De overwaarde van je huis gebruiken: wat kun je ermee?

De overwaarde van je huis, je hebt er vast al eens eerder over gehoord. Maar wat houdt de overwaarde van je huis nu precies in? Bij de verkoop van je huidige woning wordt uit deze opbrengst de hypotheekschuld van je nieuwe woning verlaagd. Wanneer je daarna nog geld overhoudt, is er sprake van overwaarde. Maar er zijn meer mogelijkheden. Hieronder lees je de opties.

Wat is overwaarde van je huis?

Wanneer de woningwaarde van je koophuis hoger is dan de hypotheekschuld, dan heb je overwaarde. En hoe komt dit? Dit komt doordat de woning door de jaren heen in waarde is gestegen of doordat je al een deel van de hypotheekschuld hebt afgelost. Of beide uiteraard. Maar waar mag je overwaarde voor gebruiken en hoe kan je het opnemen?

Je huis verkopen met overwaarde

Je kunt de overwaarde van je huis gebruiken ter aanvulling op je pensioen. Daarvoor moet je eerst de overwaarde opnemen door het huis te verkopen. De overwaarde die dan vrijkomt, kun je gebruiken voor iets anders.

Overwaarde gebruiken ter besparing van een hypotheek

Er zijn manieren om te besparen op je hypotheek door middel van de overwaarde van je huis. Wanneer je huis meer waard is geworden en je hypotheek minder of gelijk is gebleven, dan loopt de bank minder risico en kun je dus besparen.

De overwaarde gebruiken voor een nieuw huis

Als je redelijk veel overwaarde hebt op je huis dan kun je een tweede huis kopen. Hoe doe je dit? Je verhoogt de hypotheek op je huis en van dat bedrag koop je dan een tweede woning. De hypotheekrente voor de aankoop van een tweede huis is dus niet aftrekbaar. Dit alles moet wel passen binnen je maximale hypotheek.

Wil je je oude woning verkopen en de overwaarde gebruiken voor je nieuwe huis? Je verkoopt dan je oude huis met overwaarde en dit bedrag neem je mee in de koop van een nieuw huis.

Overwaarde huis zonder woning te verkopen

Heb je niet de intentie om te verhuizen, maar wil je wel je woning verbouwen? Een verbouwing kun je financieren met de overwaarde van je huis. Dit doe je door een tweede hypotheek af te sluiten, je hypotheek oversluiten of je huidige hypotheek te verhogen. Belangrijk is wel dat je dit extra bedrag moet lenen op je inkomen. Kun je dat niet, dan kun je de overwaarde op je huis niet opnemen.

Hoe bereken je de overwaarde?

Wanneer je je woning verkoopt, dan is de overwaarde van je huis het bedrag dat overblijft wanneer je de hypotheekschuld aftrekt.

Rekenvoorbeeld:

  • De verkoopprijs van je woning is € 250.000.
  • De aflossingshypotheek is € 200.000.
  • Dan is de overwaarde € 50.000.

De bijleenregeling: hoe zit dat?

Wanneer je overwaarde op je huis hebt na het verkopen van je woning en je koopt een ander huis, dan kom je in aanmerking voor een bijleenregeling. Maar wat is een bijleenregeling? De bijleenregeling houdt in dat je de overwaarde van je huis investeert in je nieuwe koopwoning.

Stel je hebt 50.000 euro aan overwaarde. Wanneer je een nieuw huis koopt en je gebruikt de overwaarde niet, dan mag je over dit bedrag geen hypotheekrente aftrekken. Waarom niet? De overheid wil stimuleren dat je hypotheekschuld zo laag mogelijk is. Een bijleenregeling geldt voor drie jaar. Als je je huis verkoopt en de overwaarde in die drie jaar niet nodig hebt voor de koop van een nieuw huis, dan kun je ermee doen wat je wilt.

Wat kan doorKoen voor jou betekenen?

Maak een afspraak bij ons als je benieuwd bent naar de mogelijkheden en graag geholpen wordt met een goede berekening.

Vorige

Volgende

Reactie verzenden