Hypotheek voor ZZP’ers

Ik ben zelfstandig ondernemer

Inmiddels telt Nederland ruim 1 miljoen zzp’ers. Ben jij één van die zelfstandig ondernemers en heb je je droomhuis gevonden? Hoewel het voor vrienden in loondienst eenvoudiger lijkt om een hypotheek te krijgen, kom ook jij als zzp’er in aanmerking voor een hypotheek. Het werkt alleen net even anders dan wanneer je in loondienst bent. Omdat je inkomen van maand tot maand kan wisselen, willen hypotheekverstrekkers er wel zeker van zijn dat je de hypotheeklast kunt dragen. Daarom moet je aan een aantal voorwaarden voldoen, waarover je hieronder meer leest.

Wat is mijn maximale hypotheek?

Minimaal 3 jaar zzp’er

Werk je langer dan drie jaar als ondernemer? Dan wordt je hypotheek berekend aan de hand van het netto inkomen (winst) uit je bedrijf over de afgelopen drie jaar. Het gemiddelde hiervan wordt gezien als jouw jaarinkomen. Op basis daarvan berekenen hypotheekverstrekkers de maximale hypotheek. Om de hypotheek vast te stellen, moet je de volgende gegevens paraat hebben:

  • De jaarrekeningen van de laatste 3 jaar
  • Het meest recente uittreksel van de KvK
  • Een kopie van de laatste drie belastingaangiftes

Startende zzp’er

Ben je nog geen drie jaar werkzaam als zelfstandig ondernemer? Ook dan kun je gewoon in aanmerking komen voor een hypotheek. In sommige gevallen eist een geldverstrekker een inkomensverklaring. Klinkt ingewikkelder dan het is. Geen zorgen, doorKoen helpt je daar graag een handje bij. We hebben het volgende van je nodig: een ingevuld formulier en een aantal andere documenten, zoals een jaaroverzicht en belastingaangiftes. Met deze inkomensverklaring kan ook jij als startende zzp’er vervolgens een hypotheek aanvragen.

Hypotheekrente en marktwaarde

De hypotheekrente heeft ook invloed op de hoogte van jouw hypotheek als zzp’er. Vaak zorgt een hogere hypotheekrente voor een lager bedrag dat je kunt lenen. Dat is vrij logisch, want je betaalt in dat geval meer voor de lening, terwijl je hetzelfde inkomen ter beschikking hebt. Daarnaast beïnvloedt ook de marktwaarde van je huis hoeveel je kunt lenen. In 2019 is het maximale bedrag dat je voor je hypotheek kunt lenen 100% van de marktwaarde van je woning. Wel handig voor jou: taxatiekosten kun je aftrekken van de belasting. Scheelt weer.

Gecombineerd inkomen

Wil je samen met je partner een huis komen en werkt één van jullie als zzp’er? Dan wordt de maximale hypotheek berekend aan de hand van jullie gecombineerde inkomen. Mooi meegenomen: vanaf 2018 kunnen tweeverdieners meer lenen voor de aankoop van een woning dan voorheen. Het tweede inkomen telt voor 70% mee.

Tips voor zzp’ers:

  • Zet je jaarcijfers van de afgelopen 3 jaar op een rij
  • Verzeker jezelf goed tegen arbeidsongeschiktheid
  • Zorg dat je spaargeld achter de hand hebt voor periodes dat je minder verdient
  • Zorg voor voldoende eigen geld. Je kunt maximaal 100% van de marktwaarde lenen, dus alle bijkomende kosten zijn voor eigen rekening.

Laat je doorKoen adviseren

Er komt aardig wat kijken bij het kopen van een huis. Toch is het lang niet zo ingewikkeld als je de juiste mensen om je heen verzamelt. Laat je adviseren doorKoen. Wij ontzorgen je en helpen je jouw droom te realiseren, omdat we vinden dat het kopen van een huis een feestje moet zijn.

js_loader

Hoe het werkt

Wil je met doorKoen in zee? We spreken je graag 1 keer in het echt. Zodat we precies weten wat er nodig is, en wat de verwachtingen zijn. Daarna onderhoud je contact zoals jij wilt: via Whatsapp, telefoon, mail of persoonlijk.

Download: Dienstverleningsdocument

advies@doorkoen.nl
06 31 91 84 42

Meer weten over een Hypotheek voor ZZP’ers?

Neem gerust contact met ons op via het onderstaande formulier.