Een eigen woning? Deze kosten zijn fiscaal aftrekbaar

Stel je hebt net een lening afgesloten voor je nieuwe huis, dan kun je heel wat geld terugkrijgen in de inkomstenbelasting. Je kunt namelijk veel kosten eenmalig af trekken. Dan vraag je je nu misschien af welke kosten dan fiscaal aftrekbaar zijn. Het is algemeen bekend dat de hypotheekrente fiscaal aftrekbaar is. Maar wat zijn nu de werkelijke voorwaarden voor die renteaftrek en de aftrek van kosten die gemoeid gaan bij het kopen van een huis? Je leest het hieronder.

Wat betekent fiscaal aftrekbaar?

Fiscaal aftrekbaar betekent dat iets van je belastbaar inkomen aftrekbaar is, zoals de hypotheekrente. In de belastingaangifte over het jaar waarin je een nieuw huis hebt gekocht, kun je heel wat kosten fiscaal aftrekken. Het gaat dan om de kosten die je hebt gemaakt om de lening te krijgen. Je vult deze kosten in de inkomstenbelasting in onder ‘financieringskosten’ bij ‘hypotheken en andere schulden’.

Welke kosten zijn aftrekbaar?

Dus heb je net een eigen huis? De onderstaande kosten mag je in één keer aftrekken in de belastingaangifte. De rente en kosten mag je alleen aftrekken voor de eigenwoningschuld. De eigenwoningschuld is het bedrag dat je hebt geleend voor je woning en waarover je de rente mag aftrekken, inclusief jouw schuld voor de financieringskosten. Dít zijn de kosten die fiscaal aftrekbaar zijn:

 • Advies- en bemiddelingskosten voor je hypotheekadviseur zijn aftrekbaar. Dit is een hypotheekofferte met de daarin genoemde rente voor een bepaalde periode. Bij verlenging wordt vaak provisie (een beloning voor de verleende diensten, die wordt berekend als percentage van de relevante omzet) in rekening gebracht.
 • De notariskosten voor de hypotheekakte, kosten voor een overbruggingshypotheek en voor het Kadaster zijn aftrekbaar.
 • Taxatiekosten voor het verkrijgen van de lening zijn aftrekbaar.
 • Kosten voor de aanvraag van de Nationale Hypotheek Garantie zijn fiscaal aftrekbaar. Dit is het bedrag dat de geldverstrekker in rekening brengt bij het vroegtijdig aflossen van de hypotheek wanneer de rentevaste periode nog niet is verstreken en niet wordt voldaan aan een geldige reden van aflossing. 
 • Kosten voor een verbouwingshypotheek zijn fiscaal aftrekbaar.
 • Bereidstellingsprovisie is aftrekbaar. Dat is geld dat je betaalt aan de bank of een verzekeraar om de aangeboden rente in de offerte te verlengen.

Oversluitkosten, boeterente en bouwrente 

De oversluitkosten van een hypotheek, een eventuele boeterente bij vervroegd aflossen en bouwrente zijn fiscaal aftrekbaar. Echter als hiervoor een lening wordt aangegaan dan is de rente niet aftrekbaar, behalve de rente voor de oversluitkosten. 

Bijleenregeling 

Voor de mogelijke overwaarde bij verkoop van de eigen woning geldt de zogenaamde bijleenregeling. Dit houdt in dat voor het bedrag van die gerealiseerde overwaarde geen hypotheekrente meer kan worden afgetrokken van een andere woning. 

De hypotheekrente

Als woningbezitter zijn bepaalde kosten voor je nieuwe huis fiscaal aftrekbaar, zoals de hypotheekrente en de betalingen voor erfpacht. De rente kun je aftrekken wanneer je de hypotheek gebruikt voor de financiering van je woning of onderhoud van het huis.

Koop je een huis? Dan kun je eenmalig kosten aftrekken, zoals de notariskosten en de kosten voor de aanvraag van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

Heb je net je huis verkocht? Wanneer je overwaarde aan je huis hebt, moet deze meestal gebruikt worden voor de financiering van een nieuwe woning. Neem je dit bedrag op in een nieuwe hypotheek? Dan is de rente over dit bedrag niet fiscaal aftrekbaar.

De kosten die niet fiscaal aftrekbaar zijn

 • De bemiddelingskosten voor de aankoop van je woning zijn niet aftrekbaar. 
 • Overdrachtsbelasting én omzetbelasting is niet fiscaal aftrekbaar. 
 • Onderhoudskosten van je eigen woning zijn niet aftrekbaar.
 • Kosten van een verbouwing zijn niet fiscaal aftrekbaar. 
 • Aflossing van de eigenwoningschuld is niet aftrekbaar. 
 • Rente en kosten van een lening die door de bijleenregeling geen eigenwoningschuld is zijn niet aftrekbaar. 
 • Kosten van een bankgarantie voor het betalen van een waarborgsom zijn ook niet fiscaal aftrekbaar.

Ben je benieuwd hoe jouw ouders je kunnen bijstaan bij de koop van een huis? Lees dan ook: Schenkingsvrijstelling 2023: Wat je moet weten over de schenkingsvrijstelling en de Jubelton

Meer weten over welke kosten wel of niet fiscaal aftrekbaar zijn? Laat je adviseren doorKoen.

Er zijn elk jaar wijzigingen in het overheidsbeleid, wat betekent dat er ook jaarlijks wijzigingen zijn in de belastingaangifte. doorKoen kent de wetgeving heel goed en kan je als financieel adviseur helpen en advies geven bij de inkomstenbelasting. Kun je wel wat hulp gebruiken of wil je meer weten over de kosten die fiscaal aftrekbaar zijn? Neem dan contact op.

Vorige

Volgende