Schenkingsvrijstelling 2024: Alles over schenkbelasting in 2024

De financiering van een woning heb je tegenwoordig niet meer zomaar rond. Vandaar dat je waarschijnlijk alle hulp kan gebruiken. De schenkingsvrijstelling is een manier voor je ouders om je financieel bij te staan. Naast de jaarlijkse schenkingsvrijstelling was er altijd een eenmalige verhoogde vrijstelling, ook wel Jubelton genoemd, die het mogelijk maakte om belastingvrij een bepaald bedrag te schenken. Deze zogenaamde Jubelton is helaas afgeschaft in 2024. Toch zijn er nog wel andere manieren waarbij je ouders je toch belastingvrij kunnen helpen. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over de schenkingsvrijstelling en schenkbelasting in 2024. 

Wat is de jaarlijkse schenkingsvrijstelling 2024?

De schenkingsvrijstelling is een bedrag dat je belastingvrij kunt schenken aan een ander. Dit bedrag wordt jaarlijks vastgesteld door de overheid. In 2024 mogen ouders €6.633 belastingvrij schenken aan hun kind. Voor alle andere personen is de jaarlijkse schenkingsvrijstelling €2.658

Eenmalig verhoogde schenkingsvrijstelling 2024

Naast de reguliere schenkingsvrijstelling was er voorheen ook altijd de zogenaamde eenmalige verhoogde vrijstelling of “Jubelton”. De Schenking Jubelton hield in dat ouders eenmalig een hoger bedrag belastingvrij mochten schenken aan hun kinderen voor de aankoop van een woning.

Deze Jubelton is in 2024 helemaal helaas helemaal afgeschaft. Dit zou moeten zorgen voor een eerlijker speelveld onder starters. Zo hebben starters met rijke ouders geen oneerlijk voordeel op de woningmarkt meer. Ben je op zoek naar een huis en zouden je ouders je financieel willen bijstaan? Dan is er nog wel een andere manier om dit belastingvrij te regelen. Lees hiervoor snel verder.

Lees ook: Garant staan ouders hypotheek: hoe werkt het?

Belastingvrij schenken: Familiehypotheek

Een familiehypotheek is een lening tussen familieleden, meestal tussen ouders en kinderen. Op deze manier kunnen je ouders je financieel bijstaan bij de aankoop van een huis. Net als bij een gewone hypotheek betaal je hierbij ook rente aan je ouders. Deze hypotheekrente mag echter niet meer dan 25% afwijken van een ‘gangbaar commercieel tarief’.

Als jouw ouders vermogend genoeg zijn om het uitgeleende geld te missen, zouden ze ook maandelijks de rente kunnen terugschenken. Zolang het totale bedrag van deze schenkingen in 2024 niet boven de €6.633 uitkomt hoeven ze hierover geen belasting te betalen. Op deze manier kunnen jouw ouders je dus met een omweg alsnog belastingvrij een hoop geld schenken voor de aankoop van je huis.

Meer weten over de familiehypotheek? Lees dan ook: Familiehypotheek, hoe werkt dat?

Schenkingsvrijstelling 2024: laat je adviseren door doorKoen

Ben jij in de markt voor een huis en wil je advies m.b.t. het benutten van de schenkingsvrijstelling in 2024? Ontdek de mogelijkheden samen met doorKoen en wees er zeker van dat je de beste financiële beslissingen neemt bij de aankoop van je huis. Neem vrijblijvend contact op.

Vorige

Volgende

Reactie verzenden