zoveel mogelijk eigen geld in te zetten bij de aankoop van een huis.

Daarnaast kun je in 2024 nog steeds maximaal 100% van de woningwaarde lenen voor de aankoop van een huis. Dit betekent dat de eventuele verbouwingskosten grotendeels voor eigen rekening zijn. Ook dit maakt eigen geld belangrijk bij het kopen van een huis.

Als je een verbouwing plant die de waarde van je huis verhoogt, kun je vaak meer hypotheek krijgen. Dit extra bedrag baseert de bank op de verwachte waarde van je huis na de verbouwing. Een taxatierapport laat zien hoeveel je huis waard zal zijn na de verbouwing en helpt bij het bepalen van het extra hypotheekbedrag dat je kunt lenen.

Bijvoorbeeld, als je een huis koopt voor €350.000 en voor €50.000 wilt verbouwen, waardoor de waarde stijgt naar €380.000, kun je een hypotheek krijgen voor €380.000 en moet je €30.000 aan eigen geld inbrengen.

De koopprijs is in dit voorbeeld gelijk aan de woningwaarde om het simpel te houden

Eigen geld is dus heel belangrijk, niet alleen voor de bijkomende aankoopkosten, maar ook om een deel van de verbouwingskosten te dekken, aangezien deze vrijwel nooit volledig door de hypotheek gedekt kunnen worden.

Tips om eigen geld te sparen

 1. Begin vroeg met sparen en stel een realistisch spaardoel.
 2. Onderzoek of je in aanmerking komt voor subsidies of schenkingen.
 3. Overweeg tijdelijk goedkoper te wonen om meer te kunnen sparen.
 4. Kijk of het mogelijk is om kosten te besparen op andere grote uitgaven.

Hoeveel eigen geld heb je nodig om een huis te kopen? Kom erachter met doorKoen.

De hoeveelheid eigen geld die je nodig hebt bij het kopen van een huis in 2024 hangt af van diverse factoren. Door goed voorbereid te zijn en je bewust te zijn van de mogelijkheden, kun je een weloverwogen beslissing nemen. Laat doorKoen je hierbij helpen en neem contact op, zodat je zeker weet dat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Vorige

Volgende