Een huis kopen? De belangrijkste verzekeringen op een rij

Bij het kopen van een huis in Amsterdam (of ergens anders in Nederland) zijn er verschillende verzekeringen die je nodig hebt of sterk worden aangeraden. Sommige van deze verzekeringen zijn verplicht door de hypotheekverstrekker, terwijl andere sterk aanbevolen worden voor je eigen financiële bescherming. Hier is een overzicht van de belangrijkste verzekeringen die je zou moeten overwegen:

Let op: In dit artikel geven wij ook een aantal tabellen met indicaties van premies. Deze premies zijn gebaseerd op een specifieke set van gegevens; zoals een alleenstaande moeder zonder kinderen, geboortedatum 02-05-1982, postcode 1132 DH, het betreft een huis met 3 kamers, een eigen risico van max. € 250.

Alle bedragen zijn dus indicatief en kunnen variëren afhankelijk van je persoonlijke situatie, zoals de samenstelling van het gezin, het eigen risico, en het verzekerd bedrag. Wil je weten wat voor jouw situatie geldt? Dan is het slim om dit goed te onderzoeken samen met doorKoen.

1. Opstalverzekering (Woonhuisverzekering)

Voorbeeld: Als je dak beschadigd raakt door een storm, dekt de opstalverzekering de reparatiekosten. Denk ook aan schade in de vorm van brand, ontploffing, wateroverlast en inbraak.

 • Verplicht: Ja, door de meeste hypotheekverstrekkers.
 • Dekking: Schade aan het huis zelf door brand, storm, inbraak, wateroverlast en andere onvoorziene omstandigheden.
 • Waarom nodig: Beschermt je tegen de financiële gevolgen van schade aan je huis.

Groot voordeel van de opstalverzekering is dat het schade dekt op basis van nieuwwaarde. De aansprakelijkheidsverzekering daarentegen gaat (meestal) uit van dagwaarde, die meestal een stuk lager ligt.

Opstalverzekering bij schade door storm.

De gemiddelde kosten van een opstalverzekering in 2024:

De kosten variëren aanzienlijk afhankelijk van de herbouwwaarde van je huis, de locatie en het eigen risico. Een gemiddelde opstalverzekering kan ergens tussen de €10 en €40 per maand kosten.

VerzekeraarMaandpremie vanaf
FBTO€10,33
OHRA€10,49
Nationale-Nederlanden€11,33
InShared€12,34
Centraal Beheer€13,89

Bronnen: Verzekering.nl​ (Verzekering.nl)​, Overstappen.nl​ (Overstappen.nl)​.

2. Inboedelverzekering

Voorbeeld: Bij inbraak en diefstal van je laptop en sieraden uit je huis, dekt de inboedelverzekering de waarde van deze gestolen items.

 • Verplicht: Nee, maar sterk aanbevolen.
 • Dekking: Schade aan of verlies van je persoonlijke bezittingen in huis door bijvoorbeeld brand, diefstal of wateroverlast.
 • Waarom nodig: Om je persoonlijke eigendommen te beschermen tegen onvoorziene gebeurtenissen.

De gemiddelde kosten van een inboedelverzekering in 2024:

Afhankelijk van de totale waarde van je inboedel en het gekozen eigen risico. Gemiddeld kan dit variëren van €7 tot €30 per maand.

VerzekeraarMaandpremie vanaf
Nationale Nederlanden€7,64
Allianz Direct€8,03
a.s.r.€8,51
OHRA€8,78
Aegon€8,88

Bronnen: Independer​ (Independer)​, Verzekering.nl​ (Verzekering.nl)​, Geld.nl​ (Geld.nl)​.

3. Aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren

Voorbeeld: Als je per ongeluk de dure vaas van je buurman omstoot en breekt, dekt deze verzekering de schade. Denk ook aan schade die je niet hebt veroorzaakt, maar je hier volgens de wet wel aansprakelijk voor bent; bijvoorbeeld een kapotte rioolleiding die schade bij je buren veroorzaakt.

 • Verplicht: Nee, maar sterk aanbevolen.
 • Dekking: Schade die jij (of een gezinslid) per ongeluk toebrengt aan anderen of aan hun bezittingen.
 • Waarom nodig: Beschermt tegen de kosten van schadeclaims als je per ongeluk schade veroorzaakt aan anderen.
Aansprakelijkheidsverzekering bij omgevallen vaas.

De gemiddelde kosten van een aansprakelijkheidsverzekering in 2024:

Meestal rond de €3 tot €5 per maand voor een dekking van enkele miljoenen euro’s.

VerzekeraarMaandpremie vanaf
OHRA€3,29
Univé€3,63
ASR€5,79
Unigarant€5,93
Rhion Versicherung AG€8,22

Bron: Pricewise.nl​ (Pricewise)​.

4. Overlijdensrisicoverzekering (ORV)

Voorbeeld: Als je overlijdt binnen de looptijd van de verzekering, ontvangen je nabestaanden een bedrag waarmee ze de hypotheek (deels) kunnen aflossen.

 • Verplicht: Soms, afhankelijk van de hypotheekverstrekker en de hoogte van de hypotheek. Een overlijdensrisicoverzekering (ORV) is niet verplicht bij een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Heb je een hypotheek zonder hypotheekgarantie, dan vragen sommige banken wel om een overlijdensrisicoverzekering. Simpelweg omdat er dan meer risico aan kleeft.
 • Dekking: Keert een vooraf afgesproken bedrag uit aan nabestaanden als je (plotseling) overlijdt binnen de looptijd van de verzekering. Dit kan gebruikt worden om de hypotheek (deels) af te lossen.
 • Waarom nodig: Zorgt voor financiële zekerheid voor je nabestaanden mocht je overlijden.

Zoals aangegeven: een overlijdensrisicoverzekering is niet in alle gevallen verplicht. Toch is het slim om het wel af te sluiten. Advies hierover nodig? Stuur ons gerust een bericht.

Overlijdensrisicoverzekering bij overlijden partner.

De gemiddelde kosten van een overlijdensrisicoverzekering in 2024

Afhankelijk van je leeftijd, gezondheid, rookgedrag, en de hoogte en looptijd van de dekking. Een gezonde niet-roker van 30 jaar kan een dekking van €200.000 voor ongeveer €10 per maand krijgen. Rokers betalen meer premie vanwege een hoger risico op overlijden. Een gezondheidsverklaring of medische keuring kan nodig zijn voor het afsluiten van de verzekering​

5. Rechtsbijstandverzekering

Voorbeeld: Bij een burenconflict over een verbouwing kan deze verzekering juridische bijstand bieden.

Lees ook: Hypotheek voor verbouwing: dit zijn de mogelijkheden!

 • Verplicht: Nee, maar kan verstandig zijn.
 • Dekking: Juridische hulp bij conflicten, bijvoorbeeld met een aannemer, buren of de gemeente.
 • Waarom nodig: Kan hoge kosten voor juridische bijstand voorkomen bij geschillen.
Rechtsbijstandverzekering bij burenruzie.

De gemiddelde kosten van een rechtsbijstandverzekering in 2024

Kan variëren van €10 tot €25 per maand (indicatie). Je zult dus rekening moeten houden met ongeveer €100, voor weinig modules (als je alleenstaand bent), tot €300 voor completere dekking (als je een gezin hebt).

Let op: Voor rechtsbijstandverzekeringen hangt de premie sterk af van de gekozen dekking, zoals werk en inkomen, consument en wonen, enzovoort. Voor gedetailleerde premie-informatie specifiek voor 2024 kun je het beste een vergelijkingswebsite raadplegen óf natuurlijk contact opnemen met doorKoen.

6. Woonlastenverzekering

Voorbeeld: Als je je baan verliest of langdurig ziek wordt, helpt deze verzekering de hypotheeklasten te betalen.

 • Verplicht: Nee.
 • Dekking: Dekking voor het geval je door arbeidsongeschiktheid of werkloosheid (tijdelijk) niet in staat bent je hypotheeklasten te betalen.
 • Waarom nodig: Biedt financiële zekerheid bij verlies van inkomen door werkloosheid of arbeidsongeschiktheid.
Woonlastenverzekering bij werkloosheid.

Is een woonlastenverzekering echt nodig?

Tja, dat ligt eraan…

Als je niet zoveel verdient: Werk je in loondienst en is je salaris minder dan ongeveer €70.000 bruto per jaar? Dan is het goed om te weten dat je na 2 jaar ziekte recht hebt op een WIA-uitkering van de overheid. Dus, als je inkomen onder die grens zit, kan het zijn dat je wel gedekt bent voor de basics.

Maar als je meer verdient… Verdien je meer dan dat bedrag? Dan kan je inkomen best een klap krijgen als je langere tijd niet kunt werken. Hier kan een woonlastenverzekering handig zijn, omdat deze je een vast bedrag per maand geeft om je woonlasten (zoals je hypotheek of huur) te blijven betalen.

Dus, is het nodig?

 • Als je goed verzekerd bent en/of genoeg spaargeld hebt: Misschien niet.
 • Als je meer verdient dan de drempel: Het kan een slimme zet zijn.
 • Voor werkloosheid: Denk goed na of het het waard is.

Uiteindelijk is het een persoonlijke keuze. Kijk naar je huidige situatie, je verzekeringen en je spaargeld. Ontdek hier hoe je kunt besparen op je vaste lasten.

De gemiddelde kosten van een woonlastenverzekering in 2024

De kosten van woonlastenverzekeringen kunnen variëren van €15 tot €50 per maand (wederom indicatief). Net als bij rechtsbijstandverzekeringen is specifieke premie-informatie afhankelijk van individuele factoren zoals inkomen, dekking en de hoogte van de hypotheeklasten die je wilt verzekeren.

Huis kopen & verzekeringen: de overige overwegingen

Bij het afsluiten van verzekeringen is het belangrijk om goed de voorwaarden te lezen en te vergelijken wat er wel en niet gedekt wordt. Het kan ook verstandig zijn om te overwegen of je aanvullende verzekeringen nodig hebt, afhankelijk van je persoonlijke situatie, bijvoorbeeld een glasverzekering voor de ramen of een speciale verzekering voor zonnepanelen als je die hebt.

Lees ook: Welke soorten verzekeringen zijn er en waar dienen ze voor?

Zorg ervoor dat je niet onderverzekerd bent (waarbij de dekking te laag is voor de daadwerkelijke waarde van je huis of bezittingen), maar ook niet oververzekerd (waarbij je meer betaalt dan nodig is voor de dekking die je hebt). Het is een goed idee om regelmatig, bijvoorbeeld eens in de paar jaar, je verzekeringen opnieuw te evalueren om te zorgen dat ze nog passen bij je situatie. Neem hiervoor contact op met doorKoen. Wij helpen je graag!

Schade aan huis melden bij verzekeraar: hoe werkt dat?

Zodra je schade hebt – groot of klein, is het belangrijk om dit eerst aan je verzekeraar te melden voordat je verdere stappen onderneemt. Hier is hoe het werkt:

 1. Schade vaststellen: Ontdek je schade in of aan je huis? Maak dan foto’s of een video om de schade vast te leggen. Dit kan later als bewijs dienen. Hierbij geldt: hoe eerder je meldt, hoe sneller het proces in gang gezet kan worden.
 2. Meld de schade: Neem zo snel mogelijk contact op met je verzekeraar. Dit kan vaak telefonisch, online, of via een app. Je verzekeraar vertelt je dan precies welke informatie ze nodig hebben. Geef in ieder geval een zo compleet mogelijk beeld van wat er is gebeurd.
 3. Schadeformulier invullen: Je verzekeraar zal waarschijnlijk vragen om een schadeformulier in te vullen. Hierop beschrijf je wat er is gebeurd en wat de omvang van de schade is. Voeg ook je bewijsmateriaal toe.
 4. Schade-expert: Bij grotere schades stuurt je verzekeraar soms een schade-expert. Deze persoon beoordeelt de schade en schat de kosten voor herstel.
 5. Afhandeling: Afhankelijk van de schade, je polis, en de bevindingen van de expert, beslist je verzekeraar hoe de schade wordt afgehandeld. Dit kan zijn door reparatie, vervanging, of een uitkering.
 6. Uitkering of reparatie: Je verzekeraar zal je informeren over de volgende stappen. Soms regelen zij de reparatie, soms krijg je een bedrag uitgekeerd waarmee je zelf de schade kunt herstellen. Let dus goed op: Als je kosten maakt die verband houden met de schade, bewaar dan de bonnetjes. Deze kun je mogelijk declareren.

Verzekeringen voor je huis nodig? Laat je adviseren doorKoen!

Bij doorKoen zijn we er om je te helpen met je verzekeringsvragen. Met onze uitgebreide ervaring begrijpen we de verzekeringswereld en kunnen we je begeleiden bij het kiezen van de juiste verzekering voor jou. Als je advies nodig hebt of vragen hebt over verschillende soorten verzekeringen, staan we voor je klaar. Neem gerust contact met ons op; we ondersteunen je graag in je keuzeproces.

Vorige

Volgende

Reactie verzenden