Annuïteit of lineaire hypotheek: dít zijn de verschillen

Wanneer je je eerste hypotheek afsluit, kun je kiezen tussen een annuïteitenhypotheek  of lineaire hypotheek. Maar wat is nu het verschil tussen een annuïteitenhypotheek en een lineaire hypotheek en nóg belangrijker wat past bij jou? Dat lees je hieronder.

Verschil annuïteiten en lineaire hypotheek

Er zijn twee hypotheekvormen waaruit je kunt kiezen: een annuïteitenhypotheek en een lineaire hypotheek. Annuïteit wordt vaak als korte term voor annuïtaire hypotheek of annuïteitenhypotheek gebruikt. Kort samengevat is annuïteit een ander woord voor ‘jaarlijks’. Deze hypotheek wordt zo genoemd, omdat hij elk jaar gedurende de looptijd even duur blijft. Een lineaire hypotheek daarentegen is in het begin duurder, maar wordt naarmate je hem langer hebt goedkoper. Benieuwd naar je maximale hypotheek? doorKoen kan ‘m voor je berekenen.

Annuïteitenhypotheek

Dit is een hypotheekvorm waarbij je elke maand hetzelfde bedrag betaalt, dat bestaat uit rente en aflossing. In het begin betaal je vaak meer rente en aan het eind van de hypotheek betaal je naar verhouding meer aflossing. Het bruto maandbedrag blijft over de gehele looptijd hetzelfde. Omdat je de rente van de belasting mag aftrekken, krijg je aan het begin meer terug van de belasting. Een annuïteitenhypotheek of annuïtaire hypotheek is daarom in het begin goedkoper, maar de kosten lopen naarmate je verder bent op.

Lineaire hypotheek

Een lineaire hypotheek houdt in dat bijna elke maand hetzelfde aantal schuld wordt afgelost. Hierdoor daalt de schuld sneller dan bij een annuïteitenhypotheek. De hypotheekrente die je moet betalen gedurende looptijd loopt ook af. De rente betaal je namelijk over de resterende schuld. Bij een lineaire hypotheek betaal je aan het begin iets meer, maar aan het eind van je hypotheek juist minder. Over de gehele looptijd van de hypotheek is de lineaire hypotheek over het algemeen iets voordeliger. In het begin heb je veel renteaftrek, later minder.

Belangrijke kenmerken van een lineaire hypotheek

  • De hypotheek heeft een vaste einddatum.
  • Je lost elke maand hetzelfde bedrag af gedurende de looptijd.
  • Grote zekerheid dat je de hypotheek aflost.
  • Aflossing en rente zijn in het begin wat hoger en op het eind lager.

Welke hypotheek kies jij?

Een annuïteitenhypotheek of annuïtaire hypotheek is in het begin dus iets goedkoper, omdat je meer renteaftrek krijgt. De maandlasten lopen echter wel op in verloop van tijd. Voor wie is zo’n hypotheek aantrekkelijk? Vooral als je een starter bent en je eerste huis gaat kopen.

Vorige

Volgende