Kun je een huis kopen zonder eigen geld?

Tijd om jouw droomhuis te scoren! Maar wacht, hoe zit het met die kosten koper en eigen geld? En kun je überhaupt een huis kopen zonder eigen geld? Spoiler alert: het is aardig lastig, maar er zijn wat creatieve oplossingen! doorKoen staat klaar om je te helpen bij het realiseren van jouw thuis, zelfs als je spaargeld niet overloopt.

Hoeveel eigen geld nodig voor een hypotheek?

Is het moment aangebroken om een huis te kopen? In 2023 is het mogelijk om 100% van de woningwaarde als hypotheek te lenen. Bijkomende kosten vallen onder “kosten koper” (k.k.) en dien je zelf te betalen. Deze kosten omvatten onder andere notariskosten en overdrachtsbelasting, maar ook taxatiekosten, makelaarskosten, mogelijke provisie van 0,6% voor de nationale hypotheekgarantie, kosten voor overbieden en advies- en bemiddelingskosten.

Als je jonger bent dan 35 jaar en een woning koopt die niet meer dan €440.000 kost, vervalt de overdrachtsbelasting. Het benodigde eigen budget hangt af van verschillende factoren, maar over het algemeen liggen de gemiddelde kosten koper tussen 4% en 6% van de woningwaarde. Om precies te weten hoeveel eigen budget je nodig hebt voor het financieren van een woning, is het handig om contact op te nemen met een hypotheekadviseur. Zo weet je zeker of je genoeg geld hebt om jouw droomhuis te bemachtigen.

Huis kopen zonder eigen geld: kan dat?

Nee, in principe kun je geen hypotheek afsluiten zonder eigen geld. Gemiddeld liggen de kosten koper (k.k) tussen de 4% en 6% van de woningwaarde. Deze kosten bestaan voornamelijk uit:

  • Notariskosten
  • Overdrachtsbelasting
  • Makelaarskosten
  • Kosten voor een bouwkundige keuring,
  • taxatiekosten,
  • Kosten voor de NHG
  • Advies- en bemiddelingskosten.
  • Kosten voor overbieden

Dit bedrag zul je dus uit eigen zak moeten betalen. Een groot deel van deze kosten zijn wel fiscaal aftrekbaar.

Let op: je kunt beter niet overbieden wanneer je weinig spaargeld hebt. Het bedrag voor overbieden moet namelijk ook uit eigen zak worden betaald.

Ben je benieuwd of en hoeveel je zou moeten overbieden op een huis? Lees dan ook: overbieden in de huizenmarkt: een must?

Huis kopen zonder eigen geld: welke mogelijkheden zijn er?

Een huis kopen zonder eigen geld is dus heel lastig, maar er zijn wel verschillende manieren om de financiering van een huis over het algemeen makkelijker rond te krijgen. Hieronder bespreken we er een paar.

Familiehypotheek

Heb je toevallig vermogende familieleden of vrienden? Dan zouden zij het bedrag voor de kosten koper kunnen lenen middels een familiehypotheek.

Schenkingsvrijstelling

Als je familieleden of vrienden hebt die wat geld kunnen missen dan zou ook de schenkingsvrijstelling kunnen helpen bij het betalen van de kosten koper. Dit is een bedrag dat je jaarlijks belastingvrij aan iemand anders mag schenken. In 2023 mogen ouders hun kind € 6.035 belastingvrij schenken. Voor andere personen is deze vrijstelling €2.418.

Naast deze schenkingsvrijstelling mogen ouders hun kind in 2023 ook eenmalig €29,947 schenken voor de aankoop van hun eerste huis. Dit wordt ook wel de Jubelton genoemd. Dit bedrag mag je echter niet stapelen met de reguliere vrijstelling. Als je van plan bent om gebruik te maken van de Jubelton, moet je er wel snel bij zijn. Deze eenmalige verhoogde vrijstelling wordt in 2024 helemaal afgeschaft.

Starterslening

Moet je je spaargeld besteden aan de financiering van het huis zelf en houd je daardoor geen geld meer over voor de kosten koper? Dan kan de starterslening misschien uitkomst bieden. Met deze lening kun je het verschil tussen de prijs van het huis en de maximale hypotheek financieren. Ook hoef je geen rente of aflossing te betalen over de eerste 3 jaar van deze lening.

Huis kopen zonder eigen geld met doorKoen

Een huis kopen zonder eigen geld is een lastig verhaal, maar niet onmogelijk. Met een beetje creatief denken kan er vaak een oplossing gevonden worden. Laat doorKoen je helpen bij het kopen van een huis zonder eigen geld en dan zetten wij alle mogelijkheden op een rij.

Vorige