Een intentieverklaring voor je hypotheek: waarom heb je het nodig?

Wil je graag een huis kopen, maar heb je nog geen vast contract bij je werkgever? Ook dan zijn er mogelijkheden om een hypotheek aan te vragen. Je hebt dan een intentieverklaring voor je hypotheek van je werkgever nodig. Met deze verklaring geeft jouw werkgever aan dat hij of zij van plan is om je een vast contract aan te bieden. De bank waar je een hypotheek wil aanvragen heeft dan zekerheid, waardoor ze je een hypotheek kunnen geven. 

Wat is een intentieverklaring?

Een intentieverklaring is een sectie op je werkgeversverklaring. Dit is een document waarop onder andere jouw inkomen, dienstverband en startdatum staan. Met deze verklaring geeft je werkgever aan het voornemen te hebben om jou in vaste dienst te nemen. Dit biedt de hypotheekverstrekker extra zekerheid over jouw inkomen. Voor jou betekent het dat je een huis kan kopen. 

Wanneer heb je een intentieverklaring nodig voor een hypotheek? 

Als je een huis wil kopen en je hebt een tijdelijk contract, dan heb je een intentieverklaring van je werkgever nodig. Een tijdelijk of flexibel contract heb je zodra je uitzendwerk of seizoenswerk doet of als je een nuluren contract of een oproepcontract hebt. 

Zonder een intentieverklaring neemt de bank jouw tijdelijke inkomen niet mee in je hypotheekaanvraag. Dat betekent dus dat je een heel stuk minder, of helemaal niks kunt lenen om je hypotheek te financieren. Met een intentieverklaring geef je de bank echter de zekerheid dat jij, nu en in de toekomst, een inkomen hebt waarmee je jouw hypotheek kunt blijven betalen. 

Intentieverklaring voorbeeld

Een intentieverklaring is een formulier dat wordt ingevuld door één persoon die daartoe bevoegd is bij jouw werkgever. Bijvoorbeeld door iemand van de HR-afdeling of jouw werkgever zelf. De verklaring bestaat uit een aantal aspecten. Denk aan de gegevens van je werkgever en van jou zelf, het soort dienstverband, het salaris en of er leningen of loonbeslag van toepassing zijn. Daarnaast is er een vraag die vaak als volgt geformuleerd is: 

‘’Bij gelijk functioneren en ongewijzigde bedrijfsomstandigheden wordt de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd opgevolgd door een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd’’.

Het antwoord op deze vraag moet ‘ja’ zijn om er uiteindelijk een hypotheek mee te kunnen aanvragen bij een hypotheekverstrekker. 

Hoe kom je aan een intentieverklaring voor je hypotheek?

Ben jij van plan een huis te gaan kopen en heb je daarvoor een intentieverklaring van je werkgever nodig? Dan kan je deze aanvragen bij je werkgever. Bij grotere bedrijven is de kans groot dat je dit via de HR-afdeling of via de afdeling personeelszaken moet aanvragen. 

Is een intentieverklaring bindend?

Met een intentieverklaring geeft jouw werkgever dus aan dat hij het voornemen heeft om je tijdelijke contract op een later moment om te zetten in een vast contract. Het is daarbij wel belangrijk dat de bedrijfsomstandigheden gelijk blijven. Het woord geeft het eigenlijk al aan: je werkgever heeft de intentie om jou in vaste dienst te nemen, maar deze intentie kan natuurlijk altijd veranderen. Daarom is een intentieverklaring, juridisch gezien, geen bindende toezegging.

Hypotheek aanvragen zonder intentieverklaring

Het kan voorkomen dat je werkgever geen werkgeversverklaring met intentieverklaring wil tekenen. Soms zijn ze namelijk bang dat werknemers hiermee een vast contract proberen te krijgen. Een intentieverklaring is echter geen juridische toezegging van je werkgever dat je een vast contract krijgt. Als je werkgever weigert om de verklaring te tekenen, kun je voorstellen om een aanvullende verklaring op te stellen. Hierin geeft je werkgever aan dat de intentieverklaring alleen wordt gebruikt om een hypotheek te krijgen. Wil je werkgever ook hier niet aan meewerken? Dan kun je overwegen om als flexwerker een hypotheek aan te vragen. 

Zonder intentieverklaring neemt de hypotheekverstrekker jouw inkomen alleen mee voor de periode dat jouw huidige contract nog loopt. Helaas geeft een tijdelijk contract zonder intentieverklaring niet genoeg zekerheid voor de hypotheekverstrekker om jou een hypotheek te laten afsluiten. Is je inkomen volgens jou stabiel genoeg, dan kun je dit aantonen met behulp van je jaaropgaven van de afgelopen drie jaar. De hypotheekverstrekker beoordeelt in dat geval jouw inkomen van de afgelopen drie jaar. 

Het is dus mogelijk om een hypotheek af te sluiten zonder intentieverklaring en met een tijdelijk contract. Wil je weten of dat ook voor jou mogelijk is? Neem dan contact met ons op, dan kijken we naar jouw mogelijkheden!

Hoe zit het met zzp’ers?

Als je als ondernemer of zzp’er een hypotheek wil aanvragen, heb je natuurlijk geen vast contract of intentieverklaring waarmee je aan de hypotheekverstrekker kunt aantonen dat jij je maandelijks hypotheeklasten kunt betalen. Ondernemers en zzp’ers hebben daarom een inkomensverklaring nodig. Dit is eigenlijk een werkgeversverklaring, maar dan voor zelfstandig ondernemers. Sinds 1 januari 2019 is een inkomensverklaring verplicht als je in aanmerking wil komen voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

Laat je adviseren doorKoen

Spannend hé, een huis kopen! Dat begrijpen we bij doorKoen maar al te goed. Zeker wanneer je nog geen vast contract hebt bij je werkgever. Daarom helpen we je graag uitzoeken wat de mogelijkheden zijn voor jou om toch je droomhuis te kunnen kopen met een intentieverklaring. Neem vandaag nog contact met ons op! 

 

Vorige

Volgende

Reactie verzenden