Studieschuld en hypotheek, gaat dat samen?

Tenzij je onopzettelijk een loterij wint of die mazzel hebt dat je in een gouden wiegje bent geboren, zul je een huis kopen door geld te lenen met behulp van een hypotheek. Anno 2024 wordt er niet alleen voor het kopen van een huis heel wat geld geleend… Ook menig student leent in zijn of haar studententijd geld van DUO om zijn of haar studie te kunnen betalen. Maar gaat dat eigenlijk wel samen, studieschuld en hypotheek afsluiten? Dat en meer lees je in dit blog!

Hypotheek krijgen met een studieschuld: hoe zit dat in 2024?

Het lenen voor je studie was lange tijd bijna te mooi om waar te zijn. Geen rente betalen, dat klinkt als een droom, toch? Maar in 2024 draait het verhaal om: er komt weer rente bij kijken, en niet zo’n beetje ook. De rente op je studieschuld schiet omhoog naar 2,56%. Dat is even slikken, vooral als je terugdenkt aan die zorgeloze 0%.

Rente over studieschuld: dit verandert er in 2024

Of je nu hebt geleend onder het oude of het nieuwe stelsel, die rente van 2,56% in 2024 geldt voor iedereen. Dit is een flinke stap omhoog van de 0,46% voor universitaire en hbo-studenten in 2023. En ja, dit gaat iedereen voelen in de portemonnee.

Wat betekent dit voor jouw maanlasten en hypotheek?

Even een voorbeeld: je hebt een studieschuld van €30.000. Met een rente van 2,56%, praten we over een extra €768 per jaar aan rente. Dit wordt verdeeld over je maandelijkse aflossingen, waardoor je maandlasten omhoog gaan. En dat is precies waarom je minder kunt lenen voor je hypotheek. Het geld dat je nu aan rente kwijt bent, kun je niet meer aan je hypotheek besteden.

En je hypotheek dan?

Banken kijken naar je totale maandlasten om te bepalen hoeveel je kunt lenen. Dat totaalbedrag wordt nu dus hoger door de rente op je studieschuld. Wat veel mensen niet weten, is dat de bank kijkt naar het oorspronkelijke bedrag dat je hebt geleend, niet naar wat je nog moet aflossen. Dit is omdat ze een vast bedrag per maand rekenen dat je kwijt bent aan je studieschuld, en dat gaat af van wat je maandelijks aan een hypotheek kunt uitgeven.

Laten we dat even verduidelijken: Als je een studieschuld hebt van €30.000, met een wegingsfactor van 0,35% onder het nieuwe leenstelsel, dan rekent de bank met een maandlast van ongeveer €105 voor je studieschuld. Tel daar die nieuwe rente bij op, en je ziet direct hoe dit je leencapaciteit beïnvloedt.

Hoe zit het met die rentevaste periode? Je rente staat vast voor vijf jaar. Dat betekent dat je tot 2029 weet wat je maandelijks aan rente betaalt. Na die vijf jaar kan het weer veranderen, afhankelijk van de rentestanden op dat moment.

Studieschuld en hypotheek: wat nu?

Als je plannen hebt om een huis te kopen, is het slim om goed naar je studieschuld te kijken. Hoeveel invloed heeft die rente op wat je kunt lenen? En wat kun je eventueel aflossen om je maandlasten te verlagen? Overleg met een financieel adviseur van doorKoen kan je hierbij een helder beeld geven.

De gevolgen van een studieschuld voor je hypotheek?

Zoals hierboven dus ook al aangegeven: heb je een studieschuld; dan mag je minder lenen bij het afsluiten van een hypotheek. Hoeveel hypotheek je met een hypotheek kunt krijgen hangt af van meerdere factoren. 

  • De hoogte van je oorspronkelijke studieschuld
  • Het leenstelsel waarin je hebt gestudeerd
  • Eventuele extra aflossingen

Aan de hand van deze drie pijlers wordt bepaald welk bedrag jij per maand moet terugbetalen aan DUO. En zo kun jij enigszins de gevolgen van je studieschuld voor je hypotheek inschatten. 

Wist je trouwens dat er naast je studieschuld nog meer zaken invloed hebben op de hoogte van je hypotheek? Denk bijvoorbeeld aan een leaseauto. Lees hier hoe ook jij kan besparen op je hypotheeklasten! 

Studieschuld verzwijgen hypotheek, kan dat? 

De hypotheekverstrekker gaat je zeker naar die schuld vragen. En hier is waarom: ze moeten uitrekenen hoeveel jij maximaal kunt lenen, en ja, elke schuld telt mee. Een studieschuld staat echter niet geregistreerd bij het BKR. Om deze reden kiezen sommige huizenkopers ervoor hun studieschuld te verzwijgen voor een hogere hypotheek. 

In 2024 is er nog wat belangrijks: de rente op studieschulden maakt alles net een tikje spannender. Met een rente van 2,56% is die “voordelige lening” opeens niet meer zo voordelig. Dus, als je denkt slim te zijn door ‘m niet te melden, think again. Te hoog inzetten op je hypotheek en later de eindjes niet aan elkaar kunnen knopen? Niet ideaal. Plus, fraude is een no-go zone. Gewoon niet doen dus.

Hoe telt de studieschuld mee voor hypotheek? 

Hypotheekverstrekkers hebben zo hun eigen manier van rekenen. Die studieschuld? Daar plakken ze een wegingsfactor op. Voor het nieuwe leenstelsel zit je op 0,35% van je oorspronkelijke schuld per maand, en als je nog uit het tijdperk van de basisbeurs komt, telt 0,65% mee. Dit kleine percentage heeft een grote impact op wat je kunt lenen voor een huis. Gelukkig heeft doorKoen een mooi stappenplan voor je gemaakt om toch een huis te kunnen kopen als starter. Lees hier al onze tips! 

Voorbeeld aflossing hypotheek bij studieschuld in 2022

Wanneer jij na 2015 bent begonnen met studeren en daarbij een studieschuld hebt opgebouwd krijg je te maken met een terugbetaaltermijn van 35 jaar. Oftewel: een wegingsfactor van 0,35%. 

Weer even een rekenvoorbeeld: je hebt een studieschuld van €25.000. Dan zul je dus elke maand 0,35% van €25.000 moeten oplossen. Dit bedrag komt neer op een bedrag van €87,50 per maand aflossen. In de wereld van hypotheken wordt dit bedrag van je maximale maandlasten afgetrokken.

Hulp nodig bij een hypotheek afsluiten met studieschuld?  

2024 brengt dus flinke veranderingen met zich mee als het gaat om studieschulden en hypotheken. Met deze rentestijging is het meer dan ooit belangrijk om goed op de hoogte te zijn van je financiële situatie en mogelijkheden.

Na het lezen van dit uitgebreide artikel over een hypotheek en studieschuld weet jij precies hoe de vork in de steel zit bij het kopen van een huis. Heb jij ondanks dat toch nog vragen over je studieschuld of hypotheek? Neem dan contact met ons op, wij adviseren je graag. We zullen alles op alles zetten om ervoor te zorgen dat jij, ondanks je studieschuld, toch je droomhuis kan kopen. 

Vorige

Volgende

Reactie verzenden