Een overbruggingshypotheek: dit wil je weten

Je wilt een nieuwe woning kopen, maar je huidige woning is nog niet verkocht en je wilt de overwaarde van je oude huis gebruiken bij de aankoop van je nieuwe woning. Wat kun je dan doen? Een overbruggingshypotheek biedt dan uitkomst. Een overbruggingshypotheek helpt de periode te overbruggen tussen de aankoop van je nieuwe woning en de verkoop van de oude woning. Maar wat is een overbruggingshypotheek precies en hoe werkt het? Je leest het hieronder.

Wat is een overbruggingshypotheek?

Een overbruggingshypotheek is in feite een hypotheek die de periode overbrugt tussen het kopen van een nieuw huis en het verkopen van je oude huis. Als je gaat verhuizen wil je de overwaarde van je oude huis gebruiken om je nieuwe huis mee te financieren. Wanneer je je huis hebt verkocht, heb je pas het geld in handen. Hiervoor biedt de overbruggingshypotheek uitkomst. Dit is een tijdelijke aflossingsvrije hypotheek die je terugbetaalt wanneer je huis verkocht is. Hierna start je met een nieuwe hypotheek voor je nieuwe woning. Met een overbruggingshypotheek zijn de maandlasten in deze periode minder hoog. De bank ziet een overbruggingshypotheek als eigen geld en dat biedt voordelen bij het aanvragen van een nieuwe hypotheek.

Hoe werkt een overbruggingshypotheek?

Een overbruggingshypotheek wordt afgesloten in combinatie met een reguliere hypotheek. De rente wordt bepaald door een opslag bovenop de reguliere hypotheekrente. Wanneer je de oude hypotheek hebt afgelost, vervalt de renteopslag en betaal je alleen de reguliere hypotheekrente.

Rente bij een overbruggingshypotheek

Bij een overbruggingshypotheek betaal je enkel hypotheekrente. Dit komt omdat dit een aflossingsvrije hypotheek is. Wel is de rente bij een overbruggingshypotheek hoger dan bij een reguliere hypotheekrente. De bank loopt namelijk meer risico op dat de hypotheek niet kan worden terugbetaald.

Hoeveel leningen heb je bij een overbruggingsperiode?

Tijdens de overbruggingsperiode heb je drie leningen: de hypotheek van je oude woning, de hypotheek voor je nieuwe woning en een overbruggingshypotheek. Op het moment dat je oude woning verkocht wordt, vervallen de hypotheek van je oude woning en de overbruggingshypotheek. Een overbruggingshypotheek wordt direct met de nieuwe hypotheek aangevraagd. 

Wat zijn de kosten bij een overbruggingshypotheek?

Wanneer je een overbruggingshypotheek aansluit, betaal je extra kosten, maar je betaalt niet voor twee volledige hypotheken. Dit komt doordat je je overwaarde van je oude woning kunt gebruiken voor een nieuwe hypotheek. Deze overwaarde schiet de bank alvast voor. Hierdoor vallen de kosten van de nieuwe hypotheek lager uit.  

De hoogte van je overbruggingshypotheek hangt af van twee situaties:

  • Je oude woning is verkocht. De hoogte van een overbruggingshypotheek is dan 95% tot 100% van de verkoopprijs minus de hypotheeksom van de oude woning. Of: de overwaarde minus de verkoopkosten van een woning.
  • Je oude woning is nog níet verkocht. Een overbruggingshypotheek is een percentage van de verwachte overwaarde. Dit percentage verschilt en ligt ongeveer tussen de 80% tot 90% van de verkoopprijs.

Wat kan doorKoen voor jou betekenen?

Een overbruggingshypotheek kan extra kosten en onzekerheid met zich mee brengen. Daarom kan het verstandig zijn om contact op te nemen met doorKoen, de hypotheekadviseur in Amsterdam, om alle mogelijkheden op een rij te zetten.

Vorige

Volgende

Reactie verzenden