Samen een huis kopen, is een samenlevingscontract nodig?

Samenwonen kan van de ene op de andere dag. Maar let op: de wet heeft voor jou vrijwel niets geregeld. Wil je toch iets regelen? Dan kan dit met een samenlevingscontract. Wanneer je samen met je partner een huis wilt kopen is het niet verplicht om een samenlevingscontract op te stellen. Maar er zijn genoeg redenen om het wel te doen. In dit artikel leggen wij je uit waarom het opstellen van een samenlevingscontract zo belangrijk is. 

Samenlevingscontract huis kopen

In een samenlevingscontract worden verschillende afspraken gemaakt. Je wil er natuurlijk niet aan denken, maar in het geval dat je met je partner uit elkaar gaat of jouw partner onvoorzien komt te overlijden besparen deze afspraken je veel gedoe. Denk hierbij aan afspraken over:

  • de kosten die een kind met zich meebrengt;
  • de verdeling van de kosten van boodschappen, woonlasten en kleding;
  • bankrekeningen;
  • de verdeling van de bezittingen, indien jullie uit elkaar gaan;
  • een verblijvingsbeding (je mag de gemeenschappelijke bezittingen houden in het geval dat jouw partner komt te overlijden).
  • Je kunt zelf bepalen welke afspraken je vast wilt leggen en welke niet. Hier zijn geen verplichtingen voor. Een samenlevingscontract laat je meestal opstellen door een notaris. 

Samenwonen is een spannende, grote stap. Je gaat samen een leven beginnen en regelen hoort daar nu eenmaal bij. Wanneer je jezelf afvraagt: heb ik écht een samenlevingscontract nodig? Dan is het antwoord daarop bijna altijd ‘ja’!

Huis kopen zonder samenlevingscontract

Het is zeker mogelijk om een huis te kopen zonder een samenlevingscontract op te laten stellen. Er zijn namelijk geen enkele wetten die dit verplicht stellen. Toch zal iedereen je afraden om dit te doen, aangezien het wel opstellen van een samenlevingscontract zoveel voordelen met zich meebrengt. Als er iets mis gaat tussen jou en je partner, of met één van jullie; dan is een samenlevingscontract heel handig. 

Lees ook: Huis kopen als starter? Dit komt erbij kijken. 

Samenlevingscontract voordelen

Een samenlevingscontract is doorgaans laagdrempeliger dan trouwen. Je hoeft er geen speciale getuigen voor in te schakelen en je legt toch een aantal belangrijke factoren vast. Maar een samenlevingscontract heeft nog meer voordelen:

– Wanneer je een samenlevingscontract hebt opgesteld word je fiscaal partner, waardoor je gezamenlijk belastingaangifte kunt doen. Hierdoor houd je meer geld over. 

– Ook kun je in een samenlevingscontract vastleggen dat je partner het huis en de inboedel erft wanneer jij komt te overlijden. Wanneer hierover geen afspraken zijn gemaakt heeft jouw partner dus geen huis meer wanneer jou het ergste overkomt. 

– Verder betaal je bij de meeste pensioenregelingen een bepaald bedrag voor de nabestaandenregeling. Door deze regeling krijgt, in geval van overlijden, de overgebleven partner een maandelijks bedrag uitgekeerd. De overgebleven partner heeft echter alleen recht op dit maandelijkse bedrag wanneer dit contractueel is vastgelegd.

– Daarnaast ben je gelijk partners voor de erfbelasting wanneer je een samenlevingscontract hebt opgesteld en zijn er duidelijke afspraken over geldzaken en de inboedel van het huis. 

Ga je samenwonen én trouwen? Lees hier welke gevolgen trouwen nog meer heeft op jouw financiële situatie. 

Samenlevingscontract voor of na hypotheek?

Het wel of niet hebben van een samenlevingscontract heeft geen invloed op je hypotheek. Het maakt daarom niet heel erg uit of je deze laat opstellen voor of nadat je een hypotheek aanvraagt. Wél kun je ervoor kiezen om in het samenlevingscontract het een en ander op te stellen m.b.t. de hypotheek. Zo zou je bijvoorbeeld afspraken kunnen maken over wie welk deel van de hypotheek rente of aflossing betaalt. In dit geval kan het wel handig zijn om het samenlevingscontract op te stellen vóór de aanvraag van een hypotheek.

Huis kopen met of zonder samenlevingscontract? Laat je adviseren door DoorKoen!

Wie gaat samenwonen met zijn of haar partner doet er verstandig aan om te bekijken wat de juridische gevolgen hiervan zijn. Heb je nog vragen over het samenlevingscontract of over andere zaken m.b.t. het kopen van een huis? Laat je dan adviseren door een van de hypotheekadviseurs van doorKoen! Neem vrijblijvend contact met ons op.

Vorige

Volgende