Wat zijn ontbindende voorwaarden?

Ben je op zoek naar een huis of ben je zelfs al bezig met de aankoop? Let dan goed op de ontbindende voorwaarden. Dit zijn voorwaarden die in het koopcontract worden opgenomen, waardoor je in bepaalde situaties nog onder de koop uit kunt komen. Lees snel verder voor alle informatie m.b.t. ontbindende voorwaarden.

Ontbindende voorwaarden, wat houdt dat in?

Wanneer je als koper voldoet aan één van de ontbindende voorwaarden kun je boetevrij afzien van de koop van je gekochte huis. Het koopcontract kan dan worden ontbonden. Deze voorwaarden staan altijd in het koopcontract vermeld. We zetten de belangrijkste voor je op een rij:

De eerste ontbindende voorwaarde: het voorbehoud van financiering

De ontbindende voorwaarde hypotheek, of financiering, houdt in dat je nog van de koop van je huis kunt afzien wanneer het je niet lukt om een hypotheek te krijgen. Je krijgt dan als koper wel een zogenaamde inspanningsverplichting. Dit stelt je verplicht om minstens drie afwijzingsbrieven van hypotheekverstrekkers te hebben ontvangen. Dit kun je zien als een soort bewijsmateriaal.

Daarnaast moet er voor elk van de ontbindende voorwaarden een termijn worden opgesteld. Het meest gebruikelijk is om een termijn tussen de zes en acht weken af te spreken met de verkoper. Als koper van een woning moet je dan binnen deze periode in staat zijn om het huis te kopen. Wanneer dit niet het geval is en je aan de eisen van de inspanningsplicht voldoet kun je de koopovereenkomst kosteloos en boetevrij ontbinden. In praktijk blijkt echter dat dit proces nogal moeizaam verloopt. Voor de meeste kans op een hypotheek is het daarom uiterst belangrijk om je te laten adviseren door een hypotheekadviseur.

Ontbindende voorwaarde 2: Voorbehoud Nationale Hypotheek Garantie

De ontbindende voorwaarde Nationale Hypotheek Garantie lijkt heel erg op bovengenoemde ontbindende voorwaarde van financiering. Toch zijn ze niet helemaal hetzelfde. Het verschil zit hem hierbij in de inspanningsverplichting. Bij voorbehoud NHG kun je al onder de koop uit wanneer het je enkel niet lukt om een hypotheek bij NHG af te sluiten. Je hoeft dan dus niet te proberen om een hypotheek af te sluiten bij een andere geldverstrekker voordat je onder de koop uit kunt komen. Er is wel een kanttekening: de maximale prijs van het huis mag niet hoger liggen dan €355.000.

Meer weten over de Nationale Hypotheek Garantie? Lees dan: Waarom een hypotheek met de Nationale Hypotheek Garantie?

Voorbehoud bouwkundige keuring

Wanneer je twijfelt over de staat van de woning is het mogelijk om een bouwkundige keuring uit te laten voeren. Dat houdt in dat je het huis laat inspecteren op gebreken. Hier kun je ook het een en ander over opnemen als ontbindende voorwaarde in het koopcontract. Zo kun je bijvoorbeeld afspreken dat je afziet van de koop wanneer blijkt dat de resultaten van de keuring dusdanig slecht zijn. Zo kun je opnemen dat je afziet van de koop bij constatering van een slechte fundering of bijvoorbeeld wanneer blijkt dat er voor meer dan een bepaald bedrag aan reparaties moeten worden uitgevoerd.

Houd ook rekening met de: Voorbehoud verkoop eigen woning

Ben je al in het bezit van een huis en op zoek naar een nieuwe woning? Dan kan het slim en zinvol zijn om de ontbindende voorwaarde eigen woning in het koopcontract op te nemen. Zo kan je bijvoorbeeld afspreken dat je van de koop van de woning afziet wanneer jouw huis niet voor een bepaalde datum wordt verkocht. Het is hierbij zelfs mogelijk om een minimale verkoopprijs op te nemen. Echter zijn er wel weinig verkopers die akkoord gaan met deze voorwaarde.

Ontbinding koopovereenkomst. Hoe werkt het?

Maar hoe werken deze ontbindende voorwaarden en uiteindelijk zelfs de ontbinding an koopovereenkomst eigenlijk in praktijk. Dat zochten de hypotheekadviseurs van doorKoen graag voor je uit. Allereerst heb je volgens de wet drie dagen bedenktijd, waarin je de koopovereenkomst kunt ontbinden. Dit staat los van de ontbindende voorwaarden en hier heb je dus altijd recht op.

Bij het ontbinden van de koopovereenkomst zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Zo heb je voor elke opgestelde ontbindende voorwaarde een bepaalde termijn afgesproken. Het ontbinden van het koopcontract op basis van een van deze voorwaarden kan alleen binnen de afgesproken termijn.

Verder is het een belangrijke zaak dat je een brief stuurt waarin je uitlegt dat je de koopovereenkomst wilt ontbinden. Hierbij is het ook van belang dat je aangeeft op basis van welke ontbindende voorwaarden je de koopovereenkomst wilt ontbinden. Zorg hierbij dat de brief is aangetekend zodat je kan bewijzen dat je de brief binnen de afgesproken termijn hebt verstuurd. Ook is het belangrijk dat je bewijs aanlevert. Denk hierbij aan meerdere afwijzingen van hypotheekverstrekkers of foto’s van gevonden gebreken uit de bouwkundige keuring o.i.d.

Advies nodig bij ontbindende voorwaarden of het opstellen van een koopovereenkomst? DoorKoen kan helpen!

Wil je er zeker van zijn dat je in bepaalde gevallen onder de koop van je huis kan uitkomen? Wil je meer inzicht in waar je nou eigenlijk voor tekent of heb je hulp nodig bij het opstellen van een koopovereenkomst? Neem dan vrijblijvend contact op met een van de hypotheekadviseurs van DoorKoen. Wij staan voor jou klaar!

Vorige

Volgende