Kopers onder de 35 jaar betalen eenmalig geen overdrachtsbelasting meer: zó zit het

Heb je een onroerende zaak gekocht, bijvoorbeeld een woning, bedrijfspand of stuk grond? Of heb je rechten op onroerende zaken gekocht of gekregen? Dan heb je te maken met overdrachtsbelasting! Kopers van 18 tot 35 jaar betalen vanaf 2021 eenmalig geen overdrachtsbelasting meer bij de aankoop van een woning. Dat maakt de aankoop van een woning dus een stuk goedkoper! Meer weten? Lees dan gauw verder.

Wat is overdrachtsbelasting?

Overdrachtsbelasting is de belasting die je betaalt voor het kopen van een huis. Het bedraagt 2% van de aankoopwaarde. Je betaalt deze belasting alleen bij een bestaande woning. Bij een nieuwbouwwoning betaal je deze belasting niet. In plaats daarvan betaal je omzetbelasting die vaak verwerkt is in de koopprijs.

Overdrachtsbelasting starters

Vanaf 2021 betalen woningkopers van 18 tot 35 jaar geen overdrachtsbelasting meer. Dat scheelt hen 2% van de aankoopprijs. De vrijstelling van overdrachtsbelasting is eenmalig en geldt alleen als de kopers de woning zelf gaan bewonen. Voor kopers vanaf 35 jaar geldt het tarief van 2%. Als de woning niet door de kopers bewoond gaat worden, betaalt de koper, vaak een belegger, voortaan 8% overdrachtsbelasting. Met deze maatregel wil het kabinet starters en doorstromers meer kansen geven op de woningmarkt.  

Dus, de maatregelen vanaf 2021 beknopt samengevat:

  • Een woning die door koper van 18-35 jaar oud bewoond gaat worden, is 0% overdrachtsbelasting.
  • Een woning die door koper vanaf 35 jaar oud bewoond gaat worden, is 2% aan overdrachtsbelasting.
  • Een huis of niet-woning die niet door koper bewoond gaat worden of wordt gekocht door niet-natuurlijk persoon is 8% aan overdrachtsbelasting.

Wanneer betaal je overdrachtsbelasting?

Je betaalt overdrachtsbelasting als je eigenaar bent van een onroerende zaak (woning, bedrijfspand of stuk grond) of rechten hebt op een onroerende zaak. Denk hierbij aan opstalrecht, erfpachtrecht en lidmaatschapsrecht of wanneer aandelen in een bv zitten waarvan de bezittingen voor het grootste deel uit onroerende zaken bestaan.

Voorwaarden vrijstelling overdrachtsbelasting starters

Wanneer je in aanmerking wilt komen voor vrijstelling van de overdrachtsbelasting, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • Je moet ouder dan 18 jaar zijn en jonger dan 35 jaar.
  • Je koopt een woning.
  • Je hebt de startersvrijstelling voor overdrachtsbelasting niet eerder ontvangen en verklaart dit schriftelijk.
  • Je gaat zelf in de woning wonen en verklaart dit schriftelijk.

De vrijstelling geldt wanneer de overdracht van de woning bij de notaris plaatsvindt op of na 1 januari 2021. Ook heeft de koper een schriftelijke verklaring nodig om gebruik te kunnen maken van de vrijstelling overdrachtsbelasting. Hierin verklaart de koper dat hij of zij voldoet aan de voorwaarden rondom de vrijstelling.

Geen vrijstelling overdrachtsbelasting

De vrijstelling op overdrachtsbelasting geldt voor iedereen afzonderlijk. Is één van de kopers 35 jaar of ouder en de ander jonger dan 35 jaar? Dan betaalt de persoon van 35 jaar of ouder over zijn/haar deel 2% belasting. De persoon die jonger is dan 35 jaar betaalt geen belasting over zijn of haar deel.

Maar: wél betaling overdrachtsbelasting als woning niet hoofdverblijf is

Er is uiteraard wel een uitzondering op de regel. Kopers die vanaf januari 2021 niet zelf in de woning gaan wonen omdat ze deze willen verhuren, als vakantiewoning willen gebruiken of voor een kind willen kopen, betalen 8% aan overdrachtsbelasting. De regel geldt dus: wie gebruik wil maken van de vrijstelling, moet de nieuwe woning als hoofdverblijf gebruiken. Dit houdt in dat je je inschrijft op het adres en echt je leven opbouwt in de woning.

Wil je meer informatie over dit onderwerp ontvangen of wil je weten hoe de overdrachtsbelasting voor jouw situatie in elkaar steekt? Neem dan contact op met doorKoen! Wij kunnen je als geen ander helpen.

Vorige

Volgende

Reactie verzenden