Aantal hypotheken met NHG toegenomen in coronajaar

In 2020 steeg het aantal verstrekte hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) met 10 procent. In dit jaar dat ook wel bekend staat als het ‘coronajaar’ werden meer dan 132.000 hypotheken afgesloten met NHG. Het vangnet van Nationale Hypotheek Garantie beperkt de risico’s van eigenwoningbezit. De toename werd met name veroorzaakt door een toename in verbouwingen en de aankoop en oversluiten van bestaande hypotheken vanwege de lage hypotheekrente. 

Wat is Nationale Hypotheek Garantie (NHG)?

Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is een vangnet voor huizen tot €325.00, waarmee de risico’s voor de woningeigenaar worden beperkt. Met Nationale Hypotheek Garantie koopt de woningeigenaar de garantie om onder voorwaarden kwijtschelding van een eventuele restschuld te krijgen. Verder zet NHG zich in voor behoud van de woning door de woningeigenaar bij situaties zoals arbeidsongeschiktheid, onvrijwillige werkloosheid, scheiden en het overlijden van een partner. 

Grootste deel NHG voor aankoop woning 

Het grootste deel van de garanties met NHG werd versterkt voor de aankoop van een woning. In het coronajaar zijn er bijna 90.000 nieuwe hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie voor de aankoop van een woning geregistreerd. 

Starters maakten gebruik van lage hypotheekrente

Starters maakten in 2020 gebruik van lage hypotheekrentetarieven en de terughoudendheid van anderen, waardoor hun aandeel bij nieuwe hypotheken toenam. Eind 2020 hebben huizenkopers van onder de 35 jaar gewacht met de sleuteloverdracht van de woning tot na 1 januari 2021 om zo te kunnen profiteren van de voor de doelgroep afgelaste overdrachtsbelasting. Dit had tot gevolg dat het aantal NHG-garanties in het laatste kwartaal van 2020 lager lag dan de kwartalen daarvoor. 

Verduurzamen

Het aantal hypotheken waarbij verduurzaming wordt meegefinancierd is in 2020 ook toegenomen. Van de totale nieuwe NHG-instroom (132.000 hypotheken) was bij 21.400 hypotheken (16,2 procent) eind 2020 verduurzaming meegefinancierd. Eind 2019 bedroeg dit percentage nog 10,4 procent en in 2018 was dicht nog slechts 5,8 procent. 

Woningbehoud dankzij Nationale Hypotheek Garantie 

Nationale Hypotheek Garantie zet zich in om ervoor te zorgen dat mensen op een verantwoorde manier toegang behouden tot de woningmarkt. Relatiebeëindiging is de meest voorkomende aanleiding om een beroep te doen op Nationale Hypotheek Garantie. In 2020 heeft NHG bij relatiebeëindiging, samen met de geldverstrekker, bijna 2500 consumenten kunnen helpen om in hun woning te blijven. De kans dat consumenten die hun woning moeten verkopen een woning vinden voor een maandlast die lager is of gelijk aan hun huidige maandlast is immers klein. 

Hulp of advies nodig bij het afsluiten van een hypotheek met NHG?

Wil jij een hypotheek afsluiten met het vangnet van NHG maar wil je eerst advies ontvangen? Dan ben je bij doorKoen aan het juiste adres! doorKoen heeft veel ervaring met het afsluiten van hypotheken met NHG. Een afspraak maken? Neem dan contact met ons op.

Vorige

Volgende

Reactie verzenden