Bij het kopen van een huis maken we onderscheid tussen nieuwbouwwoningen en bestaande bouw. Koop je een huis dat al bestaat? Dan krijg je te maken met bestaande bouw. Daar komen andere zaken bij kijken dan bij het afsluiten van een hypotheek voor een nieuwbouwwoning. In dit artikel leggen we je graag uit welke zaken er allemaal komen kijken bij het afsluiten van een hypotheek bij bestaande bouw.
Verschil hypotheek bestaande bouw en nieuwbouw
Er zijn een aantal grote verschillen tussen een hypotheek aanvragen voor bestaande bouw en nieuwbouw. Zo kun je bij bestaande bouw meestal over de prijs onderhandelen. Je betaald dan ‘kosten koper’. Verder betaal je bij bestaande bouw overdrachtsbelasting, makelaarskosten, taxatiekosten, kosten voor het advies bij het afsluiten van de hypotheek en de kosten van de transportakte.
Bij een nieuwbouwwoning is de prijs niet onderhandelbaar, je koopt dan ‘vrij op naam’. Dat betekent dat een aantal kosten die horen bij de aankoop al in de koopsom verwerkt zijn. Denk aan kosten voor kadastrale uitmeting, BTW en kosten voor het advies bij afsluiten van de hypotheek.
Daarnaast is het natuurlijk mogelijk om een bestaande woning te bekijken van binnen en van buiten. Een nieuwbouwwoning is vaak nog niet klaar, je beslist dan ook op basis van bouwtekeningen.
Verder kun je bij bestaande bouw samen met de verkoper bepalen wanneer je de sleutel krijgt van je nieuwe huis. Je weet dus wanneer je kunt beginnen met verhuizen en/of verbouwen. Een nieuwbouwhuis moet daarentegen vaak nog gebouwd worden. Vaak is niet met zekerheid te zeggen wanneer het huis precies af is, je zult dan ook vaak een tijd moeten wachten voordat je kunt verhuizen.
Een groot voordeel van een nieuwbouwwoning is natuurlijk dat je zelf de badkamer en keuken kunt uitkiezen. Ook de woonkamer kun je naar eigen smaak inrichten. Daarnaast is een nieuwbouwhuis net gebouwd, de komende jaren zal de woning dus relatief weinig onderhoud nodig hebben. Bij een bestaande woning koop je een ouder huis waardoor je mogelijk sneller te maken krijgt met onderhoudskosten.
De voordelen van bestaande bouw
- Het aanbod voor bestaande bouw is groter en gevarieerder. Bovendien heb je meer keuze voor de locatie.
- De buurt is verder ontwikkeld. Zo zijn er vaak al scholen, speeltuinen, supermarkten en andere winkels in de buurt. Bij nieuwbouw is er vaak nog weinig bekend over de inrichting van de buurt.
- Je kunt onderhandelen over de aankoopsom van de bestaande woning.
- Bij het overnemen van de woning kun je profiteren van de verbouwingen van de vorige eigenaars.
- De periode tussen de aankoop en de overdracht is korter dan bij een nieuwbouwhuis. Een nieuwbouwwoning moet vaak nog gebouwd worden.
- Je gaat pas betalen bij bestaande bouw vanaf het moment dat het huis wordt overgedragen. Bij een nieuwbouwwoning zit je al die tijd met dubbele woonlasten.
Stappenplan bestaande bouw kopen
Als je ervoor kiest om een bestaande woning te gaan kopen zijn er een aantal stappen die je kunt doorlopen om goed voorbereid te zijn.
Stap 1: Je financiële mogelijkheden bekijken
Als je hebt besloten een nieuw huis te kopen is het allereerst belangrijk om te onderzoeken wat je kunt lenen of wat er mogelijk is met je huidige hypotheek. Wij kunnen een nauwkeurige berekening voor je maken en je adviseren over de beste keuze voor jouw situatie.
Stap 2: Beslissing maken tussen eerst kopen of verkopen
Als je al in het bezit bent van een koophuis is het belangrijk om te bedenken of je deze woning eerst gaat verkopen voordat je een nieuwe bestaande woning gaat kopen. Eerst je huidige woning verkopen is een veilige keuze. Je voorkomt dan dat je met dubbele woonlasten te maken krijgt.
Stap 3: Huizen bezichtigen
Je hebt besloten bestaande bouw te kopen, je weet wat je financiële mogelijkheden zijn en je hebt een wensenlijst opgesteld. Nu is het tijd om op zoek te gaan naar een geschikte woning. Dit kan op verschillende manieren. De meeste woningzoekers kijken op woningsites.
Stap 4: Een bod uitbrengen
Heb je een bestaande woning gevonden die perfect past in jouw wensenlijst? Dan is het tijd om een bod te gaan uitbrengen. Bepaal je bod en de eventuele ontbindende voorwaarden, zoals voorbehoud van financiering, een bouwkundige keuring en het moment van aanvaarding.
Stap 5: Het voorlopige koopcontract tekenen
Als je met de verkoper mondeling tot overeenstemming bent gekomen over de prijs, stelt de verkoopmakelaar het voorlopige koopcontract op. Je kunt dit document laten nakijken door een juridisch adviseur op correctheid.
Stap 6: Bouwkundige keuring uitvoeren en regelen van de hypotheek
Zodra het voorlopige koopcontract is getekend, kun je een bouwkundige keuring laten uitvoeren. Een bouwkundige keuring is een visuele controle van de bestaande bouw. Deze keuring geeft inzicht in de bouwkundige staat van het huis en een inschatting van de kosten om eventuele gebreken te herstellen.
Sommige kopers laten deze bouwkundige keuring al uitvoeren voordat ze een bod uitbrengen, hier is niet altijd tijd voor. Daarom is het verstandig om de bouwkundige keuring in je ontbindende voorwaarden op te nemen. Dit geeft je het recht om het koopcontract te ontbinden indien de kosten van het herstel van de gebreken hoger uitkomen dan je in de ontbindende voorwaarden hebt opgenomen.
Daarnaast moet je de hypotheek en eventuele Nationale Hypotheek Garantie (NHG) regelen. Er zijn verschillende hypotheekvormen mogelijk bij bestaande bouw. Neem contact met ons op voor hypotheekadvies op maat.
Stap 7: De woning laten taxeren
Om als koper aanspraak te maken op een hypotheek, ben je verplicht om een taxatie te laten uitvoeren. Het is goed om te weten dat wanneer de woning lager wordt getaxeerd dan de koopsom, je dit verschil zelf moet bijbetalen.
Stap 8: De overdracht
Als de financiering van de hypotheek rond is, is de overdracht van de woning de volgende stap. Op deze datum krijg je de sleutels van de huidige eigenaar en doe je samen een inspectieronde door het huis en neem je de meterstanden op. Daarna bezoek je gezamenlijk de notaris waar de leveringsakte en de hypotheekakte worden getekend. De woning is daarna van jou.
Hoeveel bedraagt de maximale hypotheek
In 2021 mag je, net als voorgaande jaren, niet meer lenen dan de woning waard is. Kortom, je mag niet meer dan 100% van de woningwaarde lenen. Overige kosten, zoals kosten voor advies, de notaris of taxatie mag je niet uit de hypotheek betalen. Deze kosten komen dus voor eigen rekening.
Wil je weten hoeveel jij maximaal kunt lenen voor de koop van bestaande bouw? Plan dan een persoonlijk gesprek met ons in.
Bestaande bouw en verzekeringen
Helaas kan er met de koop van bestaande bouw van alles misgaan: inbraak, water- of brandschade, glasbreuken etc. Daarom is het verstandig om verzekeringen af te sluiten bij de koop van je nieuwe huis. Met een inboedel-, woonhuis,- en rechtsbijstandverzekering verzeker je je tegen allerlei zaken die mis kunnen gaan. Zo bescherm je met een inboedelverzekering de inboedel van je woning. Deze verzekering dekt schade door brand, diefstal of storm.
Nationale Hypotheek Garantie
Als u een woning koopt die in totaal, met alle bijkomende kosten, niet meer dan €325.000 kost, dan komt u in aanmerking voor Nationale Hypotheek Garantie. Dat geeft vele voordelen, zo krijg je bijvoorbeeld korting op de hypotheekrente. Moet je de woning verkopen omdat je niet meer aan je verplichtingen kunt voldoen, dan neemt Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen een eventuele restschuld over.
Hypotheek afsluiten op een bestaande woning? Laat je adviseren doorKoen!
Bij het afsluiten van een hypotheek op bestaande bouw valt niet mee. Toch is het lang niet zo ingewikkeld als het lijkt, zolang je maar de juiste mensen om je heen verzamelt. Laat je dan ook adviseren doorKoen. Wij denken graag met je mee, zodat jij het huis van je dromen kunt kopen!