Actuele verwachtingen voor de Amsterdamse huizenmarkt

De huizenmarkt in Amsterdam is altijd al een hot topic geweest. En terecht. De stad heeft een unieke charme die moeilijk ergens anders te vinden is. Dit resulteert in een constante vraag naar huizen. Het kopen van een huis in Amsterdam is dus nooit makkelijk geweest en de laatste twee jaar al helemaal niet. Maar wat zijn de verwachtingen voor de huizenmarkt in Amsterdam in de nabije toekomst? In dit artikel nemen we een kijkje naar de verwachtingen voor de huizenmarkt van Amsterdam. Lees verder om te ontdekken welke kansen er liggen voor huizenkopers op de huidige Amsterdamse woningmarkt!

De huidige huizenprijzen in Amsterdam

Voordat we naar de toekomst kijken, is het belangrijk om in te zoomen op de huidige staat van de huizenmarkt in Amsterdam. Momenteel is de huizenmarkt in Amsterdam erg krap, met veel meer vraag dan aanbod. Dit heeft geleid tot zeer hoge prijzen en een concurrerende markt voor kopers. Ondanks deze hoge prijzen blijft de vraag naar huizen in Amsterdam sterk stijgen, vooral vanwege de populariteit van de stad.

Ben je benieuwd hoe jouw ouders je kunnen bijstaan bij de koop van een huis? Lees dan ook: Schenkingsvrijstelling 2024: Wat je moet weten over de schenkingsvrijstelling en de Jubelton

De cijfers van de huidige huizenmarkt in Amsterdam

In de eerste maanden van 2024 vertoont de Amsterdamse huizenmarkt tekenen van stabilisatie na een periode van snelle prijsstijgingen. De gemiddelde vraagprijs per vierkante meter is licht gestegen naar €7.963, een subtiele verhoging van 0,7% ten opzichte van vorig jaar, toen de gemiddelde prijs €7.904 bedroeg. Deze stabilisatie is opmerkelijk, gezien de gemiddelde prijs voor een huis in Amsterdam nu op €707.420 ligt, wat een stijging van 2,3% is ten opzichte van €691.232 vorig jaar (2023).

De Amsterdamse huizenmarkt lijkt een beetje te schommelen. De prijzen groeien niet zo hard meer en er staan meer huizen te koop. Dit betekent dat kopers nu wat meer keuze hebben. Maar, de vraag blijft hoog en het aanbod laag, dus de strijd om een huis te kopen blijft bestaan.

De gemiddelde transactieprijs voor een woning in Amsterdam is momenteel €545.000. In Amsterdam Noord stegen de prijzen het meest, met 18%, waardoor de gemiddelde transactieprijs daar nu op €462.000 ligt​.

De gemiddelde prijs per vierkante meter voor woningen in Amsterdam varieert sterk per wijk. In de duurste wijken, zoals het Museumkwartier, liggen de prijzen boven de €10.000 per m², terwijl in goedkopere wijken zoals de Bijlmer, de prijs rond de €4.075 per m² ligt​.

Marktdynamiek in Amsterdam

Iedereen biedt nog steeds meer dan de vraagprijs, gemiddeld zo’n 101% van wat er gevraagd wordt. Vorig jaar was dit nog meer, namelijk 111.2%. En huizen staan nu gemiddeld 48 dagen te koop voordat ze verkocht worden, wat langer is dan de 32 dagen van vorig jaar. De doorlooptijd is dus kort, wat wijst op een aanhoudend tekort aan aanbod.

Ondanks dat het iets makkelijker lijkt te worden om een huis te kopen, is er nog steeds niet genoeg voor iedereen. Dat betekent dat de prijzen hoog blijven, zéker in vergelijking met andere plekken in Nederland.

In populaire wijken zoals Amsterdam Noord, wordt gemiddeld €51.000(!) overboden op de vraagprijs, wat aangeeft dat overbieden nog steeds de norm is.

Verwachting huizenmarkt Amsterdam in 2024 en 2025

Verschillende banken als de ABN Amro, Rabobank, ING en DNB verwachten een stijging van de huizenprijzen in 2024. Dit komt voornamelijk door een daling van de hypotheekrentes. Door deze daling, gecombineerd met verbeterde leenvoorwaarden en toenemende inkomens, kunnen kopers waarschijnlijk meer geld lenen. Hierdoor kunnen mensen makkelijker een huis kopen, waardoor de huizenprijzen naar verwachting verder zullen stijgen.

Vooral bij huizen met een gunstig energielabel zullen de huizenprijzen sterk toenemen, aangezien je vanaf 2024 meer geld kunt lenen voor duurzamere woningen.

Hieronder vind je de verwachte huizenprijzen van verschillende banken:

  • ABN AMRO verwacht een prijsstijging van 6% in 2024 en een stijging van nog eens 5% in 2025.
  • Rabobank voorspelt een prijsstijging van 6,2% in 2024 en een stijging van nog eens 6,3% in 2025.
  • ING schat een prijsstijging van tussen de 5% en 8% in 2024.
  • DNB verwacht ook een prijsstijging van 0,4% in 2024 en een stijging van 2% in 2025.

Hoewel er geen specifieke cijfers zijn voor de Amsterdamse markt, zullen deze nationale trends waarschijnlijk ook van invloed zijn op de Amsterdamse huizenprijzen.

Koop je je eerste huis in Amsterdam? Lees dan ook: Je eerste huis kopen met de Starterslening.

Verwachting huizenprijzen Amsterdam na 2025

De verwachting is dat de Nederlandse huizenprijzen, ook na 2025, verder zullen stijgen. Verwacht wordt dat de inflatie zal afnemen en dat de hypotheekrente enigszins zal dalen. Als dit scenario zich voordoet, lijkt het waarschijnlijker dat de huizenprijzen tussen 2025 en 2030 verder zullen stijgen met een percentage dat hoger is dan de inflatie, in plaats van dat ze zullen dalen.

Daarnaast bedraagt het woningtekort in de regio Amsterdam op dit moment al zo’n 45.000. Het Nederlandse woningtekort zal tot en met 2027 stijgen tot 470.000 woningen en bedraagt op dit moment al 390.000 woningen. Deze toename komt voornamelijk door de vertraging in de bouw van huizen waarvoor de vergunningen al zijn afgegeven.

Er moeten naar verwachting nog zo’n 981.000 woningen worden bijgebouwd tot en met 2030. Dus tenzij de overheid er in slaagt om tegen 2030 flink wat huizen bij te bouwen zal het woningtekort in Amsterdam de komende jaren flink toenemen. Dit zal een negatief effect op de huizenprijzen zal hebben.

De Amsterdamse huizenprijzen zullen dus waarschijnlijk stijgen in 2025, net als de huizenprijzen in de rest van Nederland. Vanwege het grote woningtekort in Amsterdam zullen de huizenprijzen hoogstwaarschijnlijk ook heviger stijgen dan huizen buiten Amsterdam. 

Ben je benieuwd hoeveel eigen geld je nodig hebt voor een huis in Amsterdam? Lees dan: De huizenmarkt in 2024. Wat kunnen we verwachten?

Gemiddelde huurprijzen in Amsterdam

Het is duidelijk: wonen in onze geliefde hoofdstad is niet goedkoop. Sterker nog: appartementen (€2.275 per maand), studio’s (€1.740 per maand) en kamers (€963 per maand) zijn nergens in Europa zo duur als in Amsterdam. Gemiddeld betaal je nu €24,29 per vierkante meter aan huur af elke maand (2024). Dat is een stijging van 8,6% vergeleken met vorig jaar.

De verwachte groei van de bevolking van Amsterdam

Een belangrijke factor die ook nog van invloed is op de huizenmarkt in Amsterdam is de verwachte groei van de bevolking. Er is voorspeld dat er steeds meer Amsterdammers zullen bijkomen. Dit zal logischerwijs resulteren in een toename van de vraag naar huizen. Als gevolg hiervan zouden de huizenprijzen in de bruisende hoofdstad verder kunnen toenemen.

De ontwikkelingen van nieuwe woningen in Amsterdam

Om aan de groeiende vraag naar huizen te voldoen, zijn er momenteel veel nieuwe ontwikkelingsprojecten in Amsterdam. Dit omvat de bouw van nieuwe huizen, appartementen en flats. Deze bouwprojecten zullen waarschijnlijk helpen om de druk op de huizenmarkt te verminderen en meer diversiteit in het woningaanbod te bieden. Door deze inspanningen wordt verwacht dat er geleidelijk meer beschikbare woningen op de markt komen, wat enige verlichting kan bieden voor de huidige krapte.

Laat je adviseren door een hypotheekadviseur van doorKoen!

Ben je van plan om een huis te kopen in Amsterdam, maar weet je niet wanneer het juiste moment is? Ga dan in gesprek met dé hypotheekadviseur van Amsterdam, zodat je precies weet wanneer jij moet toeslaan. 

Vorige

Volgende

Reactie verzenden