Samenlevingscontract of geregistreerd partnerschap?

Het kopen van een huis is een belangrijke stap in het leven van iedereen. Als je samenwoont met iemand zonder dat jullie getrouwd zijn, heb je twee opties om aan te geven hoe jullie financiële afspraken en verantwoordelijkheden zijn geregeld: een samenlevingscontract of geregistreerd partnerschap. Maar wat zijn precies de verschillen tussen deze twee opties en welke is de beste keuze voor jou?

Wat is een samenlevingscontract?

In een samenlevingscontract leg je afspraken vast over hoe de financiën en bezittingen worden geregeld, wanneer jullie samenwonen. Dit kan bijvoorbeeld gaan over hoe jullie de hypotheek van het huis zullen betalen, hoe jullie inkomsten en uitgaven zullen verdelen en wat er gebeurt met het huis als een van jullie besluit om te vertrekken. Je kunt een samenlevingscontract op elk moment aanpassen of opzeggen.

Lees ook: Samen een huis kopen, is een samenlevingscontract nodig?

Wat is geregistreerd partnerschap?

Een geregistreerd partnerschap is een formele verbintenis die lijkt op het huwelijk. Het geregistreerd partnerschap legt dezelfde financiële afspraken vast als een samenlevingscontract, maar biedt daarnaast ook bepaalde rechten en plichten die vergelijkbaar zijn met het huwelijk. Denk hierbij aan het recht om naam en nationaliteit te wijzigen, het recht om pensioen op te bouwen en het recht op alimentatie.

Verschil geregistreerd partnerschap en trouwen

Trouwen en het geregistreerd partnerschap zijn juridisch bijna hetzelfde. Veel mensen vinden om deze reden zelfs dat het geregistreerd partnerschap afgeschaft kan worden. Bij zowel trouwen als het geregistreerd partnerschap hebben beide partners rechten en plichten op het gebied van onder andere financiën, huisvesting en zorg. Ook worden bij partners bij beide opties als één economische eenheid beschouwd. Dit betekent dat ze ook samen verantwoordelijk zijn voor eventuele schulden. Dit kan van belang zijn wanneer je samen een huis koopt.

Het geregistreerd partnerschap is wel minder formeel en je kunt het makkelijker ontbinden. Zo is dit vooral geschikt voor mensen die geen zin hebben om te trouwen of hun trouwdag pas een stuk later willen plannen.

Nadelen geregistreerd partnerschap en samenlevingscontract

Er zijn echter ook nadelen aan beide opties. De overheid en sommige instellingen, zoals ziekenhuizen, erkennen een samenlevingscontract bijvoorbeeld niet altijd. Ook schrikt de formele aard van een samenlevingscontract sommige mensen af. Aan de andere kant kun je een geregistreerd partnerschap moeilijker ontbinden dan een samenlevingscontract.

Wat kost geregistreerd partnerschap?

De kosten voor een geregistreerd partnerschap zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de duur van het partnerschap, de woonplaats en eventuele extra opties die je kiest. In sommige gemeentes is het mogelijk om het geregistreerd partnerschap op bepaalde momenten gratis te regelen.

Wanneer je op een ander moment gaat verschillen de kosten ook per gemeente. De gemiddelde kosten liggen meestal rond de €200 á €300. Echter, moeten de partnerschapsvoorwaarden ook worden vastgelegd bij de notaris. Hierdoor komen de totale kosten meestal al snel rond de €1500 te liggen.

Wat kost een samenlevingscontract?

Het opstellen van een samenlevingscontract is altijd goedkoper dan een geregistreerd partnerschap. Dit is helemaal het geval wanneer je het samenlevingscontract zelf opstelt, dan is het zelfs helemaal gratis. Je hebt wel een notarieel samenlevingscontract nodig wanneer je bijvoorbeeld een partnerpensioen wil ontvangen. Wij raden daarom altijd aan om dit contract te laten opstellen door een notaris.

Wanneer je een samenlevingscontract wil laten opstellen door de notaris liggen de kosten gemiddeld rond de €225. De kosten verschillen wel per notaris. Het is daarom altijd slim om verschillende notarissen met elkaar te vergelijken.

Laat doorkoen je helpen bij de keuze tussen een samenlevingscontract of geregistreerd partnerschap!

Het is belangrijk om te overwegen wat voor jou het beste werkt als je een huis wilt kopen met je partner. Wanneer je op zoek bent naar een flexibele optie die je makkelijker kunt aanpassen aan veranderende omstandigheden, dan kan een samenlevingscontract een goede keuze zijn.

Als je op zoek bent naar een formele verbintenis die vergelijkbaar is met het huwelijk en als je wilt profiteren van bepaalde rechten en plichten die daarbij horen, dan kan een geregistreerd partnerschap de beste optie zijn.

Het is belangrijk om goed na te denken over wat het beste bij jou en je partner past voordat je een beslissing maakt. Laat je daarom adviseren door een van de hypotheekadviseurs van Doorkoen, zodat je zeker weet dat je de goede beslissing maakt. Neem vrijblijvend contact op.

Vorige

Volgende

Reactie verzenden