Hypotheek meenemen: doen of niet?

Je wilt graag verhuizen en je hebt al een nieuwe woning op het oog. Dan ben je waarschijnlijk ook op zoek naar een financiering die past bij je nieuwe huis. Een nieuw huis, dus ook een nieuwe hypotheek. Nee joh, helemaal niet nodig! Wist jij al dat je jouw huidige hypotheek kan meenemen? Hiervoor moet je echter wel met een aantal zaken rekening houden. Daarom vertellen wij jou in dit blog alles over een hypotheek meenemen bij verhuizen. Lees snel verder!

Wat houdt hypotheek meenemen in? 

Als je een nieuwe woning gaat kopen of als je gaat verhuizen zul je hoogstwaarschijnlijk ook een nieuwe hypotheek moeten afsluiten. Is de hypotheek van jouw huis op dit moment gunstig? Of heb je voor langere tijd een laag rentepercentage afgesproken? Dan zou je deze hypotheek ook kunnen meenemen naar je nieuwe woning. Sterker nog: dit zou dan een hele voordelige optie kunnen zijn. Je ‘hypotheek meenemen’ wordt ook wel de verhuisregeling of meeneemfaciliteit genoemd. 

Mag ik mijn hypotheek zomaar meenemen? 

Je kunt niet zomaar elke hypotheek meenemen. Je huidige hypotheek is namelijk gekoppeld aan je oorspronkelijke huis. De hypotheekverstrekker ziet jouw verhuizing als een ‘nieuwe’ hypotheek aanvraag. Zij zullen wederom bekijken of je het hypotheekbedrag op basis van je salaris en de waarde van je woning wel kunt lenen. Als zij denken dat jij deze maandlasten kunt dragen dan mag je de hypotheek meenemen. 

Waarom zou je kiezen voor deze verhuisregeling? 

De hypotheekrente is al een tijdje historisch laag. Grote kans dus dat jij jouw hypotheek hebt afgesloten. Heb jij jouw huidige hypotheek afgesloten tegen een lage hypotheek rente? Dan moet je zeker overwegen om je hypotheek mee te nemen bij het verhuizen. Deze verhuisregeling is namelijk super voordelig als de voorwaarden of het rentepercentage voor je huidige hypotheek gunstiger zijn dan de voorwaarden of het rentepercentage op een nieuw af te sluiten hypotheek.  

Ben jij benieuwd welke mogelijkheden je hebt wat betreft de verhuisregeling? Of wil je weten of je hypotheek meenemen überhaupt wel voordeel oplevert? Plan dan een afspraak in. Wij adviseren je graag!

Hypotheek meenemen bij aflossingsvrije hypotheek

Overweeg jij om te kiezen voor de verhuisregeling en is jouw huidige hypotheek een aflossingsvrije hypotheek? Dan mag je niet altijd alle voorwaarden van je oude hypotheek meenemen. De reden hiervoor is dat je niet meer dan de helft van de marktwaarde van je nieuwe woning met een aflossingsvrije hypotheek mag financieren. Heb je daarna nog meer hypotheek nodig? Dan moet je hiervoor een nieuwe annuïteiten- of lineaire hypotheek afsluiten. Dit ligt nogal complex, het is hiervoor dan ook verstandig een hypotheekadviseur in te schakelen. Neem daarvoor contact met ons op. 

Lees ook: Annuïteiten of lineaire hypotheek: dít zijn de verschillen!

doorKoen is jouw specialist bij verhuizen! 

Voor de financiële kant van je verhuizing kun je vertrouwen op de hypotheekadviseurs van doorKoen. Wij zullen luisteren naar al jouw wensen en zullen jou adviseren op het gebied van de verhuisregeling. Want is het eigenlijk wel zo’n verstandige keuze? Het loont absoluut om even een check te doen of een nieuwe hypotheek bij je huidige hypotheekverstrekker wel gunstig is. Misschien is oversluiten namelijk wel voordeliger? Neem daarom snel contact met ons op!

Vorige

Volgende

Reactie verzenden