Studieschuld en hypotheek, gaat dat samen?

Tenzij je onopzettelijk een loterij wint of die mazzel hebt dat je in een gouden wiegje bent geboren, zul je een huis kopen door geld te lenen met behulp van een hypotheek. Anno 2022 wordt er niet alleen voor het kopen van een huis heel wat geld geleend… Ook menig student leent in zijn of haar studententijd geld van DUO om zijn of haar studie te kunnen betalen. Maar gaat dat eigenlijk wel samen, studieschuld en hypotheek afsluiten? Dat en meer lees je in dit blog!

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen met studieschuld?

Goed nieuws! Een studieschuld en een hypotheek afsluiten gaan gewoon samen. Sterker nog: niets om je zorgen over te maken! Er zit echter wel een keerzijde aan. Want wanneer jij studieschuld hebt zul je hoogstwaarschijnlijk minder mogen lenen van je geldverstrekker. Een studieschuld weegt echter wel minder zwaar dan andere leningen. Wil jij je maandlasten berekenen? Dan moet je ook rekening houden met je aflostermijn:

  • Voor een aflostermijn van 35 jaar geldt een wegingsfactor van 0,35%, dit percentage is van toepassing op het nieuwe leenstelsel.  
  • En voor een aflostermijn van 15 jaar geldt een factor van 0,65%, dit is van toepassing op het oude leenstelsel.

De wegingsfactor is in dit geval het percentage van de oorspronkelijke schuldenlast die in mindering wordt gebracht bij de maximale woonlast per maand. 

De gevolgen van een studieschuld voor je hypotheek?

Zoals hierboven dus ook al aangegeven: heb je een studieschuld; dan mag je minder lenen bij het afsluiten van een hypotheek. Hoeveel hypotheek je met een hypotheek kunt krijgen hangt af van meerdere factoren. 

  • De hoogte van je oorspronkelijke studieschuld
  • Het leenstelsel waarin je hebt gestudeerd
  • Eventuele extra aflossingen

Aan de hand van deze drie pijlers wordt bepaald welk bedrag jij per maand moet terugbetalen aan DUO. En zo kun jij enigszins de gevolgen van je studieschuld voor je hypotheek inschatten. 

Wist je trouwens dat er naast je studieschuld nog meer zaken invloed hebben op de hoogte van je hypotheek? Denk bijvoorbeeld aan een leaseauto. Lees hier hoe ook jij kan besparen op je hypotheeklasten! 

Studieschuld verzwijgen hypotheek, kan dat? 

Een hypotheekverstrekker moeten jou naar je studieschuld vragen. Waarom? Zij zullen jouw maximale hypotheek voor je moeten berekenen, en daarbij moet er óók rekening gehouden worden met je schulden. Een studieschuld staat echter niet geregistreerd bij het BKR. Om deze reden kiezen sommige huizenkopers ervoor hun studieschuld te verzwijgen voor een hogere hypotheek. 

Wil jij een hogere hypotheek, maar heb je een hoge studieschuld? Dat is zuur… Toch adviseert doorKoen je niet je studieschuld te verzwijgen. Meldt het daarentegen gewoon aan je hypotheekverstrekker. Wanneer jij te veel leent en dan in de toekomst je hypotheeklasten niet aankunt ben je namelijk verder van huis. Bovendien kan het verzwijgen van je studieschuld gezien worden als vorm van fraude. Strafbaar, niet doen dus!

Hoe telt de studieschuld mee voor hypotheek? 

Hypotheekverstrekkers gaan er doorgaans van uit dat je 0,35% per maand van je oorspronkelijke studieschuld af zult lossen. Indien je nog gebruikt hebt gemaakt van een basisbeurs zullen hypotheekverstrekkers ervan uit gaan dan je 0,65% per maand van je oorspronkelijke studieschuld af zult lossen. Jouw opgebouwde studieschuld telt dus zéker mee voor je hypotheek. Gelukkig heeft doorKoen een mooi stappenplan voor je gemaakt om toch een huis te kunnen kopen als starter. Lees hier al onze tips! 

Voorbeeld aflossing hypotheek bij studieschuld in 2022

Wanneer jij na 2015 bent begonnen met studeren en daarbij een studieschuld hebt opgebouwd krijg je te maken met een terugbetaaltermijn van 35 jaar. Oftewel: een wegingsfactor van 0,35%. 

Stel je voor: je hebt een studieschuld van €25.000. Dan zul je dus elke maand 0,35% van €25.000 moeten oplossen. Dit bedrag komt neer op een bedrag van €87,50 per maand aflossen. 

Hulp nodig bij een hypotheek afsluiten met studieschuld?  

Na het lezen van dit uitgebreide artikel over een hypotheek en studieschuld weet jij precies hoe de vork in de steel zit bij het kopen van een huis. Heb jij ondanks dat toch nog vragen over je studieschuld of hypotheek? Neem dan contact met ons op, wij adviseren je graag. We zullen alles op alles zetten om ervoor te zorgen dat jij, ondanks je studieschuld, toch je droomhuis kan kopen. 

Vorige

Volgende

Reactie verzenden