Een huis kopen? De belangrijkste verzekeringen op een rij

Wanneer je een hypotheek afsluit, zijn er bepaalde verzekeringen die verplicht zijn. Daarnaast heb je ook verzekeringen die je niet verplicht hoeft af te sluiten, maar die wel handig kunnen zijn. Hieronder lees je over de verschillende soorten verzekeringen en of deze wel of niet verplicht zijn.

Een inboedelverzekering

De inboedelverzekering is een schadeverzekering die de schade dekt aan tastbare goederen in jouw huis. Deze verzekering heb je niet verplicht nodig wanneer je een hypotheek gaat afsluiten. Tóch is het handig om deze verzekering te hebben, want stel er gebeurt iets met je spullen dan hoef je hier niet zelf voor op te draaien.

Een opstalverzekering

Een opstalverzekering, ofwel een woonhuisverzekering, is verplicht bij de aankoop van een nieuwe woning. En wat dekt de verzekering? Een opstalverzekering dekt jouw huis in geval van schade. De verzekering vergoedt dan de kosten wanneer je huis opnieuw opgebouwd moet worden, bijvoorbeeld na een brand. Hierdoor hoef je de schade niet zelf te bekostigen.

Het verschil tussen een inboedelverzekering en een opstalverzekering is dat je je bij een inboedelverzekering verzekert tegen de schade aan je spullen. Het handigst is om beide verzekeringen af te sluiten, zo ben je verzekerd tegen schade aan je huis én inboedel. Bij een opstalverzekering wordt schade aan bijvoorbeeld je keuken of badkamer vergoedt, terwijl bij een inboedelverzekering je je verzekert tegen schade aan spullen, zoals een tafel of designstoel.

Een overlijdensrisicoverzekering

Deze verzekering is misschien niet iets waar je graag over nadenkt, maar is daarom niet minder belangrijk. In het geval dat jij onverhoopt komt te overlijden wil je je partner, kinderen of andere nabestaanden niet in financiële problemen brengen. Daarom kun je een overlijdensrisicoverzekering (ORV) afsluiten. Zo blijven je nabestaanden verzorgd achter. Deze verzekering moet je verplicht afsluiten als je een Nationale Hypotheek Garantie (NHG) op je hypotheek hebt.

Als je een overlijdensrisicoverzekering (ORV) hebt, krijgen jouw nabestaanden eenmalig een bedrag als jij komt te overlijden. Met dat bedrag kunnen zij het wegvallen van jouw inkomen tijdelijk opvangen. Een ORV is niet bedoeld om de uitvaart te regelen, maar echt financiële ademruimte te bieden aan je nabestaanden. Zo geef je hen de tijd om de draad weer op te pakken en andere manieren van inkomsten te vinden. Ze kunnen het geld bijvoorbeeld gebruiken om de hypotheek of huur van je huis te betalen.

Hoe werkt een overlijdensrisicoverzekering?

Als je een ORV wilt afsluiten, kies jij zelf het bedrag dat je uitgekeerd wilt krijgen als je komt te overlijden. Daarvoor betaal je de premie in de jaren dat je verzekerd wilt zijn, ook wel de looptijd van de verzekering genoemd. Jij bepaalt dus zelf hoelang die looptijd is.

Je kunt ervoor kiezen om een overlijdensrisicoverzekering (gedeeltelijk) aan je hypotheek te koppelen. Dat noemen we verpanden, wat betekent dat het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd als de hypotheekverstrekker overlijdt.

Een woonlastenverzekering

Een woonlastenverzekering wordt meestal afgesloten naast een hypotheek om onverwachte kosten te kunnen dekken. Denk hierbij aan ziekte of werkloosheid, waardoor de afbetaling van een hypotheek niet meer mogelijk is. Een woonlastenverzekering biedt zekerstelling om de kosten toch te kunnen betalen. Als je denkt dat je de woning kan verlaten wanneer je het huis door omstandigheden niet meer kunt betalen, dan is het niet nodig om een woonlastenverzekering af te sluiten.

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) is bedoeld voor het geval dat je arbeidsongeschikt wordt. Wanneer je je werk dus onverhoopt niet meer kunt uitvoeren. Vanuit de overheid krijg je dan een WAO uitgekeerd: een werknemersverzekering die voorziet in uitkeringen aan werknemers die onverhoopt hun werk niet of gedeeltelijk meer kunnen uitvoeren. Tóch is dit maandelijkse bedrag maar een gedeelte van het inkomen dat je gewend bent. Niet handig wanneer je een hypotheek moet afbetalen. Daarom kan het slim zijn om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Hiermee verzeker je jezelf van een goed inkomen, voor het geval je onverhoopt arbeidsongeschikt wordt.

Wanneer heb je een arbeidsongeschiktheidsverzekering nodig?

Waarschijnlijk lijkt de kans op ziekte of een ongeval heel klein. Toch zit een ongeluk in een klein hoekje. Wellicht heb je al een buffer opgebouwd voor mindere tijden. Toch kan het soms lastig zijn om je inkomen te compenseren in het geval je voor een langere tijd aan huis gekluisterd zit. Je vaste lasten lopen onverstoorbaar door en dat kan zonder een vast inkomen voor vervelende scenario’s zorgen. Met een AOV kun je rekenen op een vergoeding wanneer je onverhoopt niet meer kunt werken. Meestal is dit een maandelijks bedrag gedurende de periode dat je arbeidsongeschikt bent.

Niet iedereen heeft een arbeidsongeschiktheidsverzekering nodig. Indien je partner genoeg inkomen voor jullie beiden heeft, bijvoorbeeld. Of wanneer je genoeg vermogen op de bank hebt staan om een arbeidsongeschikte periode te overbruggen.

Een werkloosheidsverzekering

Wanneer je je droomhuis hebt gekocht, zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Een daarvan is het overwegen van een werkloosheidsverzekering (WW). Je situatie lijkt nu stabiel, maar wat gebeurt er als je je baan verliest? Kun je de hypotheek dan nog wel betalen? Zo niet, dan is een WW slim om bij je hypotheek af te sluiten.

Als je buiten je schuld om ontslagen wordt, heb je vaak recht op een WW-uitkering. Deze loopt minimaal drie maanden en maximaal 24 maanden. Toch krijg je maar een beperkt percentage van het salaris dat je gewend was.

Een werkloosheidsverzekering is een aanvulling op je WW-uitkering. Met een werkloosheidsverzekering bovenop je WW-uitkering kun je je inkomsten tijdelijk op peil houden en je hypotheek blijven betalen als je plots werkloos wordt. De verzekering keert dan in de periode waarin je recht hebt op een WW-uitkering een extra bedrag uit. Hoewel de uitkering vaak van korte duur is, geeft het wel wat ademruimte om orde op zaken te stellen, zoals een andere baan vinden.

Wanneer heb je een werkloosheidsverzekering nodig?

Vraag jezelf kritisch af: heb ik een WW-verzekering nodig? Al met al is het maar een tijdelijke aanvulling op je WW-uitkering. Daarbij hoeft kortdurende werkloosheid niet direct tot problemen te leiden. Als je helemaal geen spaargeld hebt, kun je voor een werkloosheidsverzekering kiezen. Maar: hou wel rekening met een hoge premie.

Laat je adviseren door doorkoen

Advies nodig? Laat je adviseren door doorKoen en we duiken samen in jouw situatie. Met onze ervaring kennen we onze weg binnen verzekeringsmaatschappijen. Zo kunnen we je de juiste verzekering(en) adviseren die bij jou past.

Vorige

Volgende