Besparen op je vaste lasten? Zo doe je dat!

Het afgelopen decennium zijn de energie-, elektriciteits- en gas kosten(!) flink gestegen en dat betekent dat ruim de helft van een gemiddeld inkomen opgaat aan vaste lasten. Wat ons betreft een zorgwekkende ontwikkeling, iedereen heeft ermee immers te maken. De druk op je portemonnee wordt steeds groter. Reden genoeg dus om extra goed op je uitgaven te letten. DoorKoen helpt je graag met besparen, zodat je meer geld uit kunt geven aan leuke dingen. In dit blog lees je daarom alles over besparen op vaste lasten. Lees snel verder!

Waaruit bestaan je vaste lasten? 

Zoals gezegd: je wilt natuurlijk graag besparen op je vaste lasten. Daarvoor is het wellicht handig om eerst even in kaart te brengen wat de vaste lasten van een huis nou eigenlijk zijn. En dat hebben wij voor jou even op een rijtje gezet. 

Het aflossen van je hypotheek

Elke maand los je een deel van je hypotheek af. Voor veel mensen is dit de grootste maandelijkse kostenpost. En dat meestal 30 jaar lang! Veel Nederlanders vergeten hierbij wel eens dat het ook handig is om een buffer op te bouwen voor onvoorziene omstandigheden in plaats van te helpen de buffers van de banken te verhogen. Wil jij besparen op je vaste lasten? Los dan niet te veel in één keer af. 

Woonverzekeringen

Zodra je een huis hebt gekocht krijg je te maken met vaste lasten en daarbij met een waslijst aan verzekeringen. Onder meer:

  • Een overlijdensrisicoverzekering 
  • Een inboedelverzekering
  • Een aansprakelijkheidsverzekering
  • Een rechtsbijstandsverzekering
  • Een kapitaalverzekering

Belasting en heffingen

Ook belastingen en heffingen behoren tot de vaste lasten waar je niet onderuit kunt. Hiervoor geldt: hoe meer je verdiend, hoe meer belastingen en heffingen je moet betalen. Zo wordt het naarmate je meer verdiend steeds moeilijker te besparen op je vaste lasten. 

Gas, water en licht 

Om te besparen op je vaste lasten moet je omlaag in het gebruik van gas, water en licht. Dat is natuurlijk logisch. De kostenpost hiervoor hangt onder andere af van de grootte van de woning en de samenstelling van het huishouden. 

Internet, televisie en telefoon 

Wil jij minder betalen voor je telefoon, internet en televisie en dus besparen op je vaste lasten? Dan is een alles-in-1-pakket wellicht iets voor jou! Dit is meestal goedkoper dan losse abonnementen. Bovendien staat zo alles op slechts één factuur; gemak dient immers de mens!

Onderhoudskosten 

De kosten voor onderhoud aan een huis verschilt flink per huishouden. Belangrijke factoren hierbij zijn het bouwjaar en de staat van de woning. Dit geldt natuurlijk niet voor nieuwbouwwoningen, daarbij heb je de eerste jaren weinig onderhoud. Dus wil jij besparen op je vaste lasten? Ga dan voor een nieuwbouwhuis. 

Hoe besparen op deze vaste lasten? 

In Nederland gaat een groot gedeelte van het salaris linea recta naar de maandelijkse vaste lasten. En dat is zonde, want je verstandig met deze vaste lasten omgaat kun je per jaar al snel honderden euro’s besparen! Benieuwd hoe? Dat hebben wij voor jou uitgezocht. 

Overstappen of oversluiten om te besparen op vaste lasten

Veel vaste lasten bestaan uit contracten met banken. Wil jij besparen op je vaste lasten? Dan is het een goed idee om eens te checken of je ergens anders goedkoper uit bent. De rente is immers nog steeds historisch laag. Overstappen of oversluiten kan ervoor zorgen dat je een blijvende scherpe prijs betaald. Wil je weten of dit interessant voor jou is? Lees dan eens onze blog Hypotheek oversluiten, interessant voor jou? 

Bespaar op je maandelijkse verbruik, verlaag je vaste lasten

Wist je dat elke dag 10 minuten warm douchen al rond de 150 euro aan water en energie kost? Snelle rekensom: bij een gezin van vier personen ben je dan op jaarbasis al 600 euro kwijt. Door allemaal wat korter of kouder te douchen kun je dus al flink wat geld besparen. Andere dingen om te besparen op je vaste lasten qua verbruik is het isoleren van je huis. Wil je meer weten over het verduurzamen van je huis? Lees dan eens dit blog! 

Een andere mogelijkheid is overstappen naar een andere energieleverancier. Verdiep je eens in de verschillende energieleveranciers, zoek uit welke het goedkoopst is voor jou. Dit is een simpele manier om te besparen op je vaste lasten. 

Check je abonnementen

Heb je wat tijd over? Kijk dan eens kritisch naar je abonnementen: streamingdiensten, maaltijdboxen, sportscholen, tijdschriften of de krant. Neem bijvoorbeeld een tijdschrift of krant, deze vaak alleen snel doorgebladerd door tijdgebrek. Onze tip om te besparen op deze vaste lasten? Maak afwegingen tussen de prijs en mate van gebruik! 

Verkoop je oude spullen tweedehands 

Je kunt geld besparen maar je kunt natuurlijk ook geld verdienen. En een van de simpelste manieren om geld te verdienen is het verkopen van oude spullen. Kleding die jij nooit meer draagt kun je te koop zetten op bijvoorbeeld Vinted! Bovendien draag je zo bij aan het verduurzamen van moeder aardbol. Win-win situatie dus! 

Annuleer zinloze verzekeringen om te besparen op vaste lasten

Nederlanders verzekeren zich graag overal veel onder het mom van: voorkomen is beter dan genezen. Niet heel gek natuurlijk, zo voorkomen we grote kostenposten bij vervelende onvoorziene situaties. Echter, je kunt hier ook in doorslaan. Wij hebben het hierbij namelijk niet alleen over je inboedel- of autoverzekering. Denk ook eens aan bijvoorbeeld je reisverzekering, uitvaartverzekering of huisdierverzekering. Wil jij besparen op vaste lasten? Kijk dan eens kritisch naar al je verzekeringen en vraag jezelf af of je ze wel echt allemaal nodig hebt. Of kun je misschien minder betalen bij de concurrent? 

Wil jij nog meer weten over verzekeringen? Daar hebben wij toevallig ook een blog over geschreven, lees hem hier! 

Weg met financiële stress: bespaar op je vaste lasten met doorKoen

Nederlandse huishoudens zijn dus steeds meer geld kwijt aan hun vaste lasten. In de huidige woningmarkt is het nu eenmaal niet zo simpel om je vaste lasten laag te houden. Bij het kopen van een huis is het daarom verstandig om niet de hoogst mogelijke hypotheek af te sluiten. Dáár kunnen wij jou alles over vertellen. Wij zijn je specialist op het gebied van besparen op vaste lasten. Neem daarom vrijblijvend contact met ons op.

Vorige

Volgende

Reactie verzenden