Taxatierapport, achterhaal de waarde van je huis! 

Ga je een hypotheek afsluiten? Dan is een taxatierapport een echte must. De waarde van je nieuwe woning moet immers door een taxateur worden vastgesteld. Zo kan jouw geldverstrekker een inschatting maken van de lening die jij zal moeten afsluiten. Maar dat niet alleen… De taxatie is essentieel om meer redenen. In dit artikel vertelt doorKoen jou daarom alles wat je moet weten over het taxatierapport! 

Wat doet een taxatierapport?

Heb jij een mooie nieuwe woning op het oog? Dan zul je jezelf wellicht afvragen of de vraagprijs van deze woning eigenlijk wel realistisch is. En hiervoor heb je een taxatierapport nodig. Logischerwijs heb je dus ook een taxatierapport nodig voor je hypotheekaanvraag. De hoogte van je hypotheek zal immers afhangen van je huidige inkomen. Maar ook de waarde van je woning zal hiermee samenhangen. Het is dus van belang dat de taxateur onafhankelijk is en niet betrokken bij de koop óf verkoop van de betreffende woning. Een taxatie geeft op die manier een zo exact mogelijke indicatie van de waarde van de woning. 

Heb je een taxatierapport nodig bij een nieuwbouwwoning? 

Ga je een nieuwbouwwoning aanschaffen? Dan is een taxatierapport meestal niet nodig. Vaak is een nieuwbouw taxatierapport alleen mogelijk vanaf papier omdat de bouw simpelweg nog niet afgerond is. In praktijk blijkt ook vaak dat de taxatiekosten voor nieuwbouw sterk verschillen per taxateur. 

Lees ook: Hoe werkt het afsluiten van een hypotheek bij een nieuwbouwwoning? 

Wat kost een taxatierapport?

De kosten van een taxatierapport variëren per taxateur. In de meeste gevallen werkt een taxateur met een vast tarief. Het is hierbij wel raadzaam om op te letten of de kosten voor het taxatierapport al in het vaste tarief zijn opgenomen. Het kan namelijk zomaar zo zijn dat deze kosten er later nog bij komen indien dit niet het geval is. 

Ben jij benieuwd uit welke elementen de kosten voor het taxatierapport allemaal bestaat? DoorKoen zocht het voor je uit!

  • Kosten voor de taxateur 
  • Kosten voor het Kadaster
  • De kosten voor de leges van de gemeente
  • Verschillende administratiekosten
  • Vaak dien je ook nog belasting te betalen over het totale bedrag

Nu ben je op de hoogte waar de kosten van dit uitgebreide rapport allemaal uit voortgekomen. Voor veruit de meeste taxatierapporten geldt dat je rekening moet houden met een bedrag tussen de €300 en €900. En, goed nieuws! Deze kosten zijn fiscaal aftrekbaar.  Wil jij weten welke financieringskosten van een hypotheek nog meer fiscaal aftrekbaar zijn? Ontdek het in dit blog! 

Wat is de geldigheid van dit rapport? 

De geldigheid van een taxatierapport varieert per bank of geldverstrekker. In de meeste gevallen geldt er een termijn van 6 maanden. Oftewel: zodra jij een hypotheek aanvraagt mag het taxatierapport niet ouder zijn dan een half jaar. Sommige geldverstrekkers hanteren echter slechts 3 maanden als maximale geldigheid van een taxatierapport. Wil je het zeker weten? Dan is het zinvol om even contact op te nemen met je geldverstrekker. Ook een hypotheekadviseur van doorKoen kan je hierbij helpen. 

Hulp nodig, doorKoen helpt je graag! 

Net een huis op de kop getikt? Een grondige verbouwing uitgevoerd? Of wil je jouw huis juist verkopen? Dan wil je toch precies weten hoeveel je woning waard is? Sterker nog: dit zul je moeten weten om überhaupt een hypotheek te kunnen krijgen. DoorKoen helpt jou graag bij het nemen van beslissingen over jouw hypotheek. Dus heb jij hulp nodig bij bijvoorbeeld het bepalen van de waarde van je woning? Neem contact met ons op, zo weet je waar je aan toe bent. 

Vorige

Volgende