Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Ongeluk zit in een klein hoekje

De arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV), je hebt er vast al eens van gehoord. Niet bepaald iets waar je zin hebt om overna te denken, maar daarom niet minder belangrijk. Je denkt misschien dat je werkgever de kosten zal dekken als je onverhoopt je werk niet meer kunt uitvoeren, maar wist je dat die standaard uitkering vanuit de overheid een stuk lager kan uitvallen dan je reguliere inkomen? En hoe zit het dan met je maandelijkse lasten… Voor een klein bedrag per maand ben je al goed verzekerd. 

Laat je goed verzekeren

Wat is een arbeidsongeschiktheidsverzekering?

Zoals eerder beschreven is aan AOV bedoeld voor het geval jij arbeidsongeschikt wordt. Wanneer je je werk dus onverhoopt niet meer kunt uitvoeren. Vanuit de overheid krijg je een WAO uitgekeerd, dit is een werknemersverzekering die voorziet in uitkeringen aan werknemers die onverhoopt hun werk niet of gedeeltelijk meer kunnen uitvoeren.

Toch is dit maandelijkse bedrag maar een gedeelte van het inkomen dat je gewend bent. Geen fijn vooruitzicht, met een grote financiële verplichting als een hypotheek. Daarom is het slim een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Hiermee verzeker je jezelf van een goed inkomen, voor het geval je onverhoopt arbeidsongeschikt wordt.

Waarom heb ik een AOV nodig?

Waarschijnlijk lijkt de kans op ziekte of een ongeval op het moment dat je dit leest heel klein. Toch zit een ongeluk in een klein hoekje, denk aan een virus of bacterie oplopen of een valpartij tijdens skivakantie. Maar niet alleen op vakantie kan een ongeval voorkomen, denk maar eens aan het aantal verkeersongevallen dat dagelijks plaatsvindt.

Een buffer is niet genoeg

Je hebt misschien al een buffer opgebouwd voor mindere tijden. Toch is het lastig om je inkomen te compenseren in het geval je voor een langere tijd aan huis gekluisterd zit. Je vaste lasten lopen onverstoorbaar door en dat kan zonder een vast inkomen voor vervelende scenario’s zorgen. Ook jouw schoorsteen moet immers roken.

Met een AOV kun je rekenen op een vergoeding wanneer je onverhoopt niet meer kunt werken. Meestal is dit een maandelijks bedrag gedurende de periode dat je arbeidsongeschikt bent. Hou wel rekening met een wachttijd. Lees de voorwaarden dus altijd goed door, voordat je je AOV afsluit.

Verschillende soorten AOV

Een AOV kent meerdere dekkingsvarianten. Kies dus altijd een AOV die bij je past. Hieronder de verschillende dekkingen op een rij.

1. Arbeidsongeschikt vanwege een ongeval

Wanneer je dit type AOV afsluit, ben je alleen verzekerd als je thuis komt te zitten ten gevolge van een ongeval. Het tarief van deze AOV is het laagste van de drie, maar ook het meest beperkt. Dit type AOV is het populairste onder starters en jonge ondernemers, vanwege de kosten en omdat de kans op ziekte op jongere leeftijd kleiner is.

2. Arbeidsongeschikt vanwege een ongeval of ziekte

Met deze AOV krijg je een vergoeding als je thuis komt te zitten door een ongeval of als je ziek bent geworden.

3. Arbeidsongeschikt vanwege een ongeval, ziekte of psychische klachten

Dit is de meeste uitgebreide AOV, waarbij je ook verzekerd bent als je met psychische klachten thuis komt te zitten. Toch zijn de eisen ver de verzekeraar streng. Klachten moeten altijd medisch objectiveerbaar zijn. Lees altijd de voorwaarden door voordat je een verzekering afsluit.

Wat zijn de kosten?

Veel mensen zijn bang voor de hoge kosten van een AOV. Toch valt dit best mee als je geen zwaar en gevaarlijk werk doet en momenteel kerngezond bent. Daarnaast zijn er nog een aantal manieren waarop je zelf de hoogte van je premie kunt beïnvloeden. Zoals:

  • Een lager bedrag zorgt voor een lagere premie. Een verzekeraar kiest vaak zo’n 80% van je jaarinkomen, maar je kunt zelf voor een lager bedrag kiezen. Je krijgt dan natuurlijk wel minder uitgekeerd.
  • Bepaalde ziektes uitsluiten. Een beperkte dekking zorgt voor een lagere premie.
  • Een kortere looptijd van je verzekering zorgt voor een lagere premie
  • Een langere wachttijd zorgt voor een lagere premie. Je moet dan wel langer op je geld wachten als je arbeidsongeschikt raakt, maar met een buffer kun je dit opvangen.

Laat je adviseren doorKoen

Niet iedereen heeft een arbeidsongeschiktheidsverzekering nodig. Indien je partner genoeg inkomen voor jullie beiden heeft, bijvoorbeeld. Of wanneer je genoeg vermogen op de bank hebt staan om een arbeidsongeschikte periode te overbruggen. Laat je adviseren doorKoen. Door onze jarenlange ervaring kennen we onze weg binnen complexe instanties en verzekeringsmaatschappijen. Zo kunnen we je adviseren in de beste keuze voor de juiste verzekering die bij jou past.

 

Google Beoordelingen
5.0
Gebaseerd op 28 beoordelingen
js_loader

Hoe het werkt

Wil je met doorKoen in zee? We spreken je graag 1 keer in het echt. Zodat we precies weten wat er nodig is, en wat de verwachtingen zijn. Daarna onderhoud je contact zoals jij wilt: via Whatsapp, telefoon, mail of persoonlijk.

Download: Dienstverleningsdocument

advies@doorkoen.nl
06 31 91 84 42

Meer weten over een Arbeidsongeschiktheidsverzekering?

Neem gerust contact met ons op via het onderstaande formulier.

11 + 8 =