Wat zijn ontbindende voorwaarden?

Zoek je een nieuw huis in 2024? Let dan goed op de ontbindende voorwaarden. Dit zijn voorwaarden die in het koopcontract worden opgenomen, waardoor je in bepaalde situaties nog onder de koop uit kunt komen. Lees snel verder voor alle informatie en huidige regels rondom de ontbindende voorwaarden.

Ontbindende voorwaarden, wat houdt dat in?

Ontbindende voorwaarden in een koopcontract zijn specifieke afspraken die je als koper met de verkoper maakt, waardoor je onder bepaalde omstandigheden zonder boete van de koop kunt afzien. Nuttig, wanneer de situatie toch anders loopt dan gepland. Denk aan niet rondkrijgen van je hypotheek of grote problemen die een bouwkundige keuring aan het licht brengt. Deze moeten duidelijk in je contract staan. Het koopcontract kan dan worden ontbonden. Deze voorwaarden staan altijd in het koopcontract vermeld. We zetten de belangrijkste voor je op een rij:

Ontbindende voorwaarde: onder voorbehoud van financiering

De ontbindende voorwaarde hypotheek, of financiering, houdt in dat je nog van de koop van je huis kunt afzien wanneer het je niet lukt om een hypotheek te krijgen. Je krijgt dan als koper wel een zogenaamde inspanningsverplichting. Dit stelt je verplicht om minstens drie afwijzingsbrieven van hypotheekverstrekkers te hebben ontvangen. Dit kun je zien als een soort bewijsmateriaal.

Daarnaast moet er voor elk van de ontbindende voorwaarden een termijn worden opgesteld. Het meest gebruikelijk is om een termijn tussen de zes en acht weken af te spreken met de verkoper. Als koper van een woning moet je dan binnen deze periode in staat zijn om het huis te kopen. Wanneer dit niet het geval is en je aan de eisen van de inspanningsplicht voldoet kun je de koopovereenkomst kosteloos en boetevrij ontbinden. In praktijk blijkt echter dat dit proces nogal moeizaam verloopt. Voor de meeste kans op een hypotheek is het daarom uiterst belangrijk om je te laten adviseren door een hypotheekadviseur.

Tip van de sluier voor starters: met de rentestijgingen en de nieuwe rente op studieschulden van 2,56% (2024), is het slim om hier extra alert op te zijn. Die hogere kosten kunnen je leencapaciteit beïnvloeden.

Ontbindende voorwaarde 2: Voorbehoud Nationale Hypotheek Garantie

De ontbindende voorwaarde Nationale Hypotheek Garantie lijkt heel erg op bovengenoemde ontbindende voorwaarde van financiering. Toch zijn ze niet helemaal hetzelfde. Het verschil zit hem hierbij in de inspanningsverplichting. Bij voorbehoud NHG kun je al onder de koop uit wanneer het je enkel niet lukt om een hypotheek bij NHG af te sluiten. Je hoeft dan dus niet te proberen om een hypotheek af te sluiten bij een andere geldverstrekker voordat je onder de koop uit kunt komen.

Goed om te weten: de NHG-grens is in 2024 gestegen naar €355.000. Dit biedt kansen, maar ook beperkingen, afhankelijk van de prijs van je droomhuis.

Meer weten over de Nationale Hypotheek Garantie? Lees dan: Waarom een hypotheek met de Nationale Hypotheek Garantie?

Ontbindende voorwaarde: voorbehoud bouwkundige keuring

Wanneer je twijfelt over de staat van de woning is het mogelijk om een bouwkundige keuring uit te laten voeren. Dat houdt in dat je het huis laat inspecteren op gebreken. Hier kun je ook het een en ander over opnemen als ontbindende voorwaarde in het koopcontract. Zo kun je bijvoorbeeld afspreken dat je afziet van de koop wanneer blijkt dat de resultaten van de keuring dusdanig slecht zijn.

Een goed voorbeeld: Je bent verliefd geworden op een charmante jaren ’30 woning. Alles lijkt perfect, maar je maakt je zorgen over de fundering. Een bouwkundige keuring wijst uit dat herstel €20.000 gaat kosten. Omdat je een voorbehoud hebt gemaakt voor dit scenario, kun je nu zonder financiële gevolgen de koop ontbinden.

Ontbindende voorwaarde: Voorbehoud verkoop eigen woning

Je hebt al een plekje waar je jouw schoenen uitschopt aan het einde van de dag, maar je ogen zijn gevallen op een nieuw stekje. Dan wil je weten over het voorbehoud van de verkoop van je eigen woning. Dit houdt in dat je de deal op je nieuwe droomhuis kunt annuleren als je huidige huis niet op tijd verkocht wordt. Slim? Zeker. Populair bij verkopers? Mwah, niet echt. Maar, als je het slim speelt en misschien zelfs een minimale verkoopprijs voor je huidige huis durft vast te leggen, kun je met een gerust hart verder.

Ontbindende voorwaarde: omgevingsvergunning – verbouwen of slopen?

Nog een belangrijke ontbindende voorwaarde. Droom je van een make-over voor je nieuwe woning? Of misschien wil je wel slopen en helemaal opnieuw beginnen. Houd er rekening mee dat je vaak een omgevingsvergunning nodig hebt, vooral als je grote veranderingen plant die impact hebben op je omgeving of het milieu. Zo’n vergunning vraag je aan bij de gemeente. Zonder vergunning geen verbouwing, dus check dit op tijd om teleurstellingen te voorkomen.

Ontbindende voorwaarde: voorbehoud van restschuld

Zit je met een potentiële restschuld omdat je huidige huis ‘onder water’ staat? Pas dan op met het uitbrengen van een bod op een nieuw huis. De bank kan roet in het eten gooien door de verkoop van je huidige woning te blokkeren. En als de koop van je nieuwe huis dan niet doorgaat, kan de verkoper je in theorie aansprakelijk stellen voor 10% van de koopsom. Een ontbindende voorwaarde voor restschuld in je contract is dus geen overbodige luxe.

Ontbindende voorwaarde: No-Risk clausule

Dit is jouw veiligheidsnet. Met een no-risk clausule kun je een bod uitbrengen op een nieuw huis, ook al is je oude huis nog niet verkocht. Je spreekt af binnen welke termijn je oude huis verkocht moet zijn. Lukt dat niet? Dan kun je zonder problemen terug. Maar als je je huis wél verkoopt, ben je meteen zeker van je nieuwe droomhuis.

Ontbinding koopovereenkomst. Hoe werkt het?

Hoe zeg je ‘nee bedankt’ tegen je bijna-huis?

Dus, je hebt ja gezegd, maar nu wil je terugkrabbelen. De wet geeft je drie dagen om zonder opgaaf van reden de koop te annuleren. Buiten deze bedenktijd om, hangt het af van die slimme voorwaarden die je in het contract hebt laten zetten.

Als je binnen de termijn valt en je hebt goede redenen (denk aan: geen hypotheek kunnen krijgen, NHG-voorwaarden niet gehaald, of je huidige huis niet verkocht), dan is het tijd voor een nette, aangetekende brief aan de verkoper. “Beste verkoper, hierbij zeg ik de koop op…” en leg kort maar krachtig uit waarom. Bewijslast? Ontzettend belangrijk. Verwerk die afwijzingen en bouwkundige rapporten zeker uitgebreid in je brief.

Een mooi voorbeeld hierbij: je hebt een bod gedaan op een huis, maar je krijgt de financiering niet rond. Je hebt drie afwijzingen van banken verzameld (en ja, dat was even een deuk in je ego). Die drie brieven zijn je bewijs om zonder kosten uit de deal te stappen. Je stuurt een aangetekende brief, voegt de afwijzingen toe, en je bent er weer vanaf.

Advies nodig bij ontbindende voorwaarden of het opstellen van een koopovereenkomst? DoorKoen kan helpen!

Met al deze veranderingen en mogelijkheden is het belangrijker dan ooit om goed geïnformeerd te zijn. De markt blijft bewegen, en wat dit jaar werkt, kan volgend jaar weer anders zijn. Advies inwinnen bij een deskundige is raadzaam.


Wil je er zeker van zijn dat je in bepaalde gevallen onder de koop van je huis kan uitkomen? Wil je meer inzicht in waar je nou eigenlijk voor tekent of heb je hulp nodig bij het opstellen van een koopovereenkomst? Neem dan vrijblijvend contact op met een van de hypotheekadviseurs van DoorKoen. Wij staan voor jou klaar!

Vorige

Volgende

Reactie verzenden