Taxatierapport, achterhaal de waarde van je huis! 

Ga je een hypotheek afsluiten? Dan is een taxatierapport een echte must. In 2024 kijken taxateurs naar een hoop dingen: Waar staat je huis? Hoe groot is het? Is het een beetje netjes onderhouden? Ook belangrijk: Hoe groen is je huis? Zonnepanelen en goede isolatie kunnen de waarde flink opkrikken. Ze checken ook wat vergelijkbare huizen in de buurt doen qua prijs. In dit artikel vertelt doorKoen je alles wat je moet weten over het taxatierapport! 

Wat doet een taxatierapport?

Sta je op het punt om je droomhuis te kopen? Dan vraag je je vast af: is de vraagprijs van dit huis wel eerlijk? Daar komt het taxatierapport om de hoek kijken. Dit rapport is trouwens ook onmisbaar als je een hypotheek wilt aanvragen. Hoeveel je kunt lenen, hangt namelijk niet alleen af van wat je verdient, maar óók van de waarde van het huis. Belangrijk is dat de taxateur zijn werk onafhankelijk doet, zonder banden met de koop of verkoop van het huis. Zo krijg je een zuiver beeld van wat de woning écht waard is.

Lees ook: Hypotheek bestaande bouw: stappenplan en meer.

Laten we dat verduidelijken. Stel, je kijkt naar een bestaande woning met een vraagprijs van €300.000. Het taxatierapport komt uit op een waarde van €290.000. Dit kan in 2024 invloed hebben op je hypotheek. Banken lenen meestal tot een bepaald percentage van de taxatiewaarde, niet de vraagprijs. Dus als je bank tot 90% leent, kun je maximaal €261.000 lenen op basis van de taxatiewaarde, exclusief je eigen inleg.

Heb je een taxatierapport nodig bij een nieuwbouwwoning? 

Maar hoe zit het met een nieuwbouwwoning? Meestal hoef je dan geen taxatierapport te regelen. Vaak kan er alleen een schatting gemaakt worden op basis van de bouwtekeningen, omdat de woning nog niet staat. En wat opvalt: de kosten voor zo’n schatting lopen nogal uiteen, afhankelijk van wie je inschakelt als taxateur.

Afsluiten van een hypotheek voor je nieuwbouwhuis gaat trouwens ook nét iets anders. Omdat de woning nog gebouwd moet worden, wordt de hypotheek vaak in delen uitbetaald. Dit heet een bouwdepot. Handig om te weten als je die stap zet! Lees hiervoor ook: Hoe werkt het afsluiten van een hypotheek bij een nieuwbouwwoning? 

Hoelang duurt het om een taxatierapport te krijgen?

Het verkrijgen van een taxatierapport kan variëren van enkele dagen tot enkele weken na de aanvraag (2024). Gemiddeld duurt het proces ongeveer een week. Factoren die de snelheid beïnvloeden zijn de beschikbaarheid van de taxateur, de toegankelijkheid van de woning voor inspectie, en hoe snel de benodigde informatie verzameld kan worden. In drukke periodes of bij complexe eigendommen kan het langer duren. Voorbeeld: Als je in een sterk bevolkte stad woont waar taxateurs het erg druk hebben, kan het tot twee weken duren om het rapport in handen te krijgen. Lees hier meer over de huizenmarkt in Amsterdam.

Wat kost een taxatierapport?

We blijven Nederlanders, dus eh: Wat kost zo’n taxatierapport eigenlijk? Dat…. ligt eraan. De meeste taxateurs hebben een prijskaartje dat ergens tussen de €550 en €1.000 ligt. Dat lijkt misschien een breed spectrum, maar het is allemaal afhankelijk van hoeveel werk ze erin moeten steken. Belangrijk om te checken is of in dat vaste bedrag al alles zit wat je nodig hebt. Je wilt niet achteraf nog verrast worden met extra kosten.

Waar betaal je eigenlijk allemaal voor bij zo’n taxatierapport? Hier komt ‘ie:

  • De taxateur zelf (uiteraard).
  • Kadasterkosten: zodat alles netjes geregistreerd staat.
  • Leges van de gemeente: elke gemeente heeft zo z’n eigen regeltjes en kosten.
  • Administratiekosten: omdat papierwerk (helaas) niet vanzelf gaat.
  • En ja, belasting komt ook nog om de hoek kijken over het totaalbedrag.

Dus, met een beetje onderzoek vind je waarschijnlijk dat de kosten rond de €550 starten en kunnen oplopen, afhankelijk van jouw specifieke situatie. En het goede nieuws? Deze kosten kun je aftrekken van de belasting. Dus dat verzacht de pijn weer een beetje. Wil jij weten welke financieringskosten van een hypotheek nog meer fiscaal aftrekbaar zijn? Ontdek het in dit blog! 

Hoelang is een taxatierapport geldig? 


De geldigheid van een taxatierapport in 2024 ligt meestal tussen de drie en zes maanden, afhankelijk van de geldverstrekker. Dit betekent dat je rapport niet ouder mag zijn dan een halfjaar wanneer je een hypotheek aanvraagt. Het is een momentopname van de waarde van je woning, en dat actuele bedrag is wat banken willen weten. Wil je het helemaal zeker weten? Dan is het zinvol om even contact op te nemen met je geldverstrekker. Ook een hypotheekadviseur van doorKoen kan je hierbij helpen. 

Wat is het verschil tussen een taxatierapport en een bouwkundige keuring?

Een taxatierapport bepaalt de marktwaarde van een woning gebaseerd op factoren zoals locatie, grootte, en staat van onderhoud.

Een bouwkundige keuring daarentegen richt zich op de bouwkundige staat van een woning, identificeert eventuele gebreken of noodzakelijke reparaties. Dit is dus meer een grondige inspectie van je (toekomstige) huis – van het dak tot de fundering.

Een taxatierapport is dus belangrijk voor financiële beslissingen. En een bouwkundige keuring helpt je te begrijpen welke kosten je op korte of lange termijn kunt verwachten voor onderhoud of reparatie. Lees ook: Wat zijn de ontbindende voorwaarden?

Gevalideerd of niet-gevalideerd taxatierapport – Wat kies je?

Bij een gevalideerd rapport heeft een onafhankelijke partij, zoals het NWWI (Nederlands Woning Waarde Instituut), ernaar gekeken en bevestigd dat alles volgens de regels is gegaan. Dit geeft banken het vertrouwen dat de geschatte waarde van je huis betrouwbaar is, wat erg belangrijk is als je een hypotheek aanvraagt. Banken en hypotheekverstrekkers vragen meestal om zo’n gevalideerd rapport.

Een niet-gevalideerd rapport is een eenvoudigere versie die niet door zo’n instituut is gecontroleerd. Het kan prima zijn voor een snelle schatting of als je uit nieuwsgierigheid de waarde van een huis wilt weten, maar voor officiële zaken zoals het krijgen van een hypotheek, is het meestal niet genoeg.

Hulp nodig, doorKoen helpt je graag! 

Net een huis op de kop getikt? Een grondige verbouwing uitgevoerd? Of wil je jouw huis juist verkopen? Dan wil je toch precies weten hoeveel je woning waard is? Sterker nog: dit zul je moeten weten om überhaupt een hypotheek te kunnen krijgen. DoorKoen helpt jou graag bij het nemen van beslissingen over jouw hypotheek. Dus heb jij hulp nodig bij bijvoorbeeld het bepalen van de waarde van je woning? Neem contact met ons op, zo weet je waar je aan toe bent. 

Vorige

Volgende

Reactie verzenden