Welke hypotheekvormen zijn er?

Elk jaar verandert de wetgeving rondom hypotheken. Vroeger had je keus uit veel hypotheekvormen. Er bestaan nog steeds meerdere hypotheekvormen, maar als je voor het eerst een huis koopt zijn er eigenlijk maar twee opties: een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek. Geen starter? Dan zijn er nog andere hypotheekvormen beschikbaar. Maar welke hypotheekvormen zijn er nu precies? Je leest het hieronder.

De annuïteitenhypotheek

Dit is een hypotheekvorm waarbij je elke maand hetzelfde bedrag betaalt, dat bestaat uit rente en aflossing. In het begin betaal je vaak meer rente en aan het eind van de hypotheek betaal je naar verhouding meer aflossing. Het bruto maandbedrag blijft over de gehele looptijd hetzelfde. Omdat je de rente van de belasting mag aftrekken, krijg je aan het begin meer terug van de belasting. Een annuïteitenhypotheek of annuïtaire hypotheek is daarom in het begin goedkoper, maar de kosten lopen naarmate je verder bent op.

De lineaire hypotheek

Een lineaire hypotheek houdt in dat bijna elke maand hetzelfde aantal schuld wordt afgelost. Hierdoor daalt de schuld sneller dan bij een annuïteitenhypotheek. De hypotheekrente die je moet betalen gedurende de looptijd loopt ook af. De rente betaal je namelijk over de resterende schuld. Bij een lineaire hypotheek betaal je aan het begin iets meer, maar aan het eind van je hypotheek juist minder. Over de gehele looptijd van de hypotheek is de lineaire hypotheek over het algemeen iets voordeliger. In het begin heb je veel renteaftrek, later minder.

De aflossingsvrije hypotheek

Bij een aflossingsvrije hypotheek hoef je niet af te lossen gedurende de looptijd van de hypotheek. Omdat je niet aflost (pas op de einddatum) blijft je hypotheekschuld tijdens de looptijd even hoog. Hierdoor heb je vaak lage vaste maandlasten, omdat je alleen rente betaalt.

De bankspaarhypotheek

Bij een bankspaarhypotheek bouw je een bedrag op om later je hypotheek mee af te lossen. Sinds 2013 kun je deze hypotheekvorm niet meer afsluiten. Oversluiten of meenemen bij een verhuizing kan nog wel.

De beleggingshypotheek

Met een beleggingshypotheek beleg je maandelijks om over dertig jaar de hypotheek af te lossen. Je kunt dan zelf bepalen in welke fondsen je belegt. Op dit moment kun je deze hypotheekvorm niet meer afsluiten. Heb je deze hypotheek voor 2013 afgesloten? Dan is de rente aftrekbaar.

De levenhypotheek

Dit is een hypotheekvorm waarbij er tijdens de looptijd van de hypotheek niet wordt afgelost. Aan de hypotheek is een levensverzekering gekoppeld. Aan het eind van de looptijd keert de verzekering een bedrag uit waarmee je de hypotheek kunt aflossen. Deze hypotheekvorm kun je op dit moment niet meer afsluiten.

De spaarhypotheek

Dit is een hypotheekvorm waarin je zekerheid geeft dat je aan het eind van de looptijd de hypotheek afgelost. Je sluit naast deze hypotheek een levensverzekering af waarin je elke maand een bedrag spaart. Deze hypotheekvorm is op dit moment niet meer af te sluiten.

De hybride hypotheek

De hybride hypotheek is een hypotheekvorm waarin de levenhypotheek en de spaarhypotheek met elkaar worden gecombineerd. Je kunt met deze hypotheekvorm zelf kiezen hoeveel je spaart en hoeveel je belegt. Je hebt dus zekerheid én risico. Deze hypotheekvorm kun je niet meer afsluiten.

De overbruggingshypotheek

De overbruggingshypotheek is in feite een hypotheekvorm die de periode overbrugt tussen het kopen van een nieuw huis en het verkopen van je oude huis. Als je gaat verhuizen wil je de overwaarde van je oude huis gebruiken om je nieuwe huis mee te financieren. Pas wanneer je je huis hebt verkocht, heb je het geld in handen. Hiervoor biedt de overbruggingshypotheek uitkomst. Dit is een tijdelijke aflossingsvrije hypotheek die je terugbetaalt wanneer je huis verkocht is. Hierna start je met een hypotheek voor je nieuwe woning. Met een overbruggingshypotheek zijn de maandlasten in deze periode minder hoog.

Vorige

Volgende

Reactie verzenden