Hoe kan je besparen op je hypotheeklasten?

Een van de grootste vaste kostenposten voor huiseigenaren zijn de maandlasten van de hypotheek. Gemiddeld besteden Nederlanders met een koophuis ongeveer 30% van hun inkomen aan hypotheeklasten. Maar wist je dat veel mensen met een hypotheek kunnen besparen op hun maandelijkse kosten? Zeker nu de hypotheekrente laag staat, is de kans op besparing aanwezig. Er zijn verschillende manieren om te besparen op je hypotheeklasten. We hebben ze voor je op een rij gezet. 

Hypotheek oversluiten

Als je wilt besparen op je hypotheeklasten dan kan het oversluiten van je hypotheek een optie zijn. Het grote voordeel van oversluiten is dat je de hypotheekrente weer voor een lange tijd kunt vastzetten. Zo kun je lang profiteren van de lage rente. 

Het oversluiten van je hypotheek brengt wel kosten met zich mee. Deze kosten bestaan o.a. uit advies- en bemiddelingskosten, taxatie- en notariskosten. Vaak krijg je ook nog te maken met een boeterente die je moet betalen aan je huidige geldverstrekker. De hoogte van deze boete is afhankelijk van je huidige hypotheekrente en de periode dat je rente nog vaststaat. De kosten die het oversluiten van je hypotheek met zich meebrengt kun je zelf betalen, maar ook meefinancieren in je nieuwe hypotheek. Let wel, dit is alleen mogelijk als de waarde van je woning hoger is dan je huidige hypotheekbedrag. Bij doorKoen kunnen we berekenen wat in jouw situatie de beste optie is. 

Rentemiddeling

Is het oversluiten van je hypotheek geen optie? Bijvoorbeeld omdat je teveel boete moet betalen. Dan is de eenvoudigste manier om te besparen op je hypotheeklasten rentemiddeling. Je vraagt dan aan jouw bank om het verschil tussen de huidige rente en de rente die jij betaalt te middelen. Je blijft dus bij je huidige geldverstrekker maar stapt tussentijds over naar een andere hypotheekrente. Er zijn wel kosten aan verbonden, namelijk advies- en administratiekosten. Gemiddeld zal dit je ongeveer €500 kosten. Niet elke bank biedt de mogelijkheid tot rentemiddeling aan. Neem contact met ons op om te kijken of rentemiddeling voor jouw situatie mogelijk is. 

Einde rentevaste periode

Als jouw rentevaste periode binnenkort afloopt krijg je minimaal 3 maanden van tevoren een nieuw voorstel van je bank. Check of dit echt de laagste rente is. Je kunt namelijk aan het einde van de rentevaste periode je hypotheek zonder boete oversluiten. Heeft een andere bank een lagere rente? Dan is het zeker de moeite waard om over te stappen van geldverstrekker om zo te kunnen besparen op je hypotheeklasten. Ook hier kan doorKoen je bij helpen!

Risico-opslag omlaag 

Heb je een hypotheek zonder Nationale Hypotheek Garantie? Dan is de kans groot dat je extra rente betaalt, de zogenoemde risico-opslag. Risico-opslag wordt vaak al geheven als de hoogte van de hypotheek 40 of 50 procent van de waarde van je huis is. Omdat de huizenprijzen de afgelopen jaren zijn gestegen kan die opslag misschien wel omlaag om zo te besparen op je hypotheeklasten. 

Aflossen

Een voor de hand liggende manier om te besparen op je hypotheeklasten is natuurlijk aflossen. Je hoeft immers geen rente te betalen over dat deel van de hypotheek dat je hebt afgelost. Bijkomend voordeel is dat je schuld lager wordt en jouw huis dus steeds meer van jou wordt. Probeer niet al je spaargeld te gebruiken om af te lossen, dan heb je geen buffer meer om onverwachte tegenslagen mee op te vangen. 

Maak een afspraak met doorKoen

Wil je weten of ook jij kunt besparen op je hypotheeklasten? Laat je adviseren doorKoen, dan kijken we samen welke oplossing het beste bij jouw situatie past. Maak een afspraak

 

 

 

Vorige

Volgende

Reactie verzenden