Huis kopen als starter? Dit komt erbij kijken

Je bent van plan om een huis te kopen als starter, een heel spannende stap! Anders dan voor kopers die al eerder een koopwoning hebben gekocht, is alles wat je doet de eerste keer. Daarom is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent. Hier vind je alle aandachtspunten waar je op moet letten wanneer je een huis gaat kopen als starter.

Huis kopen als starter? De diverse hypotheekvormen

Er zijn een aantal hypotheekvormen waaruit je kunt kiezen. Als starter kun je bijvoorbeeld kiezen uit een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek. Het verschilt per situatie welke hypotheekvorm het beste past.

De annuïteitenhypotheek

Dit is een hypotheekvorm waarbij je elke maand hetzelfde bedrag betaalt, dat bestaat uit rente en aflossing. In het begin betaal je vaak meer rente en aan het eind van de hypotheek betaal je naar verhouding meer aflossing. Het bruto maandbedrag blijft over de gehele looptijd hetzelfde. Omdat je de rente van de belasting mag aftrekken, krijg je aan het begin meer terug van de belasting. Een annuïteitenhypotheek of annuïtaire hypotheek is daarom in het begin goedkoper, maar de kosten kunnen oplopen. Een handige hypotheekvorm als je een huis wilt kopen als starter. 

De lineaire hypotheek

Een lineaire hypotheek houdt in dat bijna elke maand hetzelfde bedrag wordt afgelost. Hierdoor daalt de schuld sneller dan bij een annuïteitenhypotheek. De hypotheekrente die je moet betalen gedurende de looptijd loopt ook af. De rente betaal je namelijk over de resterende schuld. Bij een lineaire hypotheek betaal je aan het begin iets meer, maar aan het eind van je hypotheek juist minder. Over de gehele looptijd van de hypotheek is de lineaire hypotheek over het algemeen iets voordeliger. In het begin heb je veel renteaftrek, later minder.

Hypotheektip voor starters

We kunnen je aanraden om een woning niet op eigen houtje te kopen. Het inschakelen van een makelaar of hypotheekadviseur kan heel waardevol zijn. Een verkeerde beslissing bij het kopen en financieren van een huis kan grote en langdurige gevolgen hebben wanneer je een huis gaat kopen als starter. Kun je wel wat hulp gebruiken? Neem dan contact op met doorKoen, dé hypotheekadviseur van Amsterdam.

Huis kopen als starter? De Starterslening

Als de maximale hypotheek die je kunt krijgen net te weinig is voor de aankoop van je droomhuis, kun je als starter het verschil overbruggen met een starterslening. Dit is een lening die je ontvangt met de hulp van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn). De gemeente of provincie beslist uiteindelijk of er mogelijkheden voor een starterslening geboden worden.

Koopconstructie

Soms is het mogelijk om een woning te kopen via een speciale regeling. Deze regeling maakt de woningen goedkoper en zijn daardoor aantrekkelijk voor starters. Benieuwd wat voor koopconstructies er mogelijk zijn wanneer je een huis gaat kopen als starter? Neem dan contact op.

Hulp van ouders

Een huis kopen doe je door een hypotheek af te sluiten, waardoor je geld van de bank leent. In veel gevallen is dit niet altijd genoeg. Vaak heb je ook eigen geld nodig. Of misschien wil je een huis kopen waarvoor de bank niet genoeg wil lenen. Als het mogelijk is, kun je beroep doen op je ouders. Er zijn diverse manieren waarop ouders hun kinderen kunnen helpen bij een huis kopen als starter. De opties:

–       Het geld schenken.

–       Het geld uitlenen.

–       Zelf de woning kopen en aan de kinderen verhuren.

–       Samen de woning kopen.

–       Borg staan voor de hypotheek. De ouders zijn dan mede hoofdaansprakelijk.

Wat kan doorKoen voor jou betekenen?

Als je je eerste huis gaat kopen als starter, dan komt er veel bij kijken. Goed en betrouwbaar hypotheekadvies is daarom van belang. doorKoen is een erkende en onafhankelijk hypotheekadviseur die de financiële situatie bekijkt en voor elke omstandigheid passend hypotheekadvies kan bieden. Neem daarom contact met ons op!

Vorige

Volgende

Reactie verzenden