Hypotheek Energiebesparende Maatregelen

Ruime regels voor duurzaamheid

Heb je een woning die je wilt verduurzamen? Dat scheelt je op de lange termijn niet alleen in energiekosten, maar het is ook beter voor het milieu. Energiebesparende maatregelen kun je vaak meefinancieren in je hypotheek. Zo kun je bijvoorbeeld een hogere hypotheek krijgen of korting op je hypotheekrente. Ben je van plan om een energieneutrale- of zuinige woning te bouwen? Ook dan gelden ruime regels. Kortom, zeker een interessant onderwerp om tijdens je hypotheekgesprek ter sprake te brengen. Hieronder lees je wat het voor jou kan betekenen.

Energiebesparende maatregelen

Wat zijn dat?

Woningen zijn onderverdeeld in zeven energielabels, waarbij energielabel A het meest en G het minst energiezuinig is. Een huis met energielabel G heeft bijvoorbeeld alleen een combiketel en geen vloer-, dak- of spouwmuurisolatie. Om je huis te verduurzamen naar energielabel A, zul je moeten investeren in isolatie, HR-glas en zonnepanelen. omdat duurzaamheid tegenwoordig een hot topic is, komen geldverstrekkers of de overheid je hier steeds vaker in tegemoet.

Vaak kun je de volgende maatregelen meefinancieren in je hypotheek:

  • HR-ketel
  • Warmtepomp
  • Zonneboiler
  • Zonnecellen
  • Spouwmuurisolatie
  • Dakisolatie
  • Vloerisolatie
  • HR++ beglazing

Energiebesparende maatregelen in hypotheek

Hogere hypotheek

Het is bij verschillende hypotheekverstrekkers mogelijk om energiebesparende maatregelen mee te financieren in de hypotheek. Huiskopers die willen verduurzamen, kunnen in 2019 tot 106 % (in plaats van 100 %) van de woningwaarde lenen. Het extra hypotheekbedrag wordt door de bank in een depot gezet. De bank zal ook om aankoopnota’s vragen, om te controleren of het bedrag wel echt aan verduurzaming besteed wordt.

Duurzaam verbouwen en NHG

Als je een hypotheek afsluit met NHG, dan kun je ook meer lenen. De NHG-kostengrens in 2019 is € 290.000 en als je wil investeren in energiebesparende maatregelen, dan stijgt de kostengrens naar € 307.400. Je moet die extra financieringsruimte uiteraard wel besteden aan de energiebesparende maatregelen.

Meer lenen bij energiebesparende maatregelen

Wil je je huis verduurzamen en is je (gecombineerd) jaarinkomen minimaal 33.000 euro bruto per jaar? Dan kun je maximaal 9.000 euro extra lenen, om aan energiebesparende maatregelen te besteden.

 Als je je huis renoveert naar een ‘nul op de meter’ woning, dan kun je zelfs in aanmerking komen voor 25.000 euro extra, afhankelijk van je inkomen. Bij zo’n woning wordt net zoveel energie opgewekt als verbruikt. Er zijn dan geen of nauwelijks energiekosten, waardoor het verantwoord is om meer te lenen.

Rentekorting

Ook zijn er tegenwoordig steeds meer geldverstrekkers die een korting op je hypotheekrente geven, als je een energiezuinig huis koopt of wilt verbouwen. Dit verschilt per geldverstrekker, waar een hypotheekadviseur je meer over kan vertellen.

Initiatieven vanuit de overheid

Energiebespaarlening

Ook de overheid heeft baat bij de verduurzaming van woningen en ziet graag dat huishoudens minder gas gebruiken. Daarom is de Energiebespaarlening geïntroduceerd, waarbij je € 2.500 tot € 25.000 voor energiebesparende maatregelen kunt lenen tegen een gunstige rente. Dit bedrag stijgt zelfs tot 50.000 euro, als je je huis renoveert tot een ‘nul op de meter’ woning. Afhankelijk van de hoogte van de lening, moet je het bedrag binnen 7, 10 of 15 jaar terugbetalen. Voor een hypotheek heb je 30 jaar de tijd. 

Investeringssubsidie Duurzame Energie

Naast de Energiebespaarlening kun je ook in aanmerking komen voor een subsidie vanuit de overheid. Als je een zonneboiler, warmtepomp, pelletkachel of biomassaketel plaatst, kun je binnen 6 maanden na plaatsing een subsidie aanvragen. De hoogte van deze subsidie is afhankelijk van wat je precies aanschaft. 

Laat je doorKoen adviseren

Ben je benieuwd wat energiebesparende maatregelen voor jou kunnen betekenen? Neem gerust contact met ons op, wij gaan graag met je om de tafel te zitten om de mogelijkheden te bespreken. Door onze jarenlange ervaring staan we nauw in contact met diverse geldverstrekkers en kennen we onze weg binnen complexe instanties. We begeleiden je van A tot Z bij ingewikkelde zaken, zoals vergunningen, regelgeving en contact met diverse partijen. Kortom, we ontzorgen je volledig, zodat we samen jouw droom kunnen realiseren. 

js_loader

Hoe het werkt

Wil je met doorKoen in zee? We spreken je graag 1 keer in het echt. Zodat we precies weten wat er nodig is, en wat de verwachtingen zijn. Daarna onderhoud je contact zoals jij wilt: via Whatsapp, telefoon, mail of persoonlijk.

Download: Dienstverleningsdocument

advies@doorkoen.nl
06 31 91 84 42

Meer weten over Energie Besparende Maatregelen?

Neem gerust contact met ons op via het onderstaande formulier.