Doorsparen met lijfrente: wat is het en hoe werkt het?

Komt jouw lijfrente binnenkort vrij, maar wil je nog even wachten met uitkeren? Dan is doorsparen een goede optie! Je kunt doorsparen tot maximaal vijf jaar na het jaar waarin je de AOW-leeftijd hebt bereikt. Maar wat houdt lijfrente doorsparen precies in? Je leest het hieronder.

Met lijfrente bouw je vermogen op. Wanneer je kapitaal vrijkomt, moet je beslissen wat je ermee wilt doen: uitkeren of toch doorsparen?

Wat is lijfrente?

Lijfrente is een aanvullend pensioen. Met een lijfrente vul je je inkomen aan als je stopt met werken. Je kunt een lijfrente afsluiten bij een bank of een verzekeraar. Iedere maand (of jaar) betaal je een bedrag waarmee je spaart voor na je AOW-leeftijd. Met een lijfrente krijg je belastingvoordeel. Als je de AOW-leeftijd bereikt, ga je namelijk minder belasting betalen. En met een lijfrente verschuif je het betalen van belasting tot na je AOW-leeftijd. Op deze manier krijg je dus belastingvoordeel.

Wat is doorsparen?

Als je wacht met uitkeren tot je AOW-leeftijd of maximaal vijf jaar daarna, dan spaar je dus gewoon door. Het uitstellen van je uitkering en doorsparen met je lijfrente zijn twee termen voor in feite hetzelfde principe. Doorsparen betekent dat je je opgebouwde kapitaal nog niet laat uitkeren en dus laat doorgroeien. Je denkt misschien dat je maandelijks geld moet bijstorten, maar dat hoeft niet.

Waarom doorsparen?

Tot 2013 lag de AOW-leeftijd nog rond de 65 jaar. De laatste jaren is de AOW-leeftijd lichtelijk verhoogd. Loopt jouw lijfrente af op je 65e, maar heb je de nieuwe AOW-leeftijd nog niet bereikt? Dan kun je ervoor kiezen om te wachten met het uitkeren van je lijfrente tot je de AOW-leeftijd hebt bereikt. Dan heb je direct een mooie aanvulling op de AOW-uitkering en eventueel pensioen.

Hoe werkt lijfrente doorsparen?

Als je wilt doorsparen, open je een nieuwe aanvullende pensioenrekening. Het geld wordt dan van je lijfrenteverzekering overgemaakt naar de nieuwe spaarrekening. Dan staat het geld op een spaarrekening waar je rente op krijgt. Op deze manier spaar je je lijfrente dus door.

Bij de aanvraag van zo’n rekening kun je kiezen voor een variabele of vaste rente. Wanneer je geen keuze maakt, krijg je een variabele rente. Met een variabele rente bent je flexibeler in wanneer je kunt starten met de uitkering van je opgebouwde kapitaal. Kies je voor een vaste rente? Dan heb je geen zekerheid dat de rente voor de gekozen periode vaststaat. De rente de je krijgt, hangt af van de looptijd die je kiest.

De voordelen van lijfrente doorsparen

  • Belastingvoordeel: de meeste mensen vallen na hun AOW-leeftijd in een lager belastingtarief en betalen daarom minder belasting.
  • Je betaalt geen vermogensrendementsheffing in box 3 over het bedrag op je aanvullende pensioenrekening.
  • Je betaalt pas belasting als je de uitkering ontvangt. Je hebt voordeel wanneer je in een lager belastingtarief valt.
  • Als je reserveringsruimte hebt, dan kun je ook na het bereiken van de AOW-leeftijd extra geld inleggen.

De regels

Als je kiest voor je lijfrente doorsparen, krijg je te maken met een aantal regels. Zo kun je tussentijds geen geld opnemen. Ook kun je doorsparen tot maximaal vijf jaar na het jaar waarin je de AOW-leeftijd hebt bereikt. Wanneer je reserveringsruimte hebt, dan kun je ook na het bereiken van de AOW-leeftijd extra geld inleggen. 

Wil je doorsparen, zodat je een aanvullend pensioen hebt, maar weet je nog niet wat voor jouw situatie mogelijk is? Neem dan contact met ons op voor uitstekend hypotheekadvies. Een oriëntatiegesprek is altijd gratis.

 

Vorige

Volgende

Reactie verzenden