Hypotheek voor verbouwing, dit zijn de mogelijkheden!

Je droombadkamer realiseren, een broodnodige keukenrenovatie of die stoffige zolderkamer eindelijk eens een daglicht-boost geven. Een verbouwing staat al een hele tijd bovenaan jouw wensenlijst. Heb jij besloten dat je wilt verbouwen, maar heb je geen idee waar je het budget vandaan moet halen? In dit artikel zullen wij bespreken hoe je je verbouwing met een hypotheek kunt financieren.

Verbouwing meefinancieren in hypotheek

Ben jij een starter? Goed nieuws! Dan is het mogelijk om je verbouwing mee te financieren in je hypotheek. Dit geldt echter niet voor alle verbouwingskosten. Zo stelt een taxateur, aan de hand van de geplande verbouwing en bijbehorende kosten, vast wat de woning waard zal zijn na de verbouwing. Het percentage dat je kunt meefinancieren in je hypotheek staat gelijk aan de waardestijging van je woning na verbouwing. Deze is vrijwel nooit 100%. Dat wil zeggen dat je zelf ook wat spaargeld bij moet leggen.

Ter verduidelijking: stel je koopt een huis van €350.000, maar wil deze verbouwen voor €40.000. De taxateur stelt vast dat de waarde van het huis na de verbouwing met €20.000 zal stijgen. Dit betekent dan dat je €20.000 kunt meefinancieren in de hypotheek en €20.000 zelf moet bijleggen.

Nog een andere manier om je verbouwing te financieren is door middel van een familiehypotheek. Lees daarom ook: Familiehypotheek, hoe werkt dat?

Hypotheek verhogen voor verbouwing

Eén van de andere manieren om jouw verbouwing te betalen door middel van een hypotheek, is door jouw bestaande hypotheek te verhogen. Dit mag je echter niet zomaar doen, zo moet er aan de volgende voorwaarden worden voldaan: 

  • Jouw huis heeft overwaarde of wordt meer waard na de verbouwing;
  • Jouw hypotheek bedraagt na verhoging niet meer dan 100% van de waarde van je huis, tenzij je gaat verduurzamen. In dit laatste geval mag de hypotheek maximaal 106% van de woningwaarde bedragen;
  • Je hebt bij het afsluiten van je hypotheek gekozen voor een hogere inschrijving bij de notaris. 

Daarnaast zijn er een aantal voor- en nadelen met betrekking tot het verhogen van je hypotheek voor een verbouwing. Zo kun je hypotheekrenteaftrek krijgen; je komt hiervoor in aanmerking wanneer je de hypotheek gebruikt voor het verbouwen of verduurzamen van je huis. Verder is de hypotheekrente meestal lager dan de rente van een persoonlijke lening. Ook hoef je hierbij niet opnieuw naar de notaris, waardoor je tijd en geld bespaard. Je krijgt natuurlijk wel hogere maandlasten. 

Ook zijn er verschillende dingen die je moet aanleveren om aan te tonen dat je de verhoogde lasten kunt betalen: 

  • Een recente loonstrook
  • Een werkgeversverklaring
  • Een nieuw taxatierapport

Lees meer over de duurzaamheidshypotheek: De duurzaamheidshypotheek: iets voor jou?

Extra hypotheek voor verbouwing 

Wanneer je geen hypotheek met een hogere hypothecaire inschrijving hebt, is het afsluiten van een extra hypotheek voor verbouwing ook een mogelijkheid om aan de benodigde financiën te komen. Dit wordt ook wel een verbouwingshypotheek genoemd. 

Bij het afsluiten van een verbouwingshypotheek wordt gekeken naar de hoogte van je inkomen, de hoogte van jouw bestaande hypotheek en naar de eventuele overwaarde van je huis. Daarnaast wordt er – net als bij je eerste hypotheek – ook naar eventuele schulden gekeken. 

Een 2e hypotheek voor verbouwing kun je meestal het beste afsluiten bij dezelfde hypotheekverstrekker waar je jouw eerste hypotheek hebt afgesloten. Wanneer je jouw verbouwingshypotheek ergens anders wil afsluiten, moet je jouw huidige hypotheek waarschijnlijk ook naar de nieuwe hypotheekverstrekker overbrengen. Of dit financieel voordelig kan uitpakken hangt af van veel verschillende factoren. Laat je daarom altijd adviseren door een hypotheekadviseur, om te voorkomen dat je jezelf in de vingers snijdt. 

Ben je van plan om je huis uit te breiden met een aanbouw? Lees dan ook: Uitbouw financieren hypotheek: alles wat je moet weten

Bouwdepot hypotheek

Wanneer je een extra hypotheek voor verbouwing aanvraagt, beslis je samen met jouw hypotheekadviseur welk deel van het geld je voor verbouwing of verduurzaming van je huis wilt gebruiken. Dit bedrag gaat in een soort “spaarpotje” en deze wordt ook wel het bouwdepot genoemd. De verbouwing of verduurzaming wordt dan dus betaald met budget dat door de geldverstrekker in het bouwdepot is gestort. 

Kosten verbouwingshypotheek

Bij een verbouwing komt doorgaans veel kijken. Er moeten veel verschillende keuzes gemaakt worden en je wilt natuurlijk dat, naast dat het interieur er straks prachtig uitziet, het ook enigszins fijn werkt voor je portemonnee. Wees er daarom bedacht op dat je rekening moet houden met hoge uitgaven. Bij het afsluiten van een 2e hypotheek voor verbouwing moet je rekening houden met de volgende kosten: 

  • Notariskosten
  • Taxatiekosten
  • Advieskosten

Deze kosten kunnen sterk variëren, maar de gemiddelde advieskosten liggen meestal rond de €1.000 en €2.000 euro. De gemiddelde kosten voor taxatie liggen tussen de €600 en €800 en de notariskosten liggen gemiddeld rond de €700. Dit komt neer op een totaalbedrag van tussen de €2.300 en €3.500 euro voor het afsluiten van een tweede hypotheek. 

Benieuwd welke kosten fiscaal aftrekbaar zijn? lees dan ook: Een eigen woning? Deze kosten zijn fiscaal aftrekbaar

Maximale hypotheek verbouwing

Wanneer je van plan bent om je huis te verduurzamen kun je maximaal 106% van de waarde van je huis lenen. Denk hierbij aan energiebesparende maatregelen zoals het isoleren van je huis, het plaatsen van triple glas of zonnepanelen.

Wil jij niet verduurzamen? Maar wel gewoon verbouwen? Dan ligt de maximale leengrens op 100% van de waarde van je woning.

Hypotheekrenteaftrek 

Voor alle opties ben je verplicht om de lening ook daadwerkelijk te gebruiken om je huis te verbeteren. Daarnaast kun je alleen hypotheekrenteaftrek krijgen wanneer je de hypotheek aflost binnen 30 jaar en d.m.v. een (combinatie van) lineaire of annuïteitenhypotheek. Let er op dat je de facturen van je verbouwing goed bewaart, want deze kunnen altijd nog op worden gevraagd door de Belastingdienst.

Hypotheek verhogen voor verbouwing met doorKoen

Er zijn dus verschillende manieren om jouw verbouwing te financieren. Laat je daarom adviseren door een van de hypotheekadviseurs van doorKoen. Wij adviseren je graag over de beste manier om je verbouwing te financieren. Zo weet je zeker dat je de best mogelijke optie kiest voor jouw situatie. Neem vrijblijvend contact op!

Vorige

Volgende

Reactie verzenden