Zelf aanvullend pensioen opbouwen? Dan wil je dít weten!

Wil je extra geld sparen voor je oude dag of droom je van een wereldreis na je pensioen? Het kan nooit kwaad om een aanvullend pensioen te hebben door zelf te sparen voor je pensioen. Op welke manieren kun je zelf je pensioeninkomen opkrikken en wat zijn de voor- en nadelen? Je leest het hieronder.

Een aanvullend pensioen: wanneer is dit handig?

Er zijn diverse situaties waarin het verstandig is om zelf te sparen voor je pensioen:

  • Wanneer je zelfstandig ondernemer of zzp’er bent en geen werknemerspensioen opbouwt.
  • Wanneer je werkgever geen (of een kleine) pensioenregeling biedt.
  • Wanneer je al jaren niet of weinig hebt gewerkt, waardoor er een pensioengat is ontstaan.
  • Als je een periode in het buitenland hebt gewoond (en niet voor de AOW verzekerd bent geweest).
  • Als je inkomen in de loop der tijd is gestegen.
  • Ook als je werknemerspensioen opbouwt, is het goed om na te gaan of het bedrag dat je kunt verwachten tijdens je pensioen aansluit bij je wensen. Zo niet, dan kun je je inkomen zelf aanvullen door te sparen voor je pensioen. 

Wat zijn de voordelen van sparen voor je pensioen?

Pensioen aanvullen is enorm eenvoudig en het risico dat je geld verliest is heel klein. Bij een zeer lage rente kan je geld wel minder waard worden, maar je hebt altijd iets achter de hand wanneer je plots een grote uitgave hebt. Ook is het bedrag op de bankspaarrekening aftrekbaar voor inkomstenbelasting. Je uitkering is dan belast, maar omdat de belastingtarieven bij een uitkering vaak lager zijn dan tijdens de opbouwfase, levert dit toch belastingvoordeel op. Nooit een slecht idee, een aanvullend pensioen.

Een van de nadelen bij een aanvullend pensioen is dat het rendement laag. Bij een vermogen van meer dan € 30.000 betaal je vermogensbelasting. Ook is het openen van een bankspaarrekening vaak duurder dan een gewone spaarrekening. Meer over banksparen – wat bij sparen voor je pensioen bij komt kijken – lees je hieronder.

Hoe kun je aanvullend pensioen opbouwen?

Je kunt je pensioen op verschillende manieren aanvullen. Dít zijn de drie belangrijkste opties.

Sparen

Sparen is een laagdrempelige manier van extra vermogen opbouwen. Het risico is hierbij laag en je kunt altijd bij je geld wanneer je het nodig hebt. Het nadeel is dat de spaarrentes op dit moment wat laag liggen. Een eenvoudige manier om te sparen voor je pensioen.

Beleggen

Een andere manier om je pensioen aan te vullen, is door je geld te beleggen. Het voordeel hiervan is dat je kans hebt op een hoger rendement dan wanneer je spaart. Het grootste nadeel van beleggen, is het risico dat je loopt: je kunt een deel van je inleg verliezen.

Lijfrente

Lijfrente, ook wel banksparen, is een manier om een bedrag op te bouwen dat periodiek wordt uitbetaald wanneer je met pensioen gaat. Bij gebruik van lijfrente kun je profiteren van fiscaal voordeel. Over het opgebouwde bedrag betaal je namelijk geen vermogensbelasting.

Hoe werkt het, een aanvullend pensioen?

Wil je extra pensioen opbouwen? Met Aanvullend Pensioen Sparen kun je sparen ter aanvulling op je pensioen en/of AOW. Hier kun je tijdens je loopbaan, maar ook als starter op de arbeidsmarkt al mee beginnen. Je spaart dan voor een bancaire lijfrente. Dit wordt ook ‘banksparen’ genoemd. Je bouwt met banksparen een kapitaal op voor je oude dag. Je gebruikt het kapitaal voor het aanvullen van je pensioen. Als je met pensioen gaat, dan keert je bank iedere maand, kwartaal, halfjaar of jaar een bedrag uit: je lijfrente. Dit gebeurt tot de spaarrekening leeg is.

Wil je liever nog even doorwerken? Je kunt tot 5 jaar na het jaar waarin de AOW-leeftijd bereikt, starten met het uitbetalen van je aanvullend pensioen. Spaar je juist voor een vervroegd pensioen? Dan kun je je spaargeld eerder laten uitkeren. Uiterlijk 5 jaar nadat je de AOW-leeftijd hebt bereikt, moet het spaargeld uitbetaald worden. Daarvoor moet je het opgebouwde spaarbedrag omzetten naar een lijfrente-uitkering.

Wat kan doorKoen voor jou betekenen?

Hoeveel jij elke maand opzij kunt zetten, hangt uiteraard van je financiële situatie af. Met financieel advies van Knab krijg je een compleet overzicht van je inkomsten en uitgaven. Wil je beginnen met sparen voor je pensioen? Dan weet doorKoen als de beste wat bij een aanvullend pensioen komt kijken! Benieuwd? Neem dan contact op.

Vorige

Volgende

Reactie verzenden