Huis kopen met erfpacht, interessant?

De Nederlandse huizenprijzen zijn nog altijd torenhoog. Een woning kopen zonder grond klinkt daardoor financieel aantrekkelijk vanwege het lagere prijskaartje. Wellicht kan jouw ideale droomhuis zo gerealiseerd worden: een charmant en karakteristiek huisje in de grote stad! Maar een huis kopen met erfpacht, is dat écht zo voordelig? Óf schuilt er toch hier en daar nog een financieel addertje onder het gras? doorKoen zocht het voor je uit! 

Wat is erfpacht? 

Een woning met erfpacht staat niet op eigen grond, maar op de grond van je gemeente. In ruil daarvoor betaalt de huizenkoper de gemeente een bedrag. Als erfpachter betaal je dus een vergoeding voor het gebruik van de grond. Deze vergoeding wordt ook wel het erfpachtcanon genoemd. Er zijn twee elementen die de hoogte van dit canon beïnvloeden:

  • De huidige waarde van de grond
  • Het rentepercentage die de eigenaar van de grond hanteert 

In de meeste gevallen is de grond van de gemeente, maar ook woningcorporaties of belanghebbende organisaties kunnen eigenaar zijn of worden.

Lees ook: Erfpacht Amsterdam: hoe zit dat ook alweer precies? 

Zijn er verschillende soorten erfpacht?

Ga je een woning of appartement met erfpacht kopen? Let dan ook op welke soort erfpacht er op de grond rust. Want yep; er zijn verschillende soorten erfpacht:

Tijdelijke erfpacht: Deze overeenkomst geldt voor een vastgestelde periode, waarna de grondeigenaar opnieuw de beschikking krijgt over de grond;

Voortdurende erfpacht: Dit betreft erfpacht voor een specifieke termijn die automatisch wordt verlengd, waarbij de voorwaarden bij elke verlenging kunnen worden aangepast. 

Eeuwigdurende erfpacht: Dit houdt in dat de erfpachter de grond permanent mag gebruiken en de mogelijkheid heeft om het erfpachtcanon voor een zeer lange periode af te kopen. Dit geeft de erfpachter een hoge mate van zekerheid en controle over het landgebruik op lange termijn.

Wil je weten welke soort erfpacht er op jouw toekomstige stuk grond rust? Vraag dan een Akte van levering op bij het Kadaster

De voordelen van een huis kopen met erfpacht

Het kopen van een huis met erfpacht is vaak voordeliger dan een huis kopen zonder erfpacht. De grondprijs is dan immers van de totale woningprijs afgetrokken. Bovendien is erfpacht fiscaal aftrekbaar.

Ben je benieuwd welke kosten allemaal nog meer fiscaal aftrekbaar zijn? Lees dan ook: Een eigen woning? Deze kosten zijn fiscaal aftrekbaar

Nadelen erfpacht

Er kunnen (hoeft niet natuurlijk!) echter ook nadelen zitten aan erfpacht:

  • Je zult altijd erfpachtcanon moeten blijven betalen; 
  • Erfpachtcanon kan op elk moment flink stijgen. Hierdoor is het totale kostenplaatje onzeker;
  • Er zitten heel veel juridische voorwaarden aan vast. Het is raadzaam om je hierover goed te laten adviseren door een hypotheekadviseur. 

Gevolgen maximale hypotheek door erfpacht

Om je maximale hypotheek te kunnen bepalen zal de geldverstrekker een blik werpen op je totale inkomsten en uitgaven. Om deze reden kan een woning met erfpacht óók gevolgen hebben voor je maximale hypotheek. Je betaalt immers maandelijks of jaarlijks een soort huurbedrag. Ben jij benieuwd wat verstandig is in jouw situatie? Neem dan contact met ons op.

TIP: Bespaar jezelf toekomstige kosten door tijdens de woningbezichtigingen al naar erfpacht te vragen. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan! 

Kun je een huis met erfpacht afkopen?

Steeds vaker wordt de mogelijkheid geboden om erfpacht van een huis af te kopen. Met deze optie koop je het exclusieve recht op het gebruik van je stuk grond. Je betaalt dan alle nog niet betaalde termijnen in één keer vooruit. Zo hoef je jezelf geen zorgen meer te maken om de periodieke erfpachtcanon. 

Wil jij weten of een woning met erfpacht afkopen verstandig is in jouw situatie? Vraag om advies!

Huis kopen met erfpacht met doorKoen!

Bovenstaande informatie over woningen met erfpacht is wellicht wat ingewikkeld. Ben jij van plan een woning te kopen in een grote stad? Dan is de kans groot dat je te maken zult krijgen met erfpacht. Wil je meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op. 

Vorige

Volgende

Reactie verzenden