De gevolgen van trouwen op je financiële situatie

Trouwen heeft gevolgen voor je financiële situatie. Denk hierbij aan je vermogen en je schulden, zoals je hypotheek. Benieuwd welke gevolgen trouwen heeft op je financiële situatie? Je leest het hieronder. 

Vóór 2018 getrouwd 

De standaard huwelijksvoorwaarden zijn sinds 2018 veranderd. Als je vóór 2018 bent getrouwd en geen huwelijksvoorwaarden hebt opgesteld, ben je in algehele gemeenschap van goederen getrouwd. Dit betekent dat alle bezittingen en schulden van allebei de partners tot de huwelijksgemeenschap behoren. Nu en in de toekomst. Ben je geregistreerd partnerschap aangegaan? Dan gelden dezelfde regels. 

Een voorbeeld: stel je partner heeft €10.000 bij de bank geleend om een auto te kopen, als jullie trouwen dan ben jij mede aansprakelijk voor het hele leenbedrag. Wat voor schulden geldt, geldt ook voor bezittingen. Heeft jouw partner een goed lopend bedrijf met een vermogen van €100.000? Dan is de helft van jou. 

Nadelen trouwen in algehele gemeenschap van goederen 

Trouwen in algehele gemeenschap van goederen heeft een aantal financiële nadelen: 

  • De meeste echtgenoten verschillen in vermogenspositie bij de start van hun huwelijk. Door een huwelijk in algehele gemeenschap van goederen is de vermogensverdeling dus ongelijk. 
  • Algehele gemeenschap van goederen resulteert in een gemeenschap van schulden. Echtgenoten worden dus ook verantwoordelijk voor elkaars (studie)schulden. 
  • Het huwelijk in gemeenschap van goederen werd regelmatig gebruikt om financieel misbruik te maken van mensen in een kwetsbare positie. 

Na 2017 getrouwd 

De gevolgen van trouwen op je financiële situatie na 2017 zijn anders. Als je namelijk getrouwd bent na 2017 zonder huwelijksvoorwaarden, dan ben je getrouwd in beperkte gemeenschap van goederen. Beperkte gemeenschap van goederen houdt in dat enkel het vermogen dat jullie tijdens jullie huwelijk hebben opgebouwd onder de huwelijksgemeenschap valt. Heb je samen met je partner een huis gekocht vóór jullie huwelijk? Dan valt dat na het huwelijk toch in de huwelijksgemeenschap. Ook als het huis niet is gekocht in een 50/50 verhouding. Heb jij bijvoorbeeld 70% van de woning gefinancierd en je partner 30%? Dan is de verhouding na het huwelijk alsnog een 50/50 verhouding. 

Geld dat van jou is, zoals geld op je (spaar)rekening, blijft van jou. Ontvang je een schenking of erfenis van een familielid, dan geldt hetzelfde. Als je toch liever in algehele gemeenschap van goederen wilt trouwen, dan kun je dit laten vastleggen door een notaris. 

Gevolgen voor de hypotheek 

Voor stellen waarvan één of beide partners al een eigen huis heeft, hebben de nieuwe regels vaak gevolgen voor de financiële situatie als ze samen een huis kopen na het huwelijk. 

Een voorbeeld: je partner heeft in 2012 een huis gekocht en heeft daarvoor een aflossingsvrije hypotheek van €200.000 afgesloten. In 2016 heeft hij jou leren kennen en jullie zijn in 2019 getrouwd. Omdat jullie graag samen willen wonen besluit je partner zijn huidige woning te verkopen. 

Je partner verkoopt zijn huis met €100.000 winst. Samen kopen jullie een woning van €300.000. Je partner gebruikt de overwaarde van zijn oude woning als investering voor jullie nieuwe woning. Jullie nieuwe hypotheek bedraagt dus €200.000. Het huis valt in de huwelijksgemeenschap en is dus voor de helft van je partner en voor de helft van jou. Echter heeft je partner €100.000 van de overwaarde in de nieuwe woning gestopt, waardoor jij nu een schuld van €50.000 bij je partner hebt. 

Wil je weten welke gevolgen trouwen op jullie financiële situatie heeft? Wij helpen je graag. 

Huwelijkse voorwaarden zijn maatwerk

De gevolgen van het nieuwe huwelijksvermogensrecht kunnen behoorlijk ingewikkeld zijn. Het is dan ook aan te raden een goede analyse te maken van jullie huidige financiële situatie en die na het huwelijk. De conclusie kan zijn dat het wettelijke stelsel niet optimaal aansluit en huwelijkse voorwaarden moeten worden opgesteld bij de notaris. 

Bij zzp’ers sluiten de huwelijkse voorwaarden vaak niet aan bij het wettelijke stelsel. Zij trouwen vaak op huwelijkse voorwaarden om het vermogen van de partner te beschermen tegen eventuele schuldeisers. 

Bespreek altijd voor het huwelijk je financiële situatie samen met een notaris. Het is ook verstandig om elke 5 jaar de balans op te maken. 

Laat je adviseren doorKoen

Willen jij en partner graag gaan trouwen en willen jullie weten hoe jullie er dan financieel voor staan en hoe het zit met de hypotheek. Laat je dan adviseren doorKoen. Wij bieden persoonlijk en onafhankelijk financieel advies. Neem vandaag nog contact met ons op.

 

 

 

Vorige

Volgende

Reactie verzenden