Samen een huis kopen, is een samenlevingscontract nodig?

Wanneer je samen met je partner een huis wilt kopen is het niet verplicht om een samenlevingscontract op te stellen. Toch zijn er zoveel redenen om het wel te doen dat het zeer onverstandig zou zijn om dit niet te doen. In dit artikel leggen wij je alles uit over het samenlevingscontract.

Samenlevingscontract huis kopen

In een samenlevingscontract worden verschillende afspraken gemaakt. Je wilt er natuurlijk liever niet aan denken, maar in het geval dat je uit elkaar gaat of je partner onverwacht overlijdt, kunnen deze afspraken veel gedoe besparen. Denk hierbij aan afspraken omtrent:

  • De kosten die een kind met zich meebrengt;
  • De verdeling van de kosten van boodschappen, woonlasten en kleding;
  • Bankrekeningen;
  • De verdeling van de bezittingen, indien jullie uit elkaar gaan;
  • Een verblijvingsbeding (je mag de gemeenschappelijke bezittingen houden in het geval dat jouw partner komt te overlijden).

Je kunt zelf bepalen welke afspraken je vast wilt leggen en welke niet. Hier zijn geen verplichtingen voor. Een samenlevingscontract laat je meestal opstellen door een notaris. 

Twijfel je tussen een samenlevingscontract of geregistreerd partnerschap? Lees dan ook: samenlevingscontract of geregistreerd partnerschap?

Huis kopen zonder samenlevingscontract

Het is zeker mogelijk om een huis te kopen zonder een samenlevingscontract op te laten stellen. Er zijn namelijk geen enkele wetten die dit verplicht stellen. Toch zal elke hypotheekadviseur je afraden om dit te doen, aangezien het wél opstellen van een samenlevingscontract zoveel voordelen met zich meebrengt.

Lees ook: Huis kopen als starter? Dit komt erbij kijken. 

Samenlevingscontract voordelen

Wanneer je een samenlevingscontract hebt opgesteld word je fiscaal partner, waardoor je gezamenlijk belastingaangifte kunt doen. Hierdoor houd je meer geld over. 

Ook kun je in een samenlevingscontract vastleggen dat je partner het huis en de inboedel erft wanneer jij komt te overlijden. Wanneer hierover geen afspraken zijn gemaakt heeft jouw partner dus geen huis meer wanneer jou het ergste overkomt. 

Verder betaal je bij de meeste pensioenregelingen een bepaald bedrag voor de nabestaandenregeling. Door deze regeling krijgt, in geval van overlijden, de overgebleven partner een maandelijks bedrag uitgekeerd. De overgebleven partner heeft echter alleen recht op dit maandelijkse bedrag wanneer dit contractueel is vastgelegd.

Daarnaast ben je gelijk partners voor de erfbelasting wanneer je een samenlevingscontract hebt opgesteld. Ook zijn er duidelijke afspraken omtrent geldzaken en de inboedel van het huis. 

Samenlevingscontract voor of na hypotheek?

Het wel of niet hebben van een samenlevingscontract heeft geen invloed op je hypotheek. Het maakt daarom niet heel erg uit of je deze laat opstellen voor of nadat je een hypotheek aanvraagt. Wél kun je ervoor kiezen om in het samenlevingscontract het een en ander op te stellen m.b.t. de hypotheek. Zo zou je bijvoorbeeld afspraken kunnen maken over wie welk deel van de hypotheek rente of aflossing betaalt. In dit geval kan het wel handig zijn om het samenlevingscontract op te stellen vóór de aanvraag van een hypotheek.

Huis kopen met of zonder samenlevingscontract? Laat je adviseren door DoorKoen!

Heb je nog vragen over het samenlevingscontract of over andere zaken m.b.t. het kopen van een huis? Laat je dan adviseren door een van de hypotheekadviseurs van DoorKoen! Neem vrijblijvend contact met ons op.

Vorige

Volgende

Reactie verzenden