Je eerste huis kopen met de Starterslening

Een eerste huis kopen. Hoe pak je het aan op deze overspannen woningmarkt? Bij het kopen van een huis kun je tegenwoordig alle financiële hulp goed gebruiken. De Starterslening zou de aankoop van je eerste huis wat makkelijker kunnen maken. Deze startersregeling is echter niet overal beschikbaar. Er zijn ongeveer 200 gemeenten waar je de lening kan aanvragen. Lees verder voor alles over de Starterslening.

Wat is de Starterslening?

Goed nieuws voor starters die nét geen eigen woning kunnen kopen! Met deze lening kun je extra geld lenen voor de aankoop van je eerste huis. Het is een extra lening naast je hypotheek. De lening overbrugt het verschil tussen de prijs van het huis en de maximale hypotheek. Over de eerste 3 jaar hoef je geen rente of aflossing te betalen. Met deze regeling moet het voor starters makkelijker worden om een eerste huis te financieren.

Hoeveel bedraagt de Starterslening?

Het maximale leenbedrag bij de Starterslening ligt rond de 20% van de kosten van de woning + de aankoopkosten ervan. De hoogte van het maximale bedrag kan per gemeente verschillen, maar de meeste deelnemende gemeentes houden een maximum van ongeveer €30.000 aan.  

Hoe werkt de starterslening?

De starterslening vraag je aan bij jouw gemeente. Als je aan de voorwaarden voldoet krijg je van de gemeente een aanvraagformulier. Het SVn behandelt daarna de aanvraag.

Ter verduidelijking een voorbeeld van hoe je de lening zou kunnen gebruiken: 

Stel je wilt een huis kopen van €200.000, maar je kunt een maximale hypotheek krijgen van €190.000 dan kun je de Starterslening gebruiken om aan dat laatste beetje geld te komen. 

Welke gemeente bieden de Starterslening aan

De woningnood is nog steeds enorm en met name starters zitten in de knel. Veel gemeentes willen daarom alles uit de kast halen om de woningnood te lijf te gaan. De Starterslening is beschikbaar in ongeveer 200 gemeenten. De voorwaarden voor deze lening verschillen dan ook per gemeente. Bekijk goed welke voorwaarden gelden voor jouw gemeente. Bekijk hier of jouw gemeente de Starterslening aanbiedt. 

Voorwaarden

De voorwaarden van de Starterslening zijn per gemeente verschillend. Er zijn echter wel een aantal voorwaarden die in vrijwel elke gemeente gelden: 

  • De woning mag meestal maximaal rond de €255.000 kosten.
  • Je kunt meestal maximaal rond de €30.000 euro lenen. 
  • Je kunt in de meeste gevallen maximaal 20% van de koopsom + aankoopkosten lenen.

Daarnaast zijn er nog een paar dingen waar je rekening mee zou moeten houden:

  • Wanneer je minder hypotheek hebt kunnen krijgen vanwege je studieschuld zou je een hogere Starterslening kunnen krijgen. Het SVn houdt namelijk rekening met studieschuld. 
  • Je eigen vermogen mag niet te hoog zijn wanneer je in aanmerking wil komen voor de Starterslening. Je vermogen in 2022 mag maximaal €50.650 zijn voor alleenstaanden en €101.300 wanneer je een fiscale partner hebt. 

Zo werkt de afbetaling van deze lening!

Over leningen betaal je rente, zo ook over de Starterslening. Over de eerste 3 jaar van de lening hoef je geen rente of aflossing te betalen. Na deze 3 jaar begin je dus met aflossen. De lening moet na maximaal 30 jaar helemaal zijn afgelost. 30 jaar is namelijk de maximale looptijd. In het geval dat de lening na deze periode nog niet volledig is afbetaald zul je de openstaande schuld in één keer moeten afbetalen. Het is mogelijk om hiervoor een hypotheek af te sluiten. Wanneer je je huis verkoopt moet de Starterslening ook in één keer worden afgelost. 

Als na 3 jaar blijkt dat je inkomen te laag is om de maandlasten te betalen kun je een hertoetsing aanvragen. Dan zullen de maandlasten opnieuw worden afgestemd op basis van je inkomen. Zo’n hertoetsing wordt na 6, 10 en 15 jaar herhaald. 

Lees ook: Huis kopen als starter: stappenplan, tips en meer

Laat je adviseren door een hypotheekadviseur van DoorKoen!

Voordat je de Starterslening aanvraagt is het verstandig om contact op te nemen met een hypotheekadviseur van DoorKoen. Wellicht zijn er namelijk andere financieringsmogelijkheden die gunstiger zijn voor jou. 

Vorige

Volgende

Reactie verzenden