Boeterente, hoe werkt dat?

Nu de hypotheekrente omhoog schiet zien we een opvallende trend: het aantal oversluiters neemt fors toe. En terecht! Zij willen een slag slaan uit de rente die weliswaar stijgt, maar relatief gezien nog steeds historisch laag is. Maar je hypotheek oversluiten loont niet altijd voor iedereen. Waarom? Je moet boeterente betalen voor de resterende looptijd van je contract. Wil jij je boeterente berekenen of wil je weten of deze boeterente in jouw geval financieel aftrekbaar is? Lees dan snel verder, we leggen het graag aan je uit in dit blog!

Wat is boeterente? 

Als jij je hypotheek wil oversluiten zal de bank daar een vergoeding voor vragen. Je zult te maken krijgen met een zogeheten boeterente bij het geheel of gedeeltelijk vervroegd aflossen van een persoonlijke lening; je hypotheek in dit geval. De hoogte van deze boete is afhankelijk van het moment waarop de vervroegde aflossing plaatsvindt. 

Soms staan deze kosten niet in verhouding tot de verlaging van je hypotheekrente. In dit geval is het niet raadzaam je hypotheek over te sluiten. Als je rente op dit moment boven de 3% uitkomt is het zinvol om te checken of je iets kunt besparen. Je kunt je boeterente simpelweg opvragen bij je huidige bank. Neem daarna contact op met doorKoen, dan berekenen we samen wat verstandig voor jou is. 

Hoe bereken je de boeterente? 

Zodra jij een hypotheek hebt afgesloten heb je een overeenkomst met je bank. Zodra je deze overeenkomst verbreekt moet je betalen. Hoe hoog deze boeterente is is afhankelijk van meerdere factoren. Dit hebben wij voor je op een rijtje gezet:

  • Is het geoorloofd om een deel van je hypotheek boetevrij af te lossen? Vraag dit na bij je geldverstrekker.
  • Wat is de hoogte van je hypotheekschuld? 
  • Hoe hoog zijn je toekomstige aflossingen? 
  • Hoe hoog is je huidige rente en voor hoelang staat deze nog vast? 
  • Wat is je vergelijkingsrente? 

Nu is het tijd om stap-voor-stap aan je uit te leggen hoe je deze boeterente kan berekenen. 

Stap 1: De boete die je moet betalen wordt berekend over de hoofdsom van je hypotheek. Van dit bedrag mag het bedrag dat je boetevrij mag aflossen worden afgetrokken. Over het bedrag dat dan overblijft dien je een boete over te betalen.

Stap 2: Nu moet er bepaald worden welke rente je hebt betaald voor je hypotheek. Dit wordt ook wel de contractrente genoemd. Daarna is het van belang deze contractrente te vergelijken met de huidige rente. Dit is de vergelijkingsrente. Deze twee variabelen zijn nodig om het uiteindelijke renteverlies te bepalen. Wil je weten wat jouw vergelijkingsrente is? Neem contact met ons op. 

Stap 3: Om je renteverlies vast te stellen moet er uitgerekend worden wat je op basis van je contractrente nog aan rente zou hebben ontvangen tot aan het einde van je oude rentevaste periode. Vervolgens zal de bank vaststellen wat ze van nieuwe vergelijkbare klanten aan rente zouden hebben ontvangen tot de eind van de oude rentevaste periode. 

Stap 4: Het in één keer betalen van de boeterente levert de bank voordeel op. De bank heeft dan minder renteverlies. Dat voordeel wordt aan jou doorberekend. Dit resulteert in een lagere boeterente. 

Het berekenen van je boeterente is best complex. Dat snappen wij, neem daarom gerust contact met ons op. Dan leggen wij het aan je uit. 

Is de boeterente financieel aftrekbaar? 

De boeterente is financieel aftrekbaar. Dit zorgt ervoor dat de overstap naar oversluiten eigenlijk nog kleiner wordt. Maar waarom is de boeterente financieel aftrekbaar? Dat komt omdat de belastingdienst het ziet als een betaling van extra hypotheekrente. Bij de wat hogere inkomens kan tot 52% van de boeterente fiscaal teruggevorderd worden. 

Wil je weten wat er nog meer allemaal komt kijken bij het oversluiten van je hypotheek? Lees dan eens onze blog over het oversluiten van je hypotheek!

Boeterente laten berekenen doorKoen

Weet je na het lezen van dit artikel alles over de boeterente? Super! Weet je nog niet helemaal zeker of het voor jouw situatie gunstig is om je hypotheek over te sluiten? Begrijpelijk. Gelukkig kunnen wij je helpen. Vraag vrijblijvend een gesprek met ons aan, zo weet je direct wat je mogelijkheden zijn. Ook als oversluiten niet gunstig is, zullen we je dit eerlijk vertellen. Bovendien kunnen wij je een indicatie geven van de hoogte van je boeterente. 

Vorige

Volgende

Reactie verzenden