Kun je een huis kopen met een BKR-registratie?

Een huis kopen an sich brengt voor veel mensen al veel chaos en vragen met zich mee. Om nog maar niet te spreken van een huis kopen met een BKR-registratie… Veel huizenkopers zien hun kans op een huis hierdoor drastisch dalen. Maar wanneer je geregistreerd staat bij het BKR hoeft dit eigenlijk helemaal niet te betekenen dat je geen huis kunt kopen. Dit hangt namelijk af van een aantal factoren. Hieronder zal doorKoen je precies uitleggen wat een BKR-registratie kan betekenen voor jouw hypotheek. Want een huis kopen en een BKR-registratie, gaat dat wel samen? Kun je een huis kopen met een BKR-registratie? Lees snel verder voor het antwoord!

Wat is een BKR-registratie?

Wanneer je een lening aangaat die hoger is dan €250 met een looptijd van langer dan een maand wordt deze door het Bureau Krediet Registratie (BKR) geregistreerd. Een BKR-registratie kan zowel positief als negatief zijn. Wanneer je je leningen altijd op tijd aflost dan zal je BKR-registratie positief blijven. Echter, wanneer je je leningen niet op tijd aflost zal je positieve registratie veranderen in een negatieve. Een hypotheek wordt niet geregistreerd bij het BKR. Kun je echter drie maanden achter elkaar niet voldoen aan de betaling van je hypotheek, dan wordt je betalingsachterstand wel negatief geregistreerd.

Heb jij een betalingsachterstand en wil je een hypotheek afsluiten? Dan is het absoluut zinvol om een goede hypotheekadviseur in te schakelen, lees hier waarom!  

Wanneer krijg je een BKR-registratie?

Redenen waardoor je een BKR-registratie kan krijgen zijn bijvoorbeeld:

  • Wanneer je voor meer dan €250 rood mag staan op je betaalrekening (Je doorlopend krediet is hoger dan €250)
  • Wanneer je een creditcard hebt, waarmee je gespreid kan betalen. (Bij ABN Amro, Rabobank en SNS kun je met geen enkele creditcard gespreid betalen en hoef je je dus geen zorgen te maken over een BKR registratie.)
  • Het hebben van een telefoonabonnement met een waarde hoger dan €250.
  • Uitgestelde betalingen of private lease.

Zolang je niet achterloopt met betalingen gaat het in al deze gevallen op een positieve BKR-registratie. 

Een BKR-registratie heeft dus gevolgen voor de hoogte van je hypotheek, net zoals dit bij een studieschuld het geval is. Heb je een BKR-registratie óf studieschuld, dan mag je minder lenen bij het afsluiten van een hypotheek. Lees hier hoeveel hypotheek je kan krijgen met een studieschuld!

Leningen zonder BKR registratie

De volgende leningen en betalingsachterstanden zijn niet bekend bij stichting BKR:

  • Een studieschuld;
  • Een lening van vrienden of familie;
  • Een hypotheek voor je eigen huis, tenzij je een betalingsachterstand hebt;
  • Betalingsachterstanden bij de Belastingdienst, energieleveranciers, woningcorporaties en zorgverzekeraars.

Bovenstaande leningen en betalingsachterstanden kunnen op zichzelf natuurlijk wel invloed hebben op de hoogte van je hypotheek.

Huis kopen met BKR: Hypotheek met BKR-registratie

Wanneer je een hypotheek wil afsluiten voor het kopen van een huis zal worden gekeken naar het bedrag dat je al per maand moet aflossen en op basis daarvan kun je een minder hoge hypotheek krijgen. Wanneer je bijvoorbeeld een telefoonabonnement hebt waarbij je maandelijks je toestel aflost of wanneer je een private leaseauto rijdt zal dit mee worden genomen in de berekening van wat je maximaal kunt lenen. Wil je weten welke invloed dit op de hoogte van jouw hypotheek gaat hebben? Neem dan contact met ons op!

Wanneer je een negatieve BKR-registratie hebt zullen de meeste hypotheekverstrekkers je zelfs helemaal geen hypotheek verstrekken. Na het aflossen van je nog openstaande schulden blijft jouw negatieve registratie nog 5 jaar staan. In het geval van een negatief BKR kun je dus het beste zo snel mogelijk je openstaande schulden aflossen. Het kopen van een huis zal dus alleen flink bemoeilijkt worden wanneer er sprake is van een negatieve BKR-registratie en niet zozeer bij een positieve registratie. 

Heb ik een BKR-registratie?

Wil je weten of je geregistreerd staat bij het BKR? Of wil je weten of je een positieve of negatieve BKR-registratie hebt? Dit kun je hier makkelijk en snel bekijken op de website van Stichting BKR.

Kun je een huis kopen met een BKR-registratie? Laat je adviseren doorKoen! 

Vraag je je af wat jouw positieve of negatieve BKR-registratie kan betekenen voor de kans op een hypotheek of de maximale hoogte daarvan. Of heb je andere vragen over BKR-registratie of hypotheek? Neem dan gerust contact met ons op, wij adviseren je graag. We zullen alles op alles zetten om ervoor te zorgen dat jij, ondanks je BKR-registratie, toch je droomhuis kan kopen.

Vorige

Volgende

Reactie verzenden