Uitbouw financieren hypotheek: alles wat je moet weten

Wil je jouw huis uitbreiden met een prachtige uitbouw? Of heb je een huis op het oog die je wilt uitbouwen? Goed nieuws: je kunt je uitbouw financieren met je hypotheek! In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over het financieren van een uitbouw middels een hypotheek. Lees verder en ontdek hoe je jouw woondromen kunt realiseren.

De voordelen van een uitbouw: meer ruimte, meer waarde

Een uitbouw is de perfecte manier om je huis te vergroten zonder te hoeven verhuizen. Of je nu droomt van een ruimere keuken, een gezellige leeshoek of een extra slaapkamer, een uitbouw voegt niet alleen meer ruimte toe aan je huis, maar kan ook de waarde ervan verhogen. Het goede nieuws is dat je de financiering van deze waardevolle toevoeging kunt regelen via je hypotheek.

Hypotheek uitbouw

Er zijn meerdere manieren om uitbouw of aanbouw te financieren middels je hypotheek. Zo kun je de uitbouw financieren in je hypotheek bij de aankoop van je huis, kun je je hypotheek (onderhands) verhogen of een tweede hypotheek afsluiten. Hieronder vind je alle opties op een rij.

Uitbouw financieren hypotheek

Wanneer je een huis op het oog hebt en van plan bent om deze uit te breiden met een uitbouw dan kun je dit meefinancieren in je hypotheek. Je kunt in 2023 nog maar maximaal 100% van de woningwaarde lenen. Echter, is het nog steeds mogelijk om de uitbouw mee te financieren in de hypotheek wanneer verwacht wordt dat deze uitbouw voor waardevermeerdering zal zorgen. Je zult het huis hiervoor wel opnieuw moeten laten taxeren om te berekenen wat de waarde van het huis zal zijn na de uitbouw. Het bedrag van deze waardevermeerdering kun je vervolgens extra lenen.

Je hypotheek (onderhands) verhogen voor een uitbouw

Bij het kopen van je huis ben je bij de notaris geweest. Als je jouw hypotheek toen hoger hebt in laten schrijven dan hij eigenlijk was, dan kun je je hypotheek onderhands verhogen. Dit houdt in dat je samen met je hypotheekverstrekker nieuwe afspraken maakt, zonder tussenkomst van een notaris.

Ook wanneer je hypotheekschuld lager is dan het bedrag waarvoor deze bij de notaris staat ingeschreven, kun je je hypotheek onderhands verhogen tot het ingeschreven bedrag. Op deze manier kun je de uitbouw financieren via een verhoging van je hypotheek. Dit is echter alleen mogelijk bij je huidige hypotheekverstrekker.

Het (onderhands) verhogen van je hypotheek is niet zonder kosten of risico’s. Neem daarom altijd contact op met een onafhankelijke hypotheekadviseur, voor je besluit jouw hypotheek te verhogen.

Meer weten? Lees dan ook: Hypotheek voor financieren verbouwing, dit zijn de mogelijkheden!

Extra hypotheek voor aanbouw

Wanneer je geen hogere inschrijving voor je hypotheek hebt, dan kun je ervoor kiezen om een extra hypotheek af te sluiten voor je aanbouw. Deze tweede hypotheek sluit je af naast je huidige hypotheek. Je kunt hierbij weer maximaal 100% van de woningwaarde na de verbouwing lenen. Je moet het huis daarom opnieuw laten taxeren om deze waarde te achterhalen. Het bedrag dat je leent wordt in een bouwdepot gestopt. De kosten voor de uitbouw of aanbouw worden vanuit deze pot betaald.

Ben je benieuwd welke kosten voor het financieren van een uitbouw via je hypotheek fiscaal aftrekbaar zijn? lees dan ook: Een eigen woning? Deze kosten zijn fiscaal aftrekbaar

Belangrijke overwegingen en tips

  • Financiële stabiliteit: Voordat je je hypotheek verhoogt, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je financieel stabiel bent en dat de extra lasten binnen je budget passen.
  • Toekomstige plannen: Denk na over je toekomstplannen. Heb je verhuisplannen op de lange termijn? Houd hier rekening mee bij het bepalen van de financieringsroute.
  • Looptijd en rentetarieven: Begrijp de looptijd en rentetarieven van de nieuwe hypotheek. Dit heeft invloed op je maandelijkse lasten en totale kosten.
  • Professioneel advies: Een hypotheekadviseur is je belangrijkste partner bij het regelen van de financiering. Vertrouw op hun expertise en begeleiding gedurende het hele proces.

Wil je een uitbouw financieren met je hypotheek? Laat je adviseren doorKoen

Een uitbouw financieren met je hypotheek biedt een geweldige mogelijkheid om je woondromen te realiseren en de waarde van je huis te vergroten. Door samen te werken met een ervaren hypotheekadviseur kun je de beste financiële beslissingen nemen en zorgeloos genieten van je nieuwe en verbeterde leefruimte.

Neem vandaag nog contact op met Hypotheekadviseur doorKoen om je plannen te bespreken en je weg naar een succesvolle uitbouw te beginnen. Onze deskundige begeleiding staat voor je klaar!

Vorige

Volgende

Reactie verzenden