De bemiddelingskosten van je hypotheek: wat houdt dat eigenlijk in?

Ga jij binnenkort een nieuw huis kopen? En ben je van plan daarvoor een hypotheek af te sluiten? Dan is het wellicht zinvol om daar een hypotheekadviseur zoals doorKoen voor in te schakelen. Een hypotheekadviseur zal dan uitzoeken welke hypotheek het beste past bij jouw persoonlijke situatie. Het is dus niet zo raar dat een groot deel van de huizenkopers hiervoor een hypotheekadviseur inzet. Hij zal het hele proces immers van a tot z in goede banen leiden. Hier zitten echter wel kosten aan verbonden, onder meer: de bemiddelingskosten van je hypotheek. In dit blog leggen we beknopt uit wat de bemiddelingskosten hypotheek eigenlijk inhouden. 

Wat zijn de bemiddelingskosten van je hypotheek

Voor veel huizenkopers is het niet helemaal duidelijk wat de bemiddelingskosten van je hypotheek precies inhouden. Dat begrijpen wij. En daarom leggen we dat graag aan je uit. Het is hierbij belangrijk om op de hoogte te zijn van het uiteindelijke doel van de bemiddeling. Dat is namelijk het tot stand laten komen van de product invulling dat gebaseerd is op het gegeven hypotheekadvies. Bij deze bemiddeling voert de hypotheekadviseur verschillende werkzaamheden uit. Voor het uitvoeren van deze werkzaamheden worden kosten gemaakt. En dat worden de bemiddelingskosten van je hypotheek genoemd. 

Waar bestaan de bemiddelingskosten van je hypotheek uit? 

Zoals in de alinea hierboven ook al besproken: de hypotheekadviseur voert verschillende werkzaamheden uit om de bemiddeling tot stand te laten komen. En daar zijn de bemiddelingskosten van je hypotheek onlosmakelijk mee verbonden. Wat zijn deze werkzaamheden eigenlijk? Ook dat leggen we hieronder graag aan je uit.

Ontvangen en controleren van de juiste documenten

In het kader van de bemiddeling van je hypotheek zijn er verschillende documenten die een rol kunnen spelen in de dossiervorming. Deze documenten moeten aan verschillende eisen voldoen. Daarom ontvangen wij graag al de benodigde documenten. Vervolgens zullen wij deze documenten ook grondig controleren. Het is raadzaam om dit door een ervaren hypotheekadviseur te laten doen. Zo loop je niet onnodig vertraging op bij het kopen van een huis. Zodra dit allemaal is gebeurd zal de geldverstrekker deze documenten hoogstwaarschijnlijk accepteren. 

Bemiddelen bij je hypotheek

Naast de advieskosten betaal je dus ook bemiddelingskosten bij het afsluiten van je hypotheek. Dit bemiddelt een hypotheekadviseur voor je bij je hypotheek. Hij vindt de best passende hypotheek voor jouw persoonlijke situatie. doorKoen is gespecialiseerd in het bemiddelen bij een hypotheek. Dus wil jij een hypotheek afsluiten? Neem dan contact met ons op. 

Het aanvragen van de hypotheek

Wat er verder komt kijken bij de bemiddelingskosten van je hypotheek is het aanvragen van je hypotheek. Ook dat wordt namelijk gedaan door de hypotheekadviseur. Dus: nadat de hypotheekadviseur de bemiddeling heeft afgerond vraagt hij ook de hypotheek voor je aan. Dit proces van hypotheekadviseur naar hypotheekverstrekker en notaris duurt gemiddeld zes tot acht weken. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van je situatie en wensen. 

Zijn de bemiddelingskosten hypotheek aftrekbaar? 

Vaak krijgen wij de vraag of de bemiddelingskosten voor je hypotheek fiscaal aftrekbaar zijn. Het antwoord op deze vraag is ‘Ja!’. Oftwel: je kunt de kosten voor de bemiddeling van je hypotheek deels terugkrijgen van de belastingdienst. Dit is echter wel weer afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Uiteraard zoekt doorKoen dit graag voor je uit. Neem daarom vandaag nog contact met ons op. 

Wil jij weten welke financieringskosten van een hypotheek nog meer fiscaal aftrekbaar zijn? Lees dan ook eens dit blog! 

Hypotheek afsluiten? 

Ben jij benieuwd naar wat de bemiddelingskosten voor jouw hypotheek zullen zijn? Neem contact met ons op. Zo weet jij exact wat je wel en niet kan, welke risico’s daarbij horen en welk gedegen toekomstplan het beste bij jouw situatie past. Dit schept duidelijkheid vooraf en zo kom je dus niet voor onverwachte verrassingen te staan. 

Vorige

Volgende

Reactie verzenden