Je huis verduurzamen: bespaar geld en verminder je CO2-uitstoot!

Steeds meer mensen denken na over een duurzamere leefstijl. Dat komt onder andere doordat de Rijksoverheid maatregelen neemt om de CO2-uitstoot door bedrijven en burgers te minimaliseren. Als burger kun je je huis verduurzamen. Je stoot dan niet alleen minder CO2 uit maar bespaard tegelijkertijd ook op je maandlasten. Daarnaast heb je vaak ook nog recht op subsidies. Hoe dat zit? Je leest er hieronder meer over. 

Het verduurzamen van je huis

Met relatief kleine investeringen kun je veel energie besparen en duurzaam wonen. Zo kan het dichten van kieren en tochtgaten al een groot verschil maken. Investeren in zonne-energie is ook een goede maatregel om je huis te verduurzamen. Daarnaast kun je isoleren en duurzaam verwarmen met een warmtepomp. Daarbij geldt: isoleren gaat voor installeren, want het is zonde om je huis te verwarmen als het zo lek is als een mandje. Koop je een nieuwe, duurzame woning dan krijg je soms extra korting op de hypotheek. 

Wat kun je doen om je woning te verduurzamen?

Er zijn verschillende verbeteropties waarmee je je huis kunt verduurzamen. We hebben de meest efficiënte maatregelen voor je op een rijtje gezet. 

Let op: de eenmalige kosten, eenmalige subsidies en de besparing zijn afhankelijk van het type woning. De eenmalige kosten bij een hoekhuis zijn doorgaans hoger, waardoor de subsidie en besparing ook hoger zijn. 

1. Spouwmuur isoleren

Besparing: ongeveer €650,- en 1.600 KG CO2 per jaar
Eenmalige kosten: tussen de €785,- en €3.500,-
Eenmalige subsidie: tussen de €200,- en €750,- 

Een van de eerste opties om je huis te verduurzamen is het isoleren van de spouwmuur. Door je huis te isoleren bespaar je energie en kosten. Isolatie zorgt ervoor dat je meer warmte binnenhoudt waardoor je minder hoeft te stoken en ‘s zomers houd je de warmte juist buitenshuis. Een spouw is de ruimte van zo’n 4 tot 6 centimeter tussen de binnen- en buitenwand van de woning. Oudere huizen zijn in deze ruimte vaak niet (goed) geïsoleerd. 

Volgens voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal moet je met de volgende zaken rekening houden als je de spouwmuur laat isoleren: 

 • De spouwmuur moet volledig gevuld worden. Anders is de kans aanwezig dat warmte weglekt, wat weer kan zorgen voor vocht en schimmel. 
 • Controleer bij het kiezen van een bedrijf in elk geval welke garantie het biedt en of het bedrijf voldoet aan kwaliteitseisen. 
 • Zorg dat je de woning voldoende ventileert na het isoleren van de spouwmuur. Actief ventileren is namelijk belangrijk voor de gezondheid. 

2. Dak isoleren

Besparing: ongeveer €650,- en 1.600 KG CO2 per jaar
Eenmalige kosten: tussen de €4.000,- en €6.900,-.
Eenmalige subsidie: tussen de €1.200,- en €2.400,- 

Een dak zonder isolatie is één van de grootste energieverspillers in woningen. Het dak laten isoleren is dan ook een goede manier om je huis te verduurzamen. De meeste woningen hebben wel isolatie, maar het is de moeite waard om te controleren hoe goed die isolatie is. Via het dak verlies je namelijk veel warmte. Een goed geïsoleerd dak is dan ook een waardevolle investering. Volgens Milieu Centraal zijn woningen gebouwd na 1991 over het algemeen goed geïsoleerd. Tussen 1965 en 1991 is de dakisolatie matig en woningen die voor die tijd zijn gebouwd zijn in principe niet geïsoleerd. Laat jouw dak dus checken door een expert of kijk het bouwkundig rapport na.

3. Zonnepanelen installeren

Besparing: €450/€620,- en 1.600 KG CO2 per jaar
Eenmalige kosten: tussen de €4.200,- en €6.700,-

Een andere goede en voor de hand liggende manier om je huis te verduurzamen is het laten installeren van zonnepanelen. Zonnepanelen kunnen de CO2-uitstoot van je huishouden namelijk verder omlaag brengen. Zonnepanelen kunnen op een duurzame manier een groot deel van jouw stroom leveren. Nederland is uitermate geschikt voor deze milieuvriendelijke energie-oplossing. Want zelfs op bewolkte dagen zetten zonnepanelen daglicht om in energie. Bij het omzetten van zonlicht naar elektriciteit ontstaan geen broeikasgassen of andere schadelijke stoffen. De markt van zonnepanelen is de afgelopen jaren enorm gegroeid, als gevolg hiervan is het aanbod groter en zijn de prijzen voordeliger. 

Dit is wat je volgens Milieu Centraal moet weten als je zonnepanelen wilt laten installeren om daarmee je huis te verduurzamen: 

 • Controleer of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen. Zonnepanelen kunnen zowel op een schuin als plat dak worden geïnstalleerd. Een dak op het zuiden is het meest geschikt om zonnepanelen op te leggen. Andere richtingen zijn ook geschikt, de opbrengst is alleen lager. 
 • Vraag bij verschillende bedrijven offertes aan. De prijzen van zonnepanelen kunnen namelijk nogal uiteenlopen. Houd daarnaast ook rekening met kosten voor de bijbehorende onderdelen, zoals een omvormer, kabels en bevestigingsmaterialen. 
 • Kies voor een bekwaam installateursbedrijf. Let daarbij goed op het keurmerk en het soort garantie dat het bedrijf biedt. 
 • Kies voor zwarte of blauwe zonnepanelen. Andere kleuren zijn ook mogelijk maar leveren ongeveer 10 tot 25 minder energie op. 
 • Na aankoop kun je de btw terugvragen bij de Belastingdienst. Dit kan binnen zes maanden na afloop van het kalenderjaar. 

4. Isoleren met HR++ of triple glas  

Besparing: €120/€190,- en 800 KG CO2 per jaar
Eenmalige kosten: tussen de €3.000,- en €4.600,-
Eenmalige subsidie: tussen de €650,- en €1.000,- 

Je kunt je huis ook verduurzamen door het te laten isoleren met HR++ of triple glas. Om je huis echt goed te isoleren is dubbel glas lang niet meer genoeg. Je hebt daarvoor HR++ of triple glas nodig volgens Milieu Centraal. HR staat voor ‘’hoog rendement’’ en dat krijg je er ook voor terug. Dit glas zorgt ervoor dat de warmte binnenshuis blijft waardoor je minder hoeft te stoken. Bovendien vermindert het geluidsoverlast. 

 Als je HR++ of triple glas wilt laten plaatsen om je woning te verduurzamen zijn er een aantal dingen die je moet weten:

 • Bepaal of je alleen het glas wilt vervangen of ook het kozijn. Indien je het kozijn ook wilt laten vervangen is het aan te raden om voor triple glas te gaan. Dit glas is relatief zwaarder en heeft een steviger kozijn nodig. 
 • Houd rekening met kleurverschil van het glas. HR++ of triple glas kan een ander kleur hebben dan dubbel of enkel glas. 
 • Vraag meerdere offertes aan bij bekwame installatiebedrijven. 

5. Warmtepomp plaatsen

Besparing: ongeveer €240,- en 2.600 KG CO2 per jaar
Eenmalige kosten: tussen de €3.600,- en €6.700,-
Eenmalige subsidie: vanaf €1.500,-

 Een warmtepomp zorgt voor de verwarming van je huis en eventueel voor warm water. Een waterpomp gebruikt stroom om warmte uit de lucht, bodem of het grondwater te halen. Een warmtepomp is goed voor het klimaat: je CO2-uitstoot voor verwarming daalt met ongeveer 20 tot 45 procent, en goed voor je portemonnee: je energierekening gaat omlaag.

Volgens Milieu Centraal zijn er een aantal zaken waarmee je rekening moet houden als je je woning wilt verduurzamen door het laten plaatsen van een warmtepomp:

 • Zorg allereerst dat de isolatie in de woning goed is. Met name woning die gebouwd zijn vóór 1992 moeten goed gecontroleerd worden. 
 • Kies voor een goede installateur met voldoende ervaring. 
 • In sommige gemeente zijn er al plannen om wijken van het aardgas los te koppelen. Er komt in een deel van deze wijken mogelijk een duurzaam warmtenet in plaats van een ‘all-electric’ oplossing met warmtepompen. Ga bij jouw gemeente na of er al plannen zijn, en op welke termijn. 

Waar kun je het best mee beginnen als je je woning wilt verduurzamen?

Als je hebt besloten dat je jouw woning wilt verduurzamen dan kun je het best beginnen met het isoleren van de spouwmuur en het dak. Over het algemeen verdien je dan het snelst je investering terug. Ook de vervanging van een sterk verouderde cv-ketel bespaart veel geld. Het kan slim zijn om een maatwerkadviseur langs te laten komen om jouw woning te laten controleren voor een advies op maat. Dit kost je ongeveer €200,- maar in sommige gemeenten kun je via subsidieregelingen geld terugkrijgen.

Met een duurzaam huis besparen op je hypotheek

Bij ABN Amro, ASN Bank, Attens, Rabobank, Triodos Bank en Vista kun je extra korting krijgen op je hypotheek als je huis duurzaam is. Bij Triodos Bank geldt bijvoorbeeld: hoe hoger het energielabel van de woning, hoe lager de hypotheekrente. ABN Amro beloond ‘groene’ klanten met een korting van 0,15% op de hypotheekrente als je een energiezuinig huis koopt of je huis verduurzaamt. Al met al kan een duurzaam huis je enkele honderden euro’s op je hypotheek per jaar besparen.

Ook zijn er banken die speciale duurzaamheidsleningen aanbieden waarmee je je huis kunt verduurzamen.

Meer lenen met NHG

Indien je energiebesparende voorzieningen aanbrengt in je huis kun je een hoger bedrag lenen met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Je kunt in 2021 mét energiebesparende voorzieningen maximaal €345.000 lenen met NHG. Zonder energiebesparende voorzieningen is dat €344.500.

Laat je adviseren doorKoen

Wil jij je huis verduurzamen? Dan zijn er diverse mogelijkheden om energiebesparende maatregelen te bewerkstelligen en om deze te financieren middels een hypotheek voor duurzaam verbouwen. Neem contact op met doorKoen, dan kijken we samen welke voorzieningen het best passen bij jouw financiële situatie.

 

 

Vorige

Volgende

Reactie verzenden