Actuele verwachtingen voor de Amsterdamse huizenmarkt

De huizenmarkt in Amsterdam is altijd al hot topic geweest. En terecht. De stad heeft een unieke charme die moeilijk ergens anders te vinden is. Dit resulteert in een constante vraag naar huizen. Het kopen van een huis in Amsterdam is dus nooit makkelijk geweest en de laatste twee jaar al helemaal niet. Maar wat zijn de verwachtingen voor de huizenmarkt in Amsterdam in de nabije toekomst? In dit artikel nemen we een kijkje naar de verwachtingen voor de huizenmarkt van Amsterdam. Lees verder om te ontdekken welke kansen er liggen voor huizenkopers op de huidige Amsterdamse woningmarkt!

De huidige huizenprijzen in Amsterdam

Voordat we naar de toekomst kijken, is het belangrijk om in te zoomen op de huidige staat van de huizenmarkt in Amsterdam. Momenteel is de huizenmarkt in Amsterdam erg krap, met veel meer vraag dan aanbod. Dit heeft geleid tot zeer hoge prijzen en een concurrerende markt voor kopers. Ondanks deze hoge prijzen blijft de vraag naar huizen in Amsterdam sterk stijgen, vooral vanwege de populariteit van de stad.

Ben je benieuwd hoe jouw ouders je kunnen bijstaan bij de koop van een huis? Lees dan ook: Schenkingsvrijstelling 2023: Wat je moet weten over de schenkingsvrijstelling en de Jubelton

De cijfers van de huidige huizenmarkt in Amsterdam

In het laatste kwartaal van 2022 daalde de gemiddelde prijs per vierkante meter met 4,6% naar €7.316 in vergelijking met het tweede kwartaal. De grootste daling vond plaats in Zuidoost, waar de prijs per vierkante meter met 10,9% daalde tot €4.144. De kleinste daling was te zien in West, met een afname van 1,3% tot €8.165 per m2. Het gemiddelde aantal dagen dat huizen te koop staan is momenteel 50, wat 20 dagen langer is dan in het derde kwartaal van 2022.

Het lijkt erop dat deze correcties zorgen voor een gezondere en minder oververhitte huizenmarkt in Amsterdam.

De impact van COVID-19 op de huizenmarkt in Amsterdam

COVID-19 heeft wereldwijd een grote impact gehad, en de huizenmarkt in Amsterdam vormde daarop geen uitzondering. De pandemie heeft gezorgd voor veranderingen in de manier waarop Amsterdammers leven en werken. En dit heeft een directe invloed gehad op de huizenmarkt in Amsterdam. Veel mensen zijn vanwege de pandemie verhuisd naar buiten de stad. Als gevolg daarvan zien we een lichte daling van de huizenprijzen in Amsterdam.

Verwachting huizenmarkt Amsterdam in 2023 en 2024

Volgens ABN Amro, Rabobank, ING en DNB zullen de huizenprijzen dit jaar naar verwachting dalen. Dit komt voornamelijk door de stijging van de hypotheekrente. Dit zorgt er namelijk voor dat mensen over het algemeen minder kunnen lenen voor hun hypotheek.

Daarnaast stijgen de maandelijkse woonlasten. Dit, gecombineerd met inflatie, maakt huizen steeds minder betaalbaar. De vraag zal hierdoor naar verwachting afnemen en de huizenprijzen zullen dalen.

ABN Amro verwacht een vraagafname op de huizenmarkt van 5%. In 2024 zal de vraag naar verwachting verder afnemen met 2,5%. Hieronder vindt u de verwachte huizenprijzen van verschillende banken:

  • ABN Amro verwacht een prijsdaling van 5% in 2023 en van nog eens 3% in 2024.
  • Rabobank verwacht een prijsdaling van 3,1% in 2023 en van nog eens 2% in 2024.
  • ING verwacht een prijsdaling van 6,5% in 2023 en van nog eens 0,5% in het eerste kwartaal van 2024.
  • DNB verwacht een prijsdaling van 5,1% in 2023 en van nog eens 3,8% in 2024

Er zijn helaas geen specifieke cijfers voor de Amsterdamse huizenmarkt, maar deze verwachte prijsdalingen zullen zich waarschijnlijk ook in zekere mate doorvertalen in de Amsterdamse huizenprijzen.

Koop je je eerste huis in Amsterdam? Lees dan ook: Je eerste huis kopen met de Starterslening.

Verwachting huizenprijzen Amsterdam 2025

De verwachting is dat de huizenprijzen in Europese landen zullen dalen tot 2025. In Nederland en Duitsland zullen de prijzen het hardst dalen, aangezien ze hier ook het hardst gestegen zijn. De prijsdaling zal er helaas niet gelijk voor zorgen dat de huizen ook betaalbaarder worden vanwege de inflatie en stijgende hypotheekrentes. 

Daarnaast bedraagt het woningtekort in de regio Amsterdam op dit moment al zo’n 45.000. Het Nederlandse woningtekort zal tot 2025 stijgen tot 400.000 woningen en bedraagt op dit moment al 325.000 woningen. Deze toename komt voornamelijk door de vertraging in de bouw van huizen waarvoor de vergunningen al zijn afgegeven. Het woningtekort in Amsterdam zal de komende jaren dus ook flink gaan toenemen wat een negatief effect op de huizenprijzen zal hebben.

De Amsterdamse huizenprijzen zullen dus waarschijnlijk dalen, net als de huizenprijzen in de rest van Nederland. Vanwege het grote woningtekort in Amsterdam zullen de huizenprijzen hoogstwaarschijnlijk wel minder hevig dalen dan huizen buiten Amsterdam. 

Ben je benieuwd hoeveel eigen geld je nodig hebt voor een huis in Amsterdam? Lees dan: De huizenmarkt in 2023. Wat kunnen we verwachten?

De verwachte groei van de bevolking van Amsterdam

Een belangrijke factor die ook nog van invloed is op de huizenmarkt in Amsterdam is de verwachte groei van de bevolking. Er is voorspeld dat er steeds meer Amsterdammers zullen bijkomen. Dit zal logischerwijs resulteren in een toename van de vraag naar huizen. Als gevolg hiervan zouden de huizenprijzen in de bruisende hoofdstad weer kunnen toenemen.

De ontwikkelingen van nieuwe woningen in Amsterdam

Om te kunnen voldoen naar de vraag naar huizen in Amsterdam, zijn er momenteel veel nieuwe ontwikkelingsprojecten aan de gang. Dit omvat met name de bouw van nieuwe huizen, appartementen en flats. Deze bouwprojecten zullen waarschijnlijk helpen om de druk op de huizenmarkt in Amsterdam te verminderen. Ook zal dit leiden tot meer diversiteit in het aanbod van de woningen.

Laat je adviseren door een hypotheekadviseur van doorKoen!

Ben je van plan om een huis te kopen in Amsterdam, maar weet je niet wanneer het juiste moment is? Ga dan in gesprek met dé hypotheekadviseur van Amsterdam, zodat je precies weet wanneer jij moet toeslaan. 

Vorige

Volgende