Andere woonwensen door thuiswerken

Door de corona crisis zitten we noodgedwongen thuis. Thuiswerken is dan ook het nieuwe normaal geworden. We wonen en werken niet alleen thuis, we sporten, verzorgen de kids en borrelen er met vrienden. Juist om die reden zijn er andere woonwensen ontstaan door thuiswerken. 

Driekwart van de huiseigenaren en huurders vindt het huis belangrijker geworden. Een tuin en een werkkamer zijn ineens een stuk populairder. Geldt dit ook voor jou? Dan heb je drie opties om je woonwensen in vervulling te laten gaan: je huis anders indelen, er een stuk aanbouwen of verhuizen. In dit artikel geven we je een aantal voorbeelden inclusief prijzen en tips voor de financiering ervan. 

Je huis anders indelen

Als je een verhuizing of aanbouw te ingrijpend vindt, kan je eerst kijken of je jouw huis kunt herindelen om zo aan je woonwensen te voldoen.Heb je een zolder maar wordt deze nu vooral als opslagruimte gebruikt? Ruim op, plaats een dakkapel en splits de ruimte in tweeën door er een muur tussen te plaatsen. Et voila, een werkkamer en een vrije ruimte naar keuze. Het plaatsen van een dakkapel van vijf meter kost ongeveer €5000. Voor het plaatsen van een scheidingswand kun je rekenen op ongeveer €1200. De kamer helemaal in twee kamers verdelen kost je ongeveer €5000. 

Dit brengt niet alleen op korte termijn voordelen met zich mee, ook op lange termijn zul je profijt hebben van deze investering. De woning zal namelijk in waarde toenemen waardoor je het huis voor meer kunt verkopen mocht je toch ooit besluiten te verhuizen. 

Je huis uitbreiden

Heb je geen ruimte over die je kunt herindelen, of wil je dat simpelweg niet? Maar heb je wel een grote tuin die niet helemaal wordt benut. Dan is er de mogelijkheid om een aanbouw te overwegen. Er is keuze van een stenen uitbouw tot aan een lichte serre.

De kosten voor het plaatsen van een aanbouw zijn afhankelijk van de afmetingen. Kies je voor slechts een meter, of voor 5 meter. Voor het plaatsen van een stenen uitbouw moet je rekenen op ongeveer €2.000 per vierkante meter. Stel, je wilt een stenen aanbouw realiseren van 5 meter bij 3 meter dan ben je tussen de €10.000 en €15.000 kwijt. Liever een serre? Reken dan op ongeveer €1.000 per vierkante meter, inclusief arbeidsloon. Ook met het plaatsen van een aanbouw of serre kan je huis aanzienlijk in waarde stijgen. 

Verhuizen naar een andere woning 

Heb je andere woonwensen maar komt je huidige woning niet voor bovenstaande opties in aanmerking, dan zul je moeten verhuizen om je wensen te realiseren. Schrijf op papier de woonwensen waaraan je wilt dat de volgende woning voldoet. Kijk bijvoorbeeld naar voor de hand liggende woonwensen zoals de oppervlakte, het aantal kamers en de tuin. Maar kijk ook naar woonwensen die te maken hebben met verduurzaming, zoals moderne isolatie, zonnepanelen, een warmtepomp en HR++ beglazing. 

Uiteraard moet je ook weten hoe hoog de nieuwe hypotheek maximaal mag zijn. Hoeveel kan je lenen en is dit bedrag hoog genoeg om je woonwensen te kunnen realiseren? 

Het financieren van je woonwensen 

Voor het verbouwen van je woning of het plaatsen van een aanbouw kun je in veel gevallen je bestaande hypotheek verhogen. De kans bestaat dat je overwaarde hebt of dat je overwaarde creëert door de verbouwing. Is dit in jouw geval niet zo? Geen zorgen je hebt ook nog de optie om een persoonlijke lening af te sluiten. Je betaalt hierover wel meer rente dan voor een verhoging van je hypotheek. 

Goed advies is belangrijk

Wat je woonwensen ook zijn, goed advies is belangrijk en kan je veel geld schelen. Overweeg jij je huis opnieuw in te delen, een aanbouw te plaatsen of op zoek te gaan naar een woning die voldoet aan jouw woonwensen? Laat je dan adviseren doorKoen. Wij helpen je graag bij het maken van de beste keuze in jouw situatie. Neem contact met ons op!

 

 

 

Vorige

Volgende

Reactie verzenden