Een eigen woning? Deze kosten zijn fiscaal aftrekbaar

Ben je 57 jaar of ouder en droom je ervan om dichter bij je kleinkinderen te wonen, of zoek je een kleinere, comfortabelere woning? Dan heb je vast al eens gedacht aan de uitdagingen rondom het afsluiten van een hypotheek op latere leeftijd. Gelukkig zijn er regelingen zoals de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) die het pad effenen voor senioren die een nieuwe woning willen kopen. Maar dat is niet alles: wist je dat bepaalde kosten van je woning fiscaal aftrekbaar zijn, waardoor je jaarlijks mogelijk een mooi bedrag kunt besparen? In dit artikel duiken we in beide onderwerpen en leggen we uit hoe ze hand in hand gaan om jouw droomhuis binnen bereik te brengen.

Fiscaal aftrekbare kosten voor je eigen woning

Wanneer je de trotse bezitter wordt van een eigen stekje, komen er naast gezelligheid en comfort ook wat financiële verplichtingen bij kijken. Gelukkig staat de Belastingdienst toe dat je bepaalde kosten aftrekt van je belastbaar inkomen, wat een welkome verlichting kan zijn op je portemonnee. Laten we eens kijken welke kosten dit zijn, met concrete voorbeelden uit 2024:

  1. Hypotheekrente: Dit is de bekendste aftrekpost. Stel je voor, je betaalt maandelijks €600 aan rente voor je hypotheek. Dit betekent dat je jaarlijks €7.200 mag aftrekken van je belastbaar inkomen. Afhankelijk van je belastingschijf, kan dit een aanzienlijke besparing opleveren.
  2. Eenmalige financieringskosten: Bij het afsluiten van een hypotheek maak je kosten voor bijvoorbeeld de hypotheekadviseur, de taxatie van de woning, en de notaris voor de hypotheekakte. Als je in 2024 bijvoorbeeld €2.500 uitgeeft aan deze kosten, mag je dat bedrag in één keer aftrekken in je aangifte over dat jaar.
  3. Erfpacht, opstal of beklemrecht: Betaal je erfpacht, opstal of beklemrecht voor je woning? Dan zijn deze kosten onder bepaalde voorwaarden ook aftrekbaar. Stel, je erfpacht bedraagt €1.000 per jaar, dan kun je dit bedrag aftrekken.
  4. Periodieke betalingen voor erfpacht, opstal of beklemrecht: Ook deze zijn aftrekbaar. Het gaat dan om de jaarlijkse of maandelijkse betalingen die je doet voor het gebruik van de grond waarop je woning staat.
  5. Vooruitbetaalde rente: Als je in december 2024 besluit om je hypotheekrente voor het eerste halfjaar van 2025 vooruit te betalen, dan kun je deze rente nog in 2024 aftrekken. Dit kan fiscaal aantrekkelijk zijn.

Hoe bereken je hoeveel fiscaal aftrekbare kosten je hebt?

Het berekenen van je fiscaal aftrekbare kosten voor een eigen woning draait in grote mate om welke kosten je maakt en welke hiervan in aanmerking komen voor belastingaftrek. Hieronder vind je een stapsgewijze benadering om een schatting te maken van hoeveel je zou kunnen aftrekken in 2024. Let wel, dit is een algemene leidraad; specifieke situaties kunnen verschillen, dus het is altijd een goed idee om advies in te winnen van een hypotheekadviseur van doorKoen.

Stap 1: Verzamel alle relevante kosten

Begin met het verzamelen van alle kosten die je hebt gemaakt in verband met je woning die mogelijk fiscaal aftrekbaar zijn. Dit kan zijn:

Hypotheekrente: De rente die je betaalt op je hypotheek.
Eenmalige financieringskosten: Kosten voor het afsluiten van de hypotheek, waaronder advieskosten, taxatiekosten, notariskosten voor de hypotheekakte, en kosten voor de aanvraag van NHG.
Periodieke betalingen voor erfpacht, opstal of beklemrecht: Als je voor je woning betaalt voor erfpacht, opstalrecht of beklemrecht, zijn deze kosten ook aftrekbaar.
Vooruitbetaalde hypotheekrente: Als je rente vooruitbetaalt, bijvoorbeeld aan het einde van het jaar voor het volgende jaar.

Stap 2: Bereken de totale aftrekbare kosten

Tel alle bovenstaande kosten op om je totale fiscaal aftrekbare kosten te berekenen.

Stap 3: Begrijp de invloed op je belastingteruggave

De fiscale aftrek vermindert je belastbaar inkomen. Hoeveel belasting je daadwerkelijk bespaart, hangt af van je marginaal belastingtarief. Als voorbeeld, als je totale fiscaal aftrekbare kosten €10.000 bedragen en je valt in een belastingschijf van 37%, zou je besparing op je belastingen (€10.000 * 0.37) €3.700 zijn (2024).

Voorbeeldberekening:

Stel, je hebt de volgende kosten in 2024:

Hypotheekrente: €6.000
Advies- en afsluitkosten: €2.500
Notariskosten voor hypotheekakte: €1.000
Vooruitbetaalde rente voor de eerste twee maanden van het volgende jaar: €1.000
Erfpacht: €500

Je totale aftrekbare kosten zouden dan €11.000 bedragen. Als je in een belastingschijf valt van 37%, zou de belastingbesparing hierop (€11.000 * 0.37) €4.070 zijn.

Fiscaal aftrekbare kosten: dit is belangrijk

Bovenstaand stappenplan biedt een basis voor het berekenen van je fiscaal aftrekbare kosten, maar vergeet niet dat elke situatie uniek is en specifieke nuances kan hebben. Houd ook rekening met de onderstaande overwegingen:

Tijdsperiode: Zorg ervoor dat je alleen kosten aftrekt die betrekking hebben op het belastingjaar waarvoor je aangifte doet.
Veranderingen in Belastingwetgeving: Belastingwetten kunnen veranderen, dus wat dit jaar aftrekbaar is, kan volgend jaar anders zijn. Blijf op de hoogte van de meest recente fiscale regelgeving.
Advies inwinnen: Omdat fiscale wetten complex kunnen zijn en variëren afhankelijk van individuele omstandigheden, is het raadzaam om professioneel advies in te winnen voor je specifieke situatie.

De connectie tussen NHG en fiscale voordelen

Wanneer we kijken naar de NHG en de fiscale aftrekbaarheid van bepaalde woonkosten, is het interessant om te zien hoe deze twee elkaar kunnen versterken. Aan de ene kant biedt de NHG senioren meer flexibiliteit en veiligheid bij het afsluiten van een hypotheek, door rekening te houden met hun unieke financiële situatie en het risico voor geldverstrekkers te verlagen. Dit kan het makkelijker maken om een geschikte hypotheek te vinden met maandlasten die binnen je budget passen.

Aan de andere kant zorgen fiscaal aftrekbare kosten ervoor dat je jaarlijks mogelijk een deel van je uitgaven kunt terugkrijgen via je belastingaangifte. Denk hierbij aan hypotheekrente, maar ook aan eenmalige kosten bij het afsluiten van je hypotheek. Deze aftrekposten kunnen je netto maandlasten verder verlagen, waardoor het nog aantrekkelijker wordt om die stap te zetten naar een nieuwe woning.

Hypotheek voor senioren

Voorheen keken geldverstrekkers voornamelijk naar je huidige inkomen bij het aanvragen van een hypotheek. Als je ouder bent dan 57 jaar, wordt er echter ook gekeken naar je toekomstige pensioeninkomen, wat vaak een stuk lager ligt dan je huidige inkomen. Dit had als gevolg dat de hoeveelheid geld die je kon lenen beperkter was. Bovendien kon de hypotheekaftrek, waar je maximaal 30 jaar recht op hebt, ervoor zorgen dat je maandlasten stijgen wanneer deze termijn verstrijkt. Maar er is goed nieuws! Geldverstrekkers nemen deze aspecten mee in hun berekening, met speciale aandacht voor de mogelijkheden via de NHG.

De Nationale Hypotheek Garantie

Wat nu veranderd is voor senioren, dankzij de NHG, is dat er niet meer alleen uitgegaan wordt van een volledige aflossing van de hypotheeksom via een annuïteitenhypotheek. Voor wie kiest voor een (gedeeltelijke) aflossingsvrije hypotheek, liggen de werkelijke maandlasten aanzienlijk lager dan voorheen berekend werd. Dit biedt een significant voordeel: bij het afsluiten van een hypotheek met NHG, kan de geldverstrekker nu toetsen of je inkomen voldoende is om deze werkelijkere, en vaak lagere, hypotheeklasten te dragen.

Voorwaarden voor de NHG in 2024

Om in aanmerking te komen voor een hypotheek met NHG, zijn er enkele voorwaarden waar je aan moet voldoen. Laten we deze eens concreet maken met getallen uit 2024 en vooruitkijkend naar 2025:

  • De nieuwe maandlast moet lager zijn dan die van je huidige hypotheek. Dit kan betekenen dat als je nu €1.200 per maand betaalt, je nieuwe maandlast onder deze grens moet liggen.
  • De rente moet voor minimaal 20 jaar vastgezet worden. Dit biedt zekerheid voor de langere termijn, waarbij de rentestanden van 2024 als historisch laag worden gezien.
  • De koopsom van de nieuwe woning mag niet meer dan €305.000 zijn in 2024, met een verwachte stijging naar €310.000 in 2025, gezien de inflatie en marktontwikkelingen.

Laat je adviseren doorKoen

Met de nieuwe regelgeving van het NHG wordt de stap naar een nieuwe woning een stuk toegankelijker. En mocht de koopsom van je droomwoning net iets hoger uitvallen, geen zorgen! Verschillende geldverstrekkers zijn bereid om buiten deze grenzen te toetsen, met jouw persoonlijke situatie in gedachten.

Dus, ben je op zoek naar een nieuw thuis waar je je oude dag comfortabel kunt doorbrengen? Het is een goed moment om de mogelijkheden te verkennen. Een goed gesprek met een financieel adviseur kan wonderen doen. Ze kunnen je voorzien van de meest actuele informatie en je adviseren over de beste stappen voor jouw situatie. Zo wordt de droom van een nieuwe woning ineens een stuk realistischer!

Vorige

Volgende

Reactie verzenden