Annuïteiten of lineaire hypotheek: dít zijn de verschillen

Wanneer je je eerste hypotheek afsluit, heb je de keuze uit een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek. Maar wat is nu het verschil tussen een annuïteitenhypotheek en een lineaire hypotheek en nóg belangrijker wat past bij jou? Dat lees je hieronder.

Verschil annuïteiten en lineaire hypotheek

Er zijn twee hypotheekvormen waaruit je kunt kiezen: een annuïteitenhypotheek en een lineaire hypotheek. Annuïteit wordt vaak als korte term voor annuïtaire hypotheek of annuïteitenhypotheek gebruikt. Kort samengevat is annuïteit een ander woord voor ‘jaarlijks’. Deze hypotheek wordt zo genoemd, omdat hij elk jaar gedurende de looptijd even duur blijft. Een lineaire hypotheek daarentegen is in het begin duurder, maar wordt naarmate je hem langer hebt goedkoper. Benieuwd naar je maximale hypotheek? doorKoen kan dat voor je berekenen.

Annuïteitenhypotheek

Dit is een hypotheekvorm waarbij je elke maand hetzelfde bedrag betaalt, dat bestaat uit rente en aflossing. In het begin betaal je vaak meer rente en aan het eind van de hypotheek betaal je naar verhouding meer aflossing. Het bruto maandbedrag blijft over de gehele looptijd hetzelfde. Omdat je de rente van de belasting mag aftrekken, krijg je aan het begin meer terug van de belasting. Een annuïteitenhypotheek of annuïtaire hypotheek is daarom in het begin goedkoper, maar de kosten lopen naarmate je verder bent op.

Lineaire hypotheek

Een lineaire hypotheek houdt in dat bijna elke maand hetzelfde aantal schuld wordt afgelost. Hierdoor daalt de schuld sneller dan bij een annuïteitenhypotheek. De hypotheekrente die je moet betalen gedurende looptijd loopt ook af. De rente betaal je namelijk over de resterende schuld. Bij een lineaire hypotheek betaal je aan het begin iets meer, maar aan het eind van je hypotheek juist minder. Over de gehele looptijd van de hypotheek is de lineaire hypotheek over het algemeen iets voordeliger. In het begin heb je veel renteaftrek, later minder.

Belangrijke kenmerken van een lineaire hypotheek

  • De hypotheek heeft een vaste einddatum.
  • Je lost elke maand hetzelfde bedrag af gedurende de looptijd.
  • Grote zekerheid dat je de hypotheek aflost.
  • Aflossing en rente zijn in het begin wat hoger en op het eind lager.

Wat is beter: annuïtair of lineair?

Welke hypotheekvorm beter is hangt af van jouw persoonlijke situatie. Als je niet het maximale leent is het (op de lange termijn) goedkoper om een lineaire hypotheek af te sluiten. Een lineaire hypotheek wordt namelijk sneller afgelost dan een annuïtaire hypotheek. Hierdoor betaal je gedurende de looptijd minder hypotheekrente. Tot slot wordt er met een lineaire hypotheek direct overwaarde opgebouwd. 

De voor- en nadelen van een lineaire hypotheek

Om het nog eens duidelijk te maken, zetten we alle voor- en nadelen van een lineaire hypotheek ten opzichte van een annuïtaire hypotheek op een rij:

 Voordelen:

  • Snellere aflossing. Halverwege de looptijd is de helft afgelost waardoor je minder kans hebt op restschuld zodra je het huis wilt verkopen. 
  • Je betaald minder rente over de gehele looptijd. 
  • De constructie is eenvoudig. Je lost gedurende de looptijd iedere maand hetzelfde bedrag af. 
  • Zowel de bruto als netto maandlasten dalen continu.

 Nadelen:

  • De maandlasten zijn in het begin hoger dan bij een annuïtaire hypotheek. 
  • Door de hoge maandlasten in de beginfase van de hypotheek krijg je in veel gevallen een lagere hypotheek. Bij doorKoen berekenen we dit graag voor je. 

Wanneer kies je voor een annuïteitenhypotheek en wanneer is een lineaire hypotheek juist een verstandige keuze?

Veel starters kiezen voor de hypotheekvorm annuïteit. Dit komt omdat de maandlasten bij een annuïteitenhypotheek bij aanvang veel lager zijn dan bij een lineaire hypotheek. Dat de netto maandlasten bij deze hypotheekvorm in de toekomst zullen stijgen is vaak geen probleem omdat de meeste starters in de toekomst meer gaan verdienen. 

Ben jij van plan om juist in de toekomst minder te gaan werken en ga je daardoor minder inkomen genereren? Dan is een lineaire hypotheek een verstandige keuze. De maandlasten zijn bij deze hypotheekvorm in het begin hoger en zullen naarmate de tijd verstrijkt lager worden. Bij doorKoen helpen we je graag om de juiste hypotheekvorm te kiezen. 

Welke hypotheek kies jij?

Twijfel jij nog steeds welke hypotheekvorm het beste bij jouw persoonlijke situatie past? Geen probleem! Bij doorKoen vertellen we je hier graag meer over tijdens een persoonlijk gesprek. Neem contact met ons op!

Vorige

Volgende

Reactie verzenden